Pochod Postavme sa za slušné Slovensko prilákal do Košíc vyše 6000 ľudí

Tisíce ľudí prišli na piatkový pochod a zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko v centre Košíc. Podujatie na Hlavnej ulici prebehlo pokojne a bez incidentov.

09.03.2018 21:56
Košice, Postavme sa za slušné Slovensko, pochod Foto: ,
Na snímke zhromaždenie s názvom Postavme sa za slušné Slovensko v Košiciach.
debata (14)

Pochod sa začal krátko po 17.00 h, viac ako 6000 ľudí prešlo po Hlavnej ulici od Štátnej vedeckej knižnice k obchodnému domu Tesco a naspäť k Dolnej bráne, kde na pódiu vystúpili viacerí rečníci – herci, novinári, zástupcovia učiteľov a študentov, rímsko-katolícky kňaz Peter Gombita či kazateľ Cirkvi bratskej a spisovateľ Daniel Pastirčák.

Podľa herečky Jany Wernerovej z divadla Na Peróne občianske zhromaždenia ukazujú, že ľudia ešte stoja o slušnosť a pravdu, že úplne nezleniveli, nezatrpkli a neboja sa vyjadriť svoj názor.

„Nedôverujem vláde Slovenskej republiky. Žiadam zmenu, ale v prvom rade žiadam zmenu sama od seba. Čím som staršia, tým lepšie chápem, že to ja som tá zmena. Len ja sa môžem zmeniť, stať sa lepšou a sebavedomejšou, schopnou rozhodovať sama za seba a zaujímať sa nielen o svoj osud, ale aj o osud svojho okolia a svojej krajiny. A keď sa moje lepšie ja spojí s tými vašimi a všetkými ostatnými, ktorí stoja dnes v uliciach, stane sa z nás lepší a sebavedomejší národ, ktorý už viac nedovolí, aby mu vládla arogancia, spupnosť, chamtivosť a zloba,“ povedala z pódia.

Na zhromaždení prečítali aj list Jozefa Kuciaka, mladšieho brata zavraždeného novinára. Poukázal v ňom na potrebu nestrácať vieru v možnosť zmeniť krajinu k lepšiemu a nebyť ľahostajný a lenivý vytvárať si svoj vlastný názor, založený na overených faktoch, a nie na konšpiráciách.

„Prosím vás, buďme lepšími ľuďmi všade, kde sme. Vyberme sa cestou pokojnej zmeny, bez akéhokoľvek násilia, vyhrážok, útokov a nepodložených faktov. Z ľahostajných ľudí sa staňme lepšími bratmi, sestrami, rodičmi, susedmi, kolegami, občanmi. Bude to stáť veľmi veľa síl, ale – ako nás naučil môj starší brat, aj keď sa zlo zdá byť ľahšou a schodnejšou cestou, dobrý efekt a dobro pre každého z nás sa dá dosiahnuť len pokorou a rozvahou,“ uviedol v liste Jozef Kuciak.

Medzi účastníkmi zhromaždenia boli aj študenti, starší ľudia i rodičia s deťmi. Na transparentoch účastníci vyjadrovali nespokojnosť s pomermi v štáte, odmietali korupciu, poukazovali na nevyšetrené kauzy. Nechýbali výzvy na odstúpenie premiéra a ministra vnútra.

Na poriadok dohliadali mestskí policajti. Zhromaždenie sa skončilo krátko pred 19.30 h za zvukov slovenskej hymny.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #vražda novinára Jána Kuciaka #pochod Postavme sa za slušné Slovensko #vládna kríza 2018