Most-Híd žiada predčasné voľby, Kaliňákov odchod strane nestačí. Fico to odmieta

Slovensko smeruje k predčasným voľbám. Strane Most-Híd predpoludňajšia rezignácia ministra vnútra Roberta Kaliňáka nestačila. Republiková rada poverila Bélu Bugára rokovať o predčasných parlamentných voľbách. Ak budú rokovania neúspešné, Most-Híd vystúpi z koalície. "Iné riešenie ako predčasné voľby nevidíme," povedal Bugár. Premiér Robert Fico predčasné voľby podľa Bugára odmietol, Smer sa k stanovisku Mosta-Híd vyjadrí v utorok. Dianie sme sledovali ONLINE.

12.03.2018 08:00 , aktualizované: 13.03.2018 00:16
bugar Foto: ,
Béla Bugár po rokovaní republikovej rady strany Most-Híd predstavil jej závery koaličným partnerom.
debata (1818)

Najdôležitejšie udalosti dňa

  • Republiková rada Mosta-Híd poverila Bélu Bugára rokovať o čo najskoršom termíne predčasných parlamentných vo­lieb
  • Bugár bol u premiéra, Robert Fico s predčasnými voľbami nesúhlasí
  • Robert Kaliňák oznámil rezignáciu z postu ministra vnútra
  • Predstavitelia Mosta-Híd a SNS sa stretli s prezidentom Kis­kom
  • Dankova SNS je pripravená na rekonštrukciu vlády a aj predčasné voľby
  • Podľa SaS a OĽaNO Kaliňák odstúpil neskoro
  • Opozícia má dosť poslaneckých podpisov, ide odvolávať vládu
  • V piatok 16. marca budú ďalšie pochody Postavme sa za slušné Slovensko
  • Jaroslav Málik skončil ako prvý viceprezident Policajného zboru
Rakúska ministerka vnútra Johanna...
Minister vnútra Robert Kaliňák s policajtmi.
+23S policajtmi sa pred ich odchodom stretli...

00:15 Na otázku, či na záchranu vlády stačilo, aby odišiel Robert Kaliňák, už poznáme odpoveď, píše Peter Javůrek. Čítajte viac.

00:12 Nasledovať budú predčasné voľby, ktoré rozhodnú o tom, koho si predstavujú občania na čele Slovenska. Reštart, ktorý určí či chcú ľudia konečne posunúť Slovensko dopredu a nový vietor v politike, píše mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

23:51 Predčasné voľby uvítal aj Alojz Hlina, líder mimoparlamentných kresťanských demokratov. V stanovisku pre televíziu TA3 predčasné voľby nazval poctivým riešením pre Slovensko.

23:48 Prezident SR Andrej Kiska sa k súčasnej politickej situácii vyjadrí v utorok 13. marca, povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan.

23:29 Podľa medializovaného stanoviska Antona Hrnka zo strany SNS sa národniari predčasným voľbám nebránia. Ich prioritou je, aby vláda vládla až do volieb, aj tých predčasných.

23:28 Opozičné hnutie OĽaNO víta pondelkové rozhodnutie Republikovej Rady Mosta-Híd. Blížiaci sa pád vlády považuje za zadosťučinenie pre všetkých slušných ľudí na Slovensku, uviedol jeho líder Igor Matovič.

23:26 Boris Kollár z hnutia Sme rodina pre televíziu TA3 povedal, že jeho hnutie nechce úradnícku vládu a predčasné voľby považuje za najférovejšie riešenie krízy.

23:23 Tešili sme sa na 2 roky postupného budovania SPOLU, ale šanca vymeniť Fica ešte v roku 2018 stojí za trochu zadýchania zo šprintu, napísal líder strany SPOLU Miroslav Beblavý na svojom Facebooku.

22:57 Slovenská národná strana a takisto strana Smer sa v pondelok k rozhodnutiu republikovej rady Mosta-Híd vyjadrovať nebudú. Vedenie Smeru bude otázku prípadných predčasných parlamentných volieb riešiť v utorok ráno.

22:54 Predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík pre TA3 uviedol, že „keď už takéto rozhodnutie padne, rozhodnutie príde veľmi rýchlo“ a dodal, že jeho strana podporuje, aby voľby boli čím skôr. „Dnes sa vláda rozpadla,“ dodal. Vyzerá to tak, že nás čaká kampaň a potom parlamentné voľby, napísala strana na svojej facebookovej stránke.

