Štvoricu mužov z východného Slovenska vzali do väzby

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Banskej Bystrici vyhovel návrhu krajského prokurátora a v piatok večer vzal do väzby štyroch mužov z východného Slovenska, stíhaných ako organizovanú skupinu za obzvlášť závažné zločiny krádeže a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Verdikt nie je právoplatný, obvinení podali voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici.

10.03.2018 16:11
debata

Skupinu tvoria štyria muži z Košíc a jeden z Prešova. Štyroch z nich zadržali v utorok 6. marca, piaty je na úteku a vyhlásili po ňom pátranie. Podľa informácií krajského policajného riaditeľa Štefana Šurku skupina spáchala vysoko sofistikovanú trestnú činnosť pomocou výpočtovej techniky. Vyšetrovateľ na nich narazil pri riešení iného prípadu.

Skutok spočíva v tom, že dvaja zo skupiny získali prístupové údaje k viacerým účtom istej rodiny z Rimavskej Soboty. Následne v júni 2017 previedli disponibilné prostriedky z účtov poškodených na účet „bieleho koňa“ v tej istej banke. Peniaze chceli neskôr legalizovať tým, že ich previedli na iný účet toho istého „bieleho koňa“ v inej bankovej inštitúcii. Tým došlo k priamej krádeži viac ako 156 tisíc eur, ktoré patrili poškodenej rodine z Rimavskej Soboty. Peniaze po objasnení skutku sa vrátili poškodeným.

Polícia zatiaľ nezistila, kto skupinu viedol, ale konkretizovala, že ide o štyroch Košičanov vo veku 28, 36, 40 a 60 rokov. Piatym je 39-ročný muž z Prešova. Medzi zadržanými je i lekár, zamestnanec košickej záchranky, už predtým stíhaný za držanie a obchodovanie s drogami, za marenie spravodlivosti a šírenie poplašnej správy. Na úteku je 60-ročný Juraj Horňák z Košíc a polícia po ňom pátra.

Obvineným, ktorí mali spôsobiť škodu veľkého rozsahu, hrozí trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd