Slovák v Česku zabil pri nehode dievča a starú mamu, dostal len podmienku

Slovákovi Petrovi Č., ktorý celú svoju vodičskú kariéru často nedodržiava povolenú rýchlosť, udelil v piatok Okresný súd vo Frýdku-Místku v Česku 2,5 roka väzenia s podmienečným odkladom na päť rokov. Muž predvlani v lete na ceste v obci Mosty u Jablunkova po rýchlej jazde havaroval a zrazil sa pri tom s iným autom. Pri nehode zahynulo deväťročné dievča a jej stará mama. Štátny zástupca zvažuje odvolanie, pretože trest pokladá za neprimerane mierny. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

09.03.2018 16:27
debata (3)

Sudca uviedol, že pre podmienečný trest s najdlhším možným skúšobným obdobím sa rozhodli preto, aby dali mužovi „poslednú šancu“. Súčasťou trestu je aj zákaz riadenia motorových vozidiel na sedem rokov.

Tragická nehoda sa stala na hlavnom cestnom ťahu z Třinca (v okrese Frýdek-Místek v Moravskosliezskom kraji) na Slovensko. Stará matka (64) sa vracala so svojimi vnúčatami z dovolenky na Slovensko, keď jej do protismeru vošlo osobné auto, za ktorého volantom sedel Peter Č. Pri zrážke prišlo o život deväťročné dievča, jej o tri roky starší brat utrpel vážne zranenia. Po niekoľkých dňoch zomrela v nemocnici aj stará mama.

Nepozorný vodič

Nehodu podľa polície zavinila vodičova nepozornosť a neprimeraná rýchlosť. Z vyšetrovania vyplynulo, že vodič dostal šmyk spôsobený tzv. aquaplaningom, narazil do zvodidiel a prešiel do protismeru, kde sa čelne zrazil s protiidúcim vozidlom. Vinník nehody na rozdiel od posádky druhého auta vyviazol len s ľahkým zranením.

Štátny zástupca (prokurátor) poukázal na súde na to, že vodič mal problémy s dodržiavaním rýchlosti nielen pred nehodou, ale aj po nej, keď ho znova pristihli pri prekročení povolenej rýchlosti.

„V karte vodiča má 25 záznamov, z toho v 16 prípadoch ide o prekročenie dovolenej rýchlosti jazdy. Keď má niekto za taký krátky čas toľko postihov, to už o niečom vypovedá. Penalizovaný za prekročenie rýchlosti bol dokonca i niekoľko mesiacov po nehode,“ dodal štátny zástupca s tým, že mužovo konanie už hraničí s cestným pirátstvom.

Obhajca naopak navrhoval zbaviť muža obžaloby. „Môj klient nemohol predvídať, že na ceste je masa tečúcej vody, išlo o ojedinelú a úplne nepredvídateľnú skutočnosť,“ uviedol.

„Z morálneho hľadiska sa cíti za nehodu zodpovedný, z právneho hľadiska však nie,“ dodal podľa portálu Novinky.cz obhajca.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #nehoda #súd #úmrtie #podmienka #Slovák