Vysoké školy vypočuli výzvu, pre pochody udelili voľno študentom

Všetky verejné vysoké školy udelili študentom na piatok rektorské alebo dekanské voľno.

09.03.2018 07:32
Univerzita Komenského Foto: ,
Univerzita Komenského v Bratislave.
debata (259)

Zareagovali tak na výzvu Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá požadovala, aby mali mladí ľudia počas konania zhromaždení a pochodov s názvom Postavme sa za slušné Slovensko voľno. TASR o tom informoval predseda ŠRVŠ Bálint Lovász.

Voľno svojim študentom dali aj niektoré súkromné vysoké školy, napríklad Vysoká škola manažmentu v Trenčíne, Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií a Paneurópska vysoká škola v Bratislave. „Teší nás aktivita akademického prostredia. Ak chceme žiť v krajine, ktorá je postavená na vzdelanostnej spoločnosti odmietajúcej konšpiračné teórie ako legitímnu súčasť politickej a spoločenskej diskusie, a ktorá dokáže nastaviť kritické zrkadlo politickej elite, je nevyhnutné, aby sa práve akademické prostredie a vzdelaní ľudia stali morálnym kompasom celospoločenských zmien,“ uviedol Lovász.

Zhromaždenia sa budú v piatok od 17.00 h konať v desiatkach slovenských miest a obcí, ale aj v zahraničí. Ich organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

V piatok 2. marca pochodovalo na spomienkových akciách za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu odhadom okolo 50-tisíc ľudí približne v 60 mestách na Slovensku a vo svete.

259 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #pochod #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018