22:48 Líderka hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová pre televíziu TA3 uviedla, že dúfa, že strany vládnej koalície podporia opozičný návrh zákona o skrátení volebného obdobia.

22:42 Premiér Robert Fico odmietol predčasné voľby, povedal Bugár.

22:37 Strana Most-Híd navrhuje rokovania o predčasných parlamentných voľbách. Ak budú neúspešné, Most-Híd odíde z koalície. Oznámil to Béla Bugár po rokovaní republikovej rady Mosta-Híd. Bugár oznámil, že strana Most-Híd si termín predčasných volieb predstavuje skôr ako hlasovanie v komunálnych voľbách, čo je variant, ktorý navrhoval prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár oznámil, že jeho... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Béla Bugár Líder Mosta-Híd Béla Bugár oznámil, že jeho strana bude iniciovať rokovania o predčasných voľbách s koaličnými partnermi.

22:33 „Strana Most-Híd sa ku kríze postavila zodpovedne,“ povedal Béla Bugár na tlačovej besede po republikovej rade strany.

22:11 „Pán predseda vás bude informovať,“ hovoria jednotne odchádzajúci členovia republikovej rady Mosta-Híd.

21:21 Most-Híd po príchode Bélu Bugára z Úradu vlády ďalej rokuje. Naznačuje to, že účastníci republikovej rady hovoria o ponuke od premiéra Roberta Fica.

20:29 Béla Bugár sa vrátil z Úradu vlády. O niekoľko minút ohlási výsledok hlasovania republikovej rady.

20:20 Za slušné Slovensko budú podľa sociálnej siete Facebook v piatok 16. marca pochodovať ľudia v Bratislave, Košiciach, Nitre, Galante Poprade, či Žiline, no tiež v Kodani, Luxemburgu či v Prahe.

19:45 Podľa informácií Pravdy išiel predseda strany Most-Híd Béla Bugár na Úrad vlády informovať koaličných partnerov. Po jeho návrate bude tlačová konferencia v sídle strany Most-Híd. Bugár sa k záverom hlasovania republikovej rady nevyjadril.

Na snímke druhý zľava predseda strany Most-Híd... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava politika Most-Híd republiková rada Na snímke druhý zľava predseda strany Most-Híd Béla Bugár, vľavo predseda poslaneckého klubu strany Gábor Gál po skončení rokovania republikovej rady strany informujú zástupcov médií v Bratislave 12. marca 2018.

19:40 "Pravdu povediac, keď o vás váš šéf povie, že váš odchod je vaším osobným príspevkom k stabilite, nie je to až taký kompliment, ako by si azda myslel Robert Fico, keď takto komentoval rezignáciu Roberta Kaliňáka. Ale to je už jedno. Otázka, ktorá visela vo vzduchu, znela takto: budú v Moste-Híd Kaliňákov pád komentovať slovom: ‚Predsa‘ alebo slovom: ‚Neskoro‘? " Čítajte viac v komentári Petra Javůrka

19:21 Podľa medializovaných informácií nechcú v koalícii so Smerom zotrvať štyria politici z Mosta-Híd: Lucia Žitňanská, Peter Kresák, František Šebej a Ivan Švejna.

18:58 V priebehu nasledujúcich minút by republiková únia Most-Híd mala hlasovať o tom, či zostane v koalícii.

18:43 Republiková rada Mosta-Híd rokuje už takmer päť hodín.

17:16 Podľa našich informácií by malo po zasadnutí republikovej rady Mosta-Híd, ktoré bude trvať do približne 18:00, zasadnúť ešte predsedníctvo strany.

Až následne by mala strana Bélu Bugára ísť na koaličné rokovanie so Smerom a SNS.

Zasadnutie republikovej rady strany Most-Híd... Foto: facebook/Most-Híd (Híd-Most)
most-híd, rokovanie Zasadnutie republikovej rady strany Most-Híd pre koaličnými rokovaniami.

17:06 V Senici sa pochoduje Za slušné Slovensko. Na akcii je približne 1200 ľudí.

V meste sú súčasne aj oslavy MDŽ strany Smer. Informuje na svojom facebooku RTVS.

