Gašpar: Sme pripravení vypočuť polovicu Kalábrie

Sme pripravení vypočuť polovicu Kalábrie. Spolupracujeme s talianskou DIA, čiže Hlavným úradom boja proti mafii v Taliansku. Uviedol to vo štvrtok prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Tibor Gašpar.

08.03.2018 14:54 , aktualizované: 17:10
debata (112)

„V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej polícia vypočula už viac ako 300 ľudí. Preverili sme už dve alebo tri verzie, keď emócie opadnú, mohli by sme priblížiť ďalšie verzie,“ policajný prezident opäť zopakoval, že talianska strana slovenskú vo veci podnikateľov na Slovensku neinformovala proaktívne.

„Chcem ešte raz zdôrazniť: všetky informácie, ktoré nám boli postúpené, našli odraz do činnosti polície. Výsledkom informácií od SIS bolo obvinenie Diega R. a dvoch úradníkov z daňového úradu na východe Slovenska.“ Taliansky podnikateľ Diego R. spájaný s mafiou a vraždou Kuciaka si podľa Tibora Gašpara uplatnil vo veci daňových podvodov 20 účinných ľútostí. Podľa policajného prezidenta talianska polícia v roku 2003 na letisku v Rimini zatkla Antonia V. spájaného s talianskou mafiou.

Polícia a prokuratúra podľa Gašpara momentálne skúma viac ako 70 spisov ľudí spájaných s talianskou mafiou ’Ndranghetou na Slovensku.

O Špirkovi

Policajný prezident Tibor Gašpar odmieta, že by sa akokoľvek podieľal na diskreditácii prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka. „Od koho by som taký pokyn mal dostať?“ opýtal sa. Zároveň zdôraznil, že obvinenia voči prokurátorovi nevyšetroval ani nedozoroval. Obvinenie voči Špirkovi bolo podľa Gašpara vznesené na základe dôvodného podozrenia, konkrétne, že neprijal trestné oznámenie potencionálneho svedka v korupčnom prípade v súlade so zákonom. „Na tej spornej zápisnici sú podpisy toho oznamovateľa a bol vykonaný znalecký posudok z oblasti písmoznalectva, ktorý povedal, že podpisy nie sú tej osoby, ktorej sa zápisnica týka,“ povedal s tým, že podľa posudku išlo o napodobeniny.

Takisto zapisovateľka, ktorá mala byť pri spisovaní zápisnice, podľa Gašpara svoju prítomnosť poprela. Pochybnosti sú aj o autentickosti obsahu zápisnice s výpoveďou. Napriek tomu však podľa Gašpara polícia skutočnosti uvedené v zápisnici preveruje.

Trestné oznámenie na prokurátora bolo podľa Gašpara podané na úrad Špeciálnej prokuratúry a nie na políciu. Zároveň zdôraznil, že polícia prípad „nevyhľadávala“. „Nebola to operatívno-pátracia činnosť polície,“ vyhlásil. Národnej protikorupčnej jednotke NAKA prípad podľa policajného prezidenta pridelila Generálna prokuratúra SR. Keďže podľa dohody s generálnou prokuratúrou má obvinenia voči prokurátorom vyšetrovať práve Národná protikorupčná jednotka NAKA. Pokiaľ ide o zrušenie oboch obvinení voči Špirkovi, to je podľa Gašpara záležitosťou prokuratúry.

Odvolať ma môže iba minister

„Nepoznám dôvody, ktoré by som urobil alebo naplnil,“ povedal policajný prezident na otázku, či sa chystá odstúpiť zo svojej funkcie. Povedal, že na to, aby musel odstúpiť, by s ním musel rozviazať pracovný pomer jeho nadriadený, minister vnútra Robert Kaliňák, alebo by musel spáchať trestný čin, „ja nie som volený občanmi tejto krajiny. Ak minister zváži, že ma treba odvolať bez udania dôvodu, budem to rešpektovať.“

Organizátori pochodu sú dobre pripravení

„Od 16:30 do ukončenia zhromaždenia bude v Bratislave obmedzená osobná a mestská hromadná doprava pri Námestí SNP ale aj priľahlých uliciach ako Uršulínska, Klobučnícka, či Suché mýto. Dopravu budú regulovať hliadky dopravnej polície. V rámci dopravných obmedzení môžu nastať meškania. Chcel by som poprosiť účastníkov, aby nepoužívali drony. Použitie dronu je regulované zákonmi,“ uviedol prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Tibor Gašpar.

„Chcem vyzvať všetkých ľudí dobrej vôle: Skúsme toto zhromaždenie udržať bez narušenia a smutných incidentov. Polícia je tu na to, aby väčšine občanom umožnila zhromaždiť sa,“ povedal Gašpar, „je to v záujme toho, aby zhromaždenie prebehlo pokojne a v súlade so zákonom,“ odôvodnil prezident PZ SR Tibor Gašpar a ocenil organizátorov pochodov ‚Za lepšie Slovensko‘ za ich pripravenosť. Polícia bude podľa jej šéfa na akcie v mestách pripravená.

„V týchto dňoch sa z môjho pohľadu vyvoláva veľa emócií. Polícia monitoruje, či môže dôjsť k narušeniam,“ povedal Tibor Gašpar a doplnil, že sa zaoberajú konkrétnymi hrozbami šíriacimi sa po internete, ktoré vyzývajú na násilnosti. Napriek tomu Gašpar povedal, že dúfa, že sa polícia nebude musieť stretnúť s protestujúcimi. Policajný šéf prirovnal chystajúce piatkové pochody k tým, ktoré boli pri kauze Gorila. Gašpar varoval, že protesty chcú zneužiť kluby ‚ultra‘ fanúšikov.

V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa v piatok 9. marca budú opäť konať zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko. Väčšina vysokých škôl a univerzít udelila študentom na piatok rektorské alebo dekanské voľno.

Organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

Najväčšie zhromaždenie sa uplynulý piatok (2.3.) uskutočnilo v Bratislave. V piatok (9.3.) sa bude opäť konať na Námestí SNP so začiatkom o 17.00 h. Ľudia podľa organizátorov vyjdú do ulíc aj v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Bardejove, Košiciach, Komárne, Krupine, Liptovskom Mikuláši, Leviciach, Levoči, Lučenci, Martine, Námestove, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne, Partizánskom, Prievidzi, Prešove, Revúcej, Rožňave, Ružomberku, Pezinku, Považskej Bystrici, Poprade, Rimavskej Sobote, Senici, Spišskej Novej Vsi, Veľkom Krtíši, Vrábľoch, Žiline, ale aj v obci Zábudišová v okrese Nové Mesto nad Váhom.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bezpečnosť #Tibor Gašpar #vražda novinára Jána Kuciaka