Sudca vyniesol verdikt v prípade pádu stanu na festivale Pohoda, Nemci musia platiť

Sudca trenčianskeho Okresného súdu práve vyniesol verdikt nad nemeckou firmou, ktorá stavala stan na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda v roku 2009.

09.03.2018 13:07
Pohoda Foto: ,
Letný festival Pohoda v Trenčíne v roku 2009, kde padol stan. Archívna snímka.
debata (8)

Súd žalobe vyhovel v plnom rozsahu. Žalovaný, nemecká firma, je povinná zaplatiť sumu 33 190 eur žalobcovi. Povolenie na prevádzku stanu bolo povolené na tzv. opláštenú verziu stanu, pričom pri silnom vetre sa mali uzavrieť aj bočné steny. V prípade búrky bolo treba stan držať uzavretý, čo právny predchodca žalovaného nezabezpečil. Povinnosti porušil nájomca stanu. Ak by bol stan riadne opláštený, nedošlo by k podfúknutiu plachty. Do 15 dní je prípustné odvolanie.

Stan sa zrútil uprostred koncertu na stovky ľudí. Nešťastie neprežil mladý muž z Piešťan a na následky zranení napokon zomrelo aj mladučké dievča z Omšenia. Nemecký majiteľ stanu Jakel Bossert sa súdnym pojednávaniam vyhýbal.

Veľký stan spadol na trenčianskom letisku počas koncertu, keď sa areálom prehnal silný vietor pri letnej búrke. Stan mal železnú konštrukciu, ale podľa posudkov z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline prispelo k jeho pádu to, že mu chýbali bočné plachty.

Firma si však od začiatku stála za tým, že stan bol technicky postavený správne a z tragédie pri ktorej zomreli dvaja ľudia vinila organizátorov festivalu, ktorí aj keď videli, aká búrka sa blíži, neprerušili podujatie a neevakuovali ľudí do bezpečia.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #pád stanu