16:49 Investigatívny novinár portálu Aktuality.sk Marek Vagovič v dnešnej relácii Braňa Závodského Naživo na rádiu Expres uviedol, že podľa neho minister Kaliňák po svojej rezignácii opustí Slovensko.

„Doteraz som bol k politikom Smeru zdržanlivý, ale pohár trpezlivosti pretiekol. Už prosím mlčte a nekádrujte. S vašimi kontaktmi a kauzami na to nemáte právo. Nie mafia, ale pravda musí zvíťaziť“, uviedol na svojom facebooku novinár, ktorý spolupracoval s Jánom Kuciakom.

16:33 Na Kaliňákovu demisiu vtipne reaguje aj internet. Kreativita jednoducho nepozná medze.

16:21 Myslíte si, že krok Roberta Kaliňák rezignovať je správy? Nemal tak spraviť už skôr?

16:13 Projekt demagog.sk sa pozrel na výroky Roberta Kaliňáka ako ministra vnútra.

Zo 673 overených výrokov bolo 340 pravdivých, v 106 prípadoch minister klamal, 99 výrokov bolo zavádzajúcich a 126 jeho výrokov bolo neoveriteľných.

16:02 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko podal trestné oznámenie na ministra vnútra Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru, riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry, riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky.

Dôvodom je podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže.

Protestujúce počas bratislavského pochodu... Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest, bratislava, špirko Protestujúce počas bratislavského pochodu Postavme sa za slušné Slovensko s transparentom "Špirko je frajer" s odkazom na špeciálneho prokurátora Vasiľa Špirka.

15:43 V piatok 16. marca od 17:00 sa na bratislavskom Námestí SNP uskutoční ďalší pochod Postavme sa za slušné Slovensko.

Miesta ďalších občianskych zhromaždení na Slovensku a vo svete oznámia organizátori neskôr.

15:37 Podľa organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka nestačí a požadujú demisiu vlády.

„Jeho odchod musí byť len začiatkom. Začiatkom veľkého upratovania, pretože je legitímnou požiadavkou občianskej verejnosti, aby sme žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom. Kde vo vládnych kruhoch neexistuje prepojenie na organizovaný zločin," povedali.

15:33 Zahraničné médiá sa stále zaujímajú o odstúpenie ministra Kaliňáka. Zhodujú sa, že za rezignáciou je nielen vražda Kuzciaka, ale aj tlak verejnosti.

15:17 Strana maďarskej komunity (SMK) považuje rezignáciu Kaliňáka za chabý pokus o udržanie politickej moci Roberta Fica.

Podľa SMK sa Robert Kaliňák odpísal z radu čestných ľudí už počas postupov v prípade Hegvigy Malinovej. V súvislosti s osobou ministra vnútra sa odvtedy vynorilo viac škandalóznych káuz či prípadov miliónových daňových podvodov. „Očividnou súvahou desaťročného pôsobenia Kaliňáka ako ministra vnútra je, že spomedzi európskych štátov panuje na Slovensku najväčšia nedôvera voči polícii,“ uvádza sa vo vyhlásení SMK.

15:07 Strana Sloboda a solidarita: Rozlúčková reč Kaliňáka mala zaznieť pred pár rokmi, ide o krok z donútenia a taktizovanie potápajúceho sa Smeru.

Žiada pád súčasnej koalície. Strana vyzbierala dostatočný počet podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze, kde sa pokúsi odvolať premiéra Roberta Fica.

14:45 Most-Híd je rozdelený: časť poslancov žiada odchod z koalície, časť je za zotrvanie.

František Šebej či štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák si nemyslia, že Kaliňákov odchod je postačujúci. Členovia z trebišovského okresu si myslia, že strana by mala v koalícii zostať. V bratislavskej okresnej organizácii sú za masívnu rekonštrukciu vlá­dy.

Člen klubu Most-Híd František Šebej odpovedá na... Foto: SITA, Brano Bibel
františek šebej Člen klubu Most-Híd František Šebej odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na zasadnutie Republikovej rady strany Most-Híd k aktuálnej situácii v koalícii.

14:24 Andrej Danko po stretnutí s prezidentom Kiskom informoval, že „hlavnou témou je momentálne rekonštrukcia vlády“. Šéf SNS vyzval Kisku, aby vždy pri svojich vyjadreniach zvažoval aj plán B.

