Stlmí stretnutie na Hrade napätie?

Prezident Andrej Kiska otočil a prichádza so zmierlivejším postojom. Kým v nedeľu jeho vyhlásenie o zásadnej rekonštrukcii vlády a predčasných voľbách spustilo masívnu politickú búrku a premiér Robert Fico uviedol, že sa ním prezident prihlásil k opozícii, ktorá hovorí o potrebe prevratu, teraz je hlava štátu pripravená prijať deklaráciu o upokojení napätej atmosféry v krajine.

09.03.2018 06:00 , aktualizované: 10:35
politika prezident EP poslanci prijatie Kuciak,... Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (324)

Má sa tak stať dnes na stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov na Bratislavskom hrade, ktoré inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Či však schôdzka bude úspešná, nebolo včera jasné. Nemusí sa totiž vydariť, ak sa na formuláciách spoločného vyhlásenia Kiska s Ficom nezhodnú.

Kľúčovou otázkou je teda obsah vyhlásenia troch najvyšších ústavných činiteľov. (Prečítajte si text deklarácie.)

To prichádza po tom, čo sa Kiska a Fico dostali do zatiaľ najväčšieho konfliktu. S napätím sa preto očakáva, aké bude záverečné znenie spoločného stanoviska.

Podľa včerajšieho vyjadrenia prezidenta by mali s predsedom parlamentu a premiérom spoločne vyjadriť podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. „Spoločne by sme mali vyjadriť taký skutočný hlboký rešpekt k slobodnému uplatňovaniu občianskych práv a zaviazať sa, že nebudeme pokojné protesty občanov v demokratickej krajine nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia a ani nijako inak dehonestovať,“ uviedol Kiska.

Slovensko potrebuje pokoj

Povedal tiež, že hlboká nedôvera ľudí v štát pramení z dlhodobo neriešených podozrení, o ktorých informoval aj zavraždený novinár. „Navrhnem preto, aby sme spolu podporili všetky potrebné kroky a zásadné zmeny, ktoré pomôžu tieto podozrenia vyšetriť alebo vysvetliť,“ dodal Kiska s tým, že stretnutie bude mať zmysel iba vtedy, ak skončí s konkrétnym a zrozumiteľným výsledkom.

Prezident včera poslal návrh spoločného vyhlásenia Dankovi aj Ficovi. Predseda parlamentu verí, že dnešné stretnutie upokojí snahy „o štátny rozvrat a zastaví štvavú kampaň“. Kým teda Kiska vyčíta Ficovi, že používa v súvislosti s ním a opozíciou slovné spojenie pokus o prevrat, Danko sa zmieňuje o rozvrate. „Prierezový dokument – deklarácia, ktorá bude kompromisom všetkých strán, je nutnosťou v súčasnej situácii,“ povedal ešte Danko. Podľa neho Slovensko potrebuje pokoj a nie spor dvoch ústavných činiteľov.

Dočkáme sa kompromisu?

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž hovorí, že za istých okolností by sa mohlo dosiahnuť kompromisné vyhlásenie. „Takýto krok by do istej miery mohol pôsobiť upokojujúco,“ povedal Číž. Záujem sadnúť si za spoločný rokovací stôl ocenila tiež poslankyňa Mostu-Híd Edit Pfundtner. „Rozhodne treba upokojiť situáciu a prinavrátiť dôveru v štát a štátne inštitúcie,“ mieni poslankyňa.

Kiska včera stretnutím so SaS ukončil rokovania s opozičnými stranami. „Sme presvedčení, že dnešná vláda ani dnešné zloženie parlamentu nezodpovedajú tomu, čo chcú občania. Sme presvedčení, že najkorektnejšie a najférovejšie riešenie sú slobodné a demokratické predčasné voľby, aby voliči povedali, akú vládu si želajú,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Stretnutie prezidenta s opozičnými stranami včera kritizoval šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč. Podľa neho prezident „naskočil na vlnu opozície“ a zapojil sa do politického súboja. Glváč citoval vyjadrenie poslankyne SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej, že „musí dôjsť k prevratu, tam tí ľudia (Robert Kaliňák a Tibor Gašpar) nemajú čo hľadať, toto je pád vlády“. Podľa šéfa klubu Smeru prevrat, po ktorom volá SaS, „to je násilie v uliciach, otvorené konflikty, bitky a krv, toto si môže priať ale naozaj len blázon“.

Hromadné protesty

Predstavitelia Smeru sa včera nevyjadrili, či minister vnútra Kaliňák odstúpi z funkcie po výzve koaličného Mostu-Híd. „V prvom rade sa odpoveď a naše kroky dozvie náš koaličný partner,“ uviedol Glváč. Odmietol, že by sa ministrom vnútra mal stať práve on. Nemá ambíciu byť ministrom. „Garantujem, že do konca volebného obdobia mám úmysel ostať v Národnej rade,“ dodal. V zákulisí sa hovorí, že Kaliňáka by mohla v najbližších dňoch nahradiť štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková.

Už dnes sa uskutočnia v slovenských mestách protestné zhromaždenia. Zvolávatelia žiadajú „novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“. Požadujú tiež dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára a jeho snúbenice. Podľa Glváča jeden z organizátorov protestu Juraj Šeliga má prepojenie na predstaviteľov opozičného hnutia OĽaNO.

Smiech či plač?

„Tento človek spolupracoval s Via Iuris, ktorá je napojená na nadáciu Georgea Sorosa, tento nezávislý človek, ktorý sa pridal ako nezávislý organizátor má politické ambície,“ tvrdil Glváč. Na sociálnej sieti Šeliga povedal, že nevie, či sa má „smiať ,alebo plakať“. Výkonný riaditeľ Via Iuris Milan Šagát na vyjadrenia Glváča reagoval, že „Slovensko potrebuje dôsledné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a nie konšpiračné teórie o Georgeovi Sorosovi“.

K dianiu na Slovensku sa včera vyjadrilo aj veľvyslanectvo USA v Bratislave. Hovorí, že vláda USA naďalej pozorne sleduje vývoj. „Keďže slovenská spoločnosť zápasí s dôsledkami tohto zločinu, vyzývame všetky strany, aby sa zdržali používania konšpiračných teórií a dezinformácií. Úrad právneho atašé FBI v Prahe ponúkol a poskytuje pomoc slovenským orgánom, ktoré vyšetrujú tento prípad,“ uviedlo veľvyslanectvo.

© Autorské práva vyhradené

324 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Andrej Danko #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018