Most-Híd aj Fico s Bugárom rokovali dva dni: Prežije koalícia?

Predsedovia Smeru a Mosta-Híd rokovali o riešení aktuálnej situácie už od soboty. Detaily budú známe zrejme až v pondelok, keďže podľa vnútrostraníckych zdrojov sa nepredpokladá, že by Robert Fico (Smer) a Béla Bugár (Most-Híd) dospeli k nejakým záverom. Objavili sa špekulácie, že Most-Híd by mohol dostať od Smeru rezort kultúry.

11.03.2018 09:43 , aktualizované: 18:50
debata (637)

Béla Bugár pre Pravdu uviedol, že kým prebiehajú intenzívne rokovania, nebudú poskytovať žiadne informácie. Hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová informovala, že o priebehu a výsledku rokovaní budú informovať, kedy však neupresnila.

Podľa medializovaných informácii sa v rámci rokovaní Mosta-Híd skloňuje aj definitívny odchod z vlády. O situácii rokovalo v sobotu na pôde parlamentu užšie vedenie tejto koaličnej strany. Podľa viacerých zdrojov má všetko závisieť od priebehu rokovaní Bélu Bugára (Most-Híd) s premiérom Robertom Ficom (Smer). Sobotňajšie stretnutie výsledok neprinieslo.

Z kuloárov v nedeľu popoludní prenikali informácie, že odchod Kaliňáka nebol na stole, čo mal byť pre Most-Híd signál, že v koalícii nezostane. Zároveň z prostredia Smeru zaznelo, že Kaliňák je pripravený odísť v snahe zachovať súčasnú vládu. Podľa našich zistení Most-Híd dostal „ponuku“ od Smeru, o ktorej diskutovalo predsedníctvo Mosta-Híd a následne sa mal stretnúť Bugár s Ficom.

Ešte minulý týždeň po brutálnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej prišiel Most-Híd s požiadavkou odstúpenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Na utorok je plánované rokovanie republikovej rady Mosta-Híd, na ktorom oznámia, či strana v koalícii zostane.

Prezident Andrej Kiska sa v pondelok o 10.00 stretne so zástupcami strany Most-Híd. Na 14.00 hodinu je naplánované stretnutie s predstaviteľmi Slovenskej národnej strany.

V sobotu o situácii v koalícii hovoril aj podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko, ktorý nevylúčil možnosť požiadavky odchodu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Takáto požiadavka bude nastolená na pondelňajšom predsedníctve strany, ktoré bude rozhodovať o tom, či to bude aj oficiálne stanovisko SNS pri koaličných rokovaniach," potvrdil poslanec Hrnko.

Špekuluje sa, že aj keby Most-Híd ostal súčasťou koalície, z poslaneckého klubu strany môžu niektorí členovia odísť. Koalícia sa momentálne opiera o 78 poslancov zo 150. Spolu s ňou hlasuje tiež nezaradená poslankyňa Alena Bašistová, ktorá sa do parlamentu dostala za bývalú koaličnú stranu Sieť. S vládnymi stranami často hlasujú aj traja nezaradení poslanci, ktorí boli pôvodne členmi strany Sme rodina Borisa Kollára, a to Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek.

637 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018