Danka dnes večer alebo zajtra skoro ráno čaká rokovanie s koaličnými partnermi. Danko zároveň odmietol úradnícku vládu. „Som zástancom ráznych riešení“, dodal šéf parlamentu.

Predseda strany SNS Andrej Danko (vľavo) a... Foto: SITA, Diana Černáková
PREZIDENT: Prijatie predstaviteľov SNS Predseda strany SNS Andrej Danko (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas prijatia predstaviteľov strany Slovenskej národnej strany (SNS) v Prezidentskom paláci k aktuálnej politickej situácii.

14:12 Odchod Roberta Kaliňáka chápe Robert Fico „predovšetkým ako jeho osobný príspevok k stabilite, udržaniu demokracie a možnosti pokračovať v pozitívnej politike pre ľudí“, uviedol premiér na facebooku.

„Prvé rozhodnutie o pokračovaní tohto príbehu (Slovenska, pozn. red.) má už dnes v rukách vládna koalícia. Verím, že budeme všetci zodpovední“, dodal Fico s odkazom na večerné rokovanie koalície s prezidentom Kiskom.

14:01 Koaličný Most-Híd začal rokovanie svojej republikovej rady po stretnutí s prezidentom Kiskom.

Predstavitelia strany sa majú dohodnúť, ako naložia so situáciou, ktorá nastala po abdikácii Kaliňáka.

13:58 Prezident Kiska začína rozhovory o aktuálnej politickej situácii so zástupcami SNS. V Prezidentskom paláci privítal Andreja Danka, Evu Smolíkovú, Jaroslava Pašku a Tibora Bernaťáka.

13:55 Nemecký Zeit o Kaliňákovej rezignácii píše, že „vražda novinára Jána Kuciaka, masívne demonštrácie a tlak z opozície donútili Kaliňáka odstúpiť“.

13:44 Vo funkcii prvého viceprezidenta Policajného zboru skončil Jaroslav Málik. Potvrdil to Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Z funkcie sa rozhodol odstúpiť na vlastnú žiadosť, pričom ju inicioval ešte v decembri 2017. Pôsobiť by mal v zahraničí.

Prvý viceprezident PZ Jaroslav Málik. Foto: SITA, Diana Černáková
jaroslav málik Prvý viceprezident PZ Jaroslav Málik.

13:32 V špeciálnom medzinárodnom newsroome združujúcom investigatívnych novinárov, pracujúcich na témach, ktorým sa venoval zavraždený novinár Ján Kuciak, v súčasnosti pôsobí šesť novinárov z Nemecka, Švajčiarska i Rakúska.

„Mali by sa k nim a pripojiť aj novinári z Talianska, Maďarska, Česka, Chorvátska, ako aj ďalších krajín,“ informoval hovorca Ringier Axel Springer Slovakia Peter Porubský. Dodal, že konkrétne mená a médiá sa spoločnosť z bezpečnostných dôvodov rozhodla verejne neprezentovať.

13:26 Výzva predsedu ľudovcov v Európskom parlamente Manfreda Webera spolu s tlakom občanov prispela k tomu, že Robert Kaliňák sa dnes vzdal funkcie ministra vnútra.

Ivan Štefanec Foto: SITA
Ivan Štefanec Ivan Štefanec

Tvrdí to vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec. „Považujeme to však len za prvý krok k náprave všetkých zlyhaní a k vyšetreniu káuz, ktorými sa Ján Kuciak zaoberal,“ uvádza sa v jeho stanovisku.

13:20 Šéf SNS Andrej Danko sa odmietol vyjadriť k personálnym zmenám vo vláde pri otázke ministerky Žitňanskej či pri prezidentovi policajného zboru Gašparovi. Bližšie informácie budú zrejme jasné po večernom rokovaní koalície s prezidentom Kiskom.

Danko vyzval nielen mladých ľudí či účastníkov piatkových protestov, ale aj novinárov, aby vstúpili do politiky a „pokúsili sa zmeniť Slovensko“.

13:12 Každý dnes vie, že odchodom Roberta Kaliňáka sa nič nezmení. Myslí si to poslanec NR SR a líder strany Spolu – Občianska demokracia Miroslav Beblavý.

„Je to dnes už len cynická ponuka pre Most-Híd, kde Smer hovorí: Poďme spolu predstierať, že sa vyriešil problém zavraždeného novinára, talianskej mafie v blízkosti premiéra a obrovskej korupcie. Potom sa šokovaný a znechutený národ možno vzdá snahy o skutočnú zmenu,“ uvádza Beblavý.

13:06 Šéf SNS Andrej Danko po rokovaní predsedníctva uviedol, že „dostal mandát na rokovanie s prezidentom Kiskom a predsedami koaličných strán“.

„V tejto veci mám dôveru našich ľudí a našich poslancov“, uviedol Danko.

„SNS je pripravená na rekonštrukciu vlády podľa predstáv premiéra Fica a prípadne aj na predčasné voľby“, povedal Danko.

12:50 Po Marekovi Maďaričovi je Robert Kaliňák druhým ministrom zo Smeru, ktorý opúšťa súčasnú vládu Roberta Fica.

Prečítajte si, čo minister počas svojej rezignácie povedal.

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert... Foto: Robert Hüttner, Pravda
kalinak Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák odchádza z tlačovej konferencie potom, ako oznámil svoju demisiu.

12:36 O 13:00 očakávame tlačovku predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka a jej predstaviteľov po rokovaní predsedníctva SNS o vnútropolitickej situácii.

12:28 Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) odstúpenie Kaliňáka z funkcie ministra vnútra vníma ako nedostatočné vzhľadom na okolnosti, ktoré sú spojené s brutálnou popravou dvoch mladých ľudí.

Ako sa uvádza v stanovisku KDH, ktoré poskytol hovorca Stano Župa, požiadavka na odstúpenie premiéra Roberta Fica je stále aktuálna.

12:24 Hovorca kancelárie prezidenta Roman Krpelan na facebook pridal fotografiu Andreja Kisku, ako sleduje tlačovú besedu Roberta Kaliňáka s dovetkom: Bez komentára.

12:21 Podľa Dariny Malovej z katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave sú „Hrnkove vyhlásenia k Žitňanskej robením ramien zo strany SNS a snahou udržať si pozíciu vo vládnej koalícii“.

„V Moste-Híd pôjde o individuálne rozhodnutia. Pre niektorých to bude veľmi ťažké rozhodovanie, pretože viacerí riešia či vôbec budú spájať svoju politickú i osobnú budúcnosť s touto vládou,“ uviedla politologička.

12:01 Odstúpenie ministra vnútra Kaliňáka (Smer) je vyslovene vynúteným krokom, posledným pokusom o záchranu vlády. Myslí si to politológ Rastislav Tóth, ktorý pripomína, že Kaliňákova rezignácia mala prísť oveľa skôr.

„Teraz to skôr pripomína situáciu, keď balón klesá a vy už naozaj potrebujete niečo vyhodiť, aby ste nepadli,“ opisuje Tóth.

11:45 Portál Euronews spája rezignáciu Roberta Kaliňáka s vraždou Jána Kuciaka.

„Mladý novinár vyšetroval daňové podvody a organizovaný zločin na Slovensku predtým, ako bol zastrelený spolu so svojou snúbenicou v ich dome“, napísal web na svojom facebooku.

Euronews dopĺňa, že Kuciak je jedným zo šiestich európskych novinárov, ktorých pre ich prácu zabili za posledných 12 mesiacov.

11:40 Podpredseda vlády a minister vnútra Kaliňák dnes urobil to, čo mal urobiť už pred niekoľkými mesiacmi. „Neskoro, ale predsa,“ vyhlásil v reakcii na rezignáciu Kaliňáka politológ Michal Horský.

Politológ Michal Horský. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Michal Horsky Politológ Michal Horský.

Počas výkonu Kaliňákovej funkcie sa podľa Horského stala udalosť, ktorá si v každej krajine s európskou kultúrou vyžaduje takýto postup.

Most-Híd bude podľa neho teraz žiadať aj odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Horský si nemyslí, že padnúť by teraz mala celá vláda, takýto krok by podľa neho neviedol k väčšej stabilite krajiny. Pripomenul, že Slovensku sa ekonomiky darí a zmena moci by teraz nebola pre krajinu to najlepšie.

11:35 Kaliňákovu rezignáciu sleduje aj nemecký Spiegel, britská BBC či český spravodajský portál ČT24.

11:30 „Náš postoj bol jasný a známy od začiatku. Sme radi, že hlas Mosta-Híd bol vypočutý a Smer bol schopný pristúpiť na personálnu výmenu na takomto dôležitom poste. Bolo to nevyhnutné pre možnosť upokojenia situácie“, uvádza sa v stanovisku koaličnej strany Most-Híd.

11:25 Podľa opozičného hnutia OĽaNO „odstúpil človek, ktorý sa nikdy nemal stať ministrom“, uviedol Igor Matovič na margo rezignácie Roberta Kaliňáka.

Podľa Matoviča Kaliňák desať rokov zneužíval políciu, NAKA a „dlhé roky chránil svojich ľudí. Robert Fico premárnil správnu chvíľu odvolať Kaliňák dávno v minulosti“.

„Po Kaliňákovi by mal odstúpiť aj šéf polície Gašpar“, povedal Matovič.

11:22 Minister vnútra Robert Kaliňák mal podľa liberálov z SaS skončiť vo svojej funkcii už pred rokmi.

„Premárnil všetky príležitosti na slušný odchod. Dnes to nie je nič iné, len taktizovanie strany Smer, ktorá sa potápa a rozpadá,“ reagovala na jeho odchod SaS.

11:12 Odstúpenie ministra Kaliňáka si všíma aj zahraničie. Reagovala už aj agentúra AFP, web Politico či nemecký Berliner Zeitung.

11:09 Podľa Martina Poliačika, nezaradeného poslanca NR SR, rezignoval Kaliňák neskoro. Na rade je podľa exposlanca SaS premiér Fico.

10:56 Prečítajte si profil Roberta Kaliňáka, ktorý dnes oznámil svoju rezignáciu z postu ministra vnútra.

Kaliňák je jedným zo zakladajúcich členov Smeru. Od roku 2004 je jej podpredsedom.

10:50 Ministerka spravodlivosti Žitňanská (Most-Híd) teraz nie je témou z hľadiska vzťahov v koalícii, otázkou však je, prečo hovorí o požiadavke rekonštrukcie vlády až na úroveň premiéra. Pred rokovaním predsedníctva SNS to novinárom povedal líder strany Andrej Danko.

„Ak niekto hovorí o výmene premiéra, nie je to rekonštrukcia, ale pád vlády a nové voľby,“ upozornil. Práve aktuálne predsedníctvo SNS má riešiť aj otázku, či národniari budú žiadať Žitňanskej odchod.

Šéf SNS Andrej Danko. Foto: Robert Hüttner, Pravda
stretnutie, danko, Šéf SNS Andrej Danko.

10:42 Béla Bugár nekomentoval, či bude Mosta-Híd stačiť Kaliňákova demisia.

O všetkom podľa neho rozhodne až republiková rada. Ak SNS povie, že chce odvolať ministerku Žitňanskú, až potom sa tým bude Bugár zaoberať. Vyhlásil Bugár po stretnutí s Kiskom.

Republiková rada Mosta-Híd sa začne o 14:00. Na nej sa rozhodnú, ako ďalej.

Predstavitelia strany Most-HÍD po stretnutí s... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
bugár, kiska, žitňanská Predstavitelia strany Most-HÍD po stretnutí s prezidentom Kiskom.

10:39 Podpredseda Smeru Kaliňák sa rozhodol ako z postu šéfa ministerstva vnútra odstúpiť preto, lebo „vidím, počujem a cítim“, povedal Kaliňák.

Kaliňák chce aj týmto krokom zachovať stabilitu na Slovensku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice je pre Kaliňáka vec, s ktorou sa dá podľa jeho slov veľmi ťažko vyrovnať.

10:33 Robert Kaliňák sa zastal šéfa policajného zboru Tibora Gašpara. „Je to najlepší policajný prezident v ére samostatnosti Slovenska“, uviedol Kaliňák.

10:24 Robert Kaliňák podá do rúk Kisku demisiu a ako minister vnútra končí. Dôvodom je vražda Jána Kuciaka a aj tlak na jeho osobu. Kaliňák sa zrejme vráti do parlamentu ako poslanec, ale exaktne to nepotvrdil.

Minister sa v pondelok poďakoval účastníkom a organizátorom pochodu Za lepšie Slovensko. Svoju vďaku vyjadril aj polícii za „nerušený priebeh“.

10:19 Poslanec Smeru a bývalý prešovský župan Peter Chudík podniká vedľa statku Taliana Diega Rodu, ktorý má byť podľa posledných článkov zavraždeného novinára Jána Kuciaka napojený na kalábrijskú mafiu.

Chudík má mať takisto obchodné väzby na ľudí z podtatranského podsvetia. Informuje o tom web Aktuality.sk.

Poslanec Smeru Peter Chudík. Foto: SITA, Viktor Zamborský
peter chudík Poslanec Smeru Peter Chudík.

10:11 Vo funkcii prvého viceprezidenta Policajného zboru SR skončil Jaroslav Málik, agentúru SITA o tom informovali viaceré zdroje z policajného prostredia.

Na pozícii bol nominantom vládnej SNS. Vo funkcii bol od júna 2016. Podľa informácií odchádza Málik pôsobiť ako policajný pridelenec na veľvyslanectvo Slovenska v srbskom Belehrade.

Prvý viceprezident PZ Jaroslav Málik. Foto: SITA, Diana Černáková
jaroslav málik Prvý viceprezident PZ Jaroslav Málik.

10:00 Prezident Andrej Kiska sa stretol s predstaviteľmi strany Most-Híd v zložení predseda Béla Bugár, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, minister životného prostredia László Sólymos a Andrej Hrnčiar.

Rokujú o riešeniach politickej krízy.

9:53 Podľa webu Pluska.sk odchádza z postu ministerky spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Podpredsedníčka Mosta-Híd údajne cez víkend žiadala „oveľa vyššiu hlavu“. Žitňanská podľa webu trvala na väčšej rekonštrukcii vlády. Skončiť podľa nej by mal aj premiér Robert Fico.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Foto: SITA, Brano Bibel
žitňanská Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

9:46 Podľa informácií Pravdy Robert Kaliňák odstupuje z postu ministra vnútra. Údajne v noci o tom premiér Robert Fico informoval prezidenta Andreja Kisku.

9:44 Keby sa mal zostavovať zoznam smrteľných hriechov v politike, arogancia by v ňom musela figurovať kdesi navrchu. S aroganciou v politike sa dajú vyhrávať voľby, nedajú sa s ňou však ustáť krízy.

Béla Bugár nemohol ignorovať hlasy zvnútra Mosta-Híd o odchode Roberta Kaliňáka z vlády. Prečo by mal ohroziť svoju vlastnú stranu kvôli ministrovi z inej strany, ktorého navyše sám vzal na vedomie len so škrípajúcimi zubami? Viac čítajte v komentári Petra Javůrka.

Peter Javůrek. Foto: Ľuboš Pilc
Peter Javůrek Peter Javůrek.

9:40 Ministerstvo zahraničných vecí nemá poznatky o zasahovaní vonkajších subjektov do diania na Slovensku.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok tak reagoval na výroky maďarského premiéra Viktora Orbána. „Som presvedčený, že riešenie súčasnej politickej situácie u nás je plne v našich rukách,“ dodal ďalej Korčok.

9:33 O 10:00 očakávame tlačovú besedu ministra Roberta Kaliňáka. Oficiálne sa má vyjadriť „k aktuálnej politickej situácii“.

Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: Robert Hüttner, Pravda
parlament, kalinak Minister vnútra Robert Kaliňák.

Ani po víkendovom maratóne rokovaní predsedníctva strany Most-Híd a Bélu Bugára s predsedom Smeru Robertom Ficom, nie je jasné, či koalícia prežije. Odpoveď na otázku, či sú voľby na programe dňa, by mohol priniesť dnešok.

Oficiálne správy z víkendových rokovaní neboli známe. „Pokiaľ prebiehajú intenzívne rokovania, nebudeme dávať žiadne informácie,“ povedal v nedeľu Pravde Bugár.

Z kuloárov napokon prenikali informácie, že odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka nebol na stole, čo mal byť pre Most-Híd signál, že v koalícii nezostane. Zároveň z prostredia Smeru zaznelo, že Kaliňák je pripravený odísť, v snahe zachovať súčasnú vládu. Podľa našich zistení Most-Híd dostal „ponuku“ od Smeru, o ktorej diskutovalo predsedníctvo strany a následne sa mal stretnúť Bugár s Ficom.

Dnes očakávame

  • prezident sa o 10.00 stretol so zástupcami strany Most-Híd
  • o 10