Ministerka Žitňanská debatovala s europoslancami aj o dôveryhodnosti inštitúcií

Ministerka spravodlivosti informovala misiu Európskeho parlamentu o postavení a právomociach rezortu spravodlivosti, pokiaľ ide o vzťahy s prokuratúrou a políciou, rovnako informovala o aktuálnom projekte, na ktorom spolupracujeme s Radou Európy, konkrétne s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu s cieľom posilniť súdne kapacity a efektívnosť súdnictva.

09.03.2018 14:52
Lucia Žitňanská Foto: ,
Lucia Žitňanská
debata (9)

Otázky poslancov Európskeho parlamentu na stretnutí s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou sa dotýkali tém ako dôveryhodnosť súdnictva, nezávislosť súdnictva, postavenie a právomoci rezortu spravodlivosti so zreteľom na činnosť prokuratúry a polície. Venovali sa však aj špecifickým otázkam transpozície smernice proti praniu špinavých peňazí a záruk, pokiaľ ide o nominácie Slovenskej republiky do orgánov Európskej prokuratúry. Po stretnutí o tom informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

„Ministerka spravodlivosti informovala misiu Európskeho parlamentu o postavení a právomociach rezortu spravodlivosti, pokiaľ ide o vzťahy s prokuratúrou a políciou, rovnako informovala o aktuálnom projekte, na ktorom spolupracujeme s Radou Európy, konkrétne s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu s cieľom posilniť súdne kapacity a efektívnosť súdnictva. Pokiaľ ide o zriadenie Európskej prokuratúry, tento projekt je prioritou rezortu spravodlivosti a v najbližšom období by mohol byť do legislatívneho procesu predložený návrh zákona, ktorý bude zákonným rámcom pre vytvorenie záruk nominácií zo Slovenskej republiky. Poslanci boli informovaní aj o aktivitách rezortu v oblasti zvýšenia transparentnosti. V tejto súvislosti sa diskusia týkala najmä tzv. protischránkového zákona a odkrývania konečných užívateľov výhod,“ informoval Bubla. Úvod aj záver stretnutia patrili diskusii o dôveryhodnosti inštitúcií. „Zúčastnení sa zhodli na tom, že pokiaľ ide o naše legislatívne nastavenie, to korešponduje so štandardným legislatívnym nastavením v rámci európskeho priestoru. Na druhej strane tu však existuje disproporcia medzi legislatívnym nastavením a vnímaním zo strany verejnosti. Preto viac ako na legislatívu je potrebné zamerať sa skôr na budovanie kapacít, kvalitu inštitúcií a tým na zvyšovanie ich dôveryhodnosti vo vzťahu k verejnosti,“ dodal hovorca v tlačovej správe.

Delegácia šiestich poslancov Európskeho parlamentu je na Slovensku na dvojdňovej pracovnej ceste. Dôvodom je vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Delegácia pozostáva z poslancov Ingeborg Grässle (EPP, Nemecko), spolupredsedníčka delegácie, Claude Moraes (S&D, Veľká Británia), spolupredseda delegácie, Ryszard Czarnecki (ECR, Poľsko), Sophia in't Veld (ALDE, Holandsko), Benedek Jávor (Zelení/EFA, Maďarsko) a Marco Valli (EFDD, Taliansko). Po návrate zo Slovenska poslanci spíšu správu, ktorá bude predložená Konferencii predsedov (predseda Európskeho parlamentu a lídri politických skupín) a následne zverejnená.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #europoslanci #Lucia Žitňanská #vražda novinára Jána Kuciaka