Študenti založili iniciatívu #niejenamtojedno

Študenti vyhlasujú koniec letargie na univerzitách. V takejto atmosfére cítia, že nemôžu mlčať, a preto založili študentskú iniciatívu #niejenamtojedno.

09.03.2018 15:39
debata (16)

Iniciatíva vznikla na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) medzi študentmi, ktorí v dusivej atmosfére po tragickej udalosti vo Veľkej Mači nechceli sedieť so založenými rukami. V piatok vyzývajú ďalších študentov z iných univerzít, aby sa k nim pridali a prišli spolu na večerné zhromaždenia pod jednotným heslom #(názov univerzity)ni­ejenamtojedno.

Ako informovala jedna zo zakladateľov iniciatívy Petra Mint, k iniciatíve sa pridali bratislavskí študenti žurnalistiky, kolegovia z VŠVU, Slovenskej technickej univerzity, Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a taktiež študenti z Košíc či Zvolena. Študentov, ktorým to nie je jedno stále pribúda a koordinujú sa najmä na Facebooku.

Zhromaždenie, ktoré sa v Bratislave na Námestí SNP začne o 17:00 a ku ktorému sa pridajú v rovnaký čas aj v ďalších mestách Slovenska, Európy i mimo nej zvolali organizátori Katarína Nagy Pázmány, Peter Nagy, Karolína Farská a Juraj Šeliga, lebo podľa nich je „zrejmé, že premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák nereprezentujú hodnoty, za ktoré sa v piatok 2. marca na pietnych akciách a pochode za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete. Z tohto dôvodu pokračujeme v občianskych zhromaždeniach a vyzývame všetkých občanov, aby sa k nám pridali a vytrvali“.

Požadujú „dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov ako aj novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili na konci februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018