Fico po rokovaní Bezpečnostnej rady: Pravdepodobnosť útoku na verejné budovy je veľká

Podľa premiéra Roberta Fica evidujú bezpečnostné zložky viacero podnetov.

09.03.2018 11:59 , aktualizované: 12:38
debata (173)

Premiér Robert Fico (Smer) uviedol na dnešnom brífingu, že Bezpečnostná rada SR zasadla z dôvodu bezpečnostných rizík spojených s piatkovými zhromaždeniami. Fico naznačil možné aktivity, ktoré bezpečnostné zložky zachytili, ako príklad uviedol nájdené stavebné tvárnice na Námestí slobody v Bratislave. Podľa jeho slov problém analyzujú a vyhodnocujú, najmä kamerové záznamy z inkriminovaného miesta. „Bezpečnostnú radu som zvolal po tom, ako sme vyhodnotili celý rad informácií o avizovaných zhromaždeniach. Plne rešpektujem právo každého občana na pokojné vyjadrenie svojho názoru, ktoré môže byť aj kritické voči mojej vláde. Naakumulovali sme množstvo informácií o tom, že môže dôjsť k viacerým konfrontáciám, či k útokom na verejné budovy,“ ozrejmil dôvody zasadnutia Bezpečnostnej rady SR Fico.

„Ide nám o to, aby sme tým, ktorí sa chcú pokojne zhromažďovať, tento priestor aj zabezpečili. Rovnako chcem, aby polícia dokázala ochrániť zdravie a životy tam, kde by mohlo vzniknúť nejaké riziko. Je to mimoriadne vážna situácia, na ktorú sme museli reagovať. Pred úradom vlády sme objavili dlažobné kocky, ktoré tam boli umiestnené v kríkoch. Momentálne vyhodnocujeme kamerové záznamy z tohto miesta, aby sme identifikovali čas, kedy ich tam niekto priviezol,“ priblížil Fico.

Zhromaždenie, ktoré sa v Bratislave na Námestí SNP začne o 17:00 a ku ktorému sa pridajú v rovnaký čas aj v ďalších mestách Slovenska, Európy i mimo nej, zvolali organizátori, pretože podľa nich je „zrejmé, že premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) nereprezentujú hodnoty, za ktoré sa v piatok 2. marca na pietnych akciách a pochode za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete. Z tohto dôvodu pokračujú v občianskych zhromaždeniach a vyzývajú všetkých občanov, aby sa k nim pridali a vytrvali“. Požadujú „dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov ako aj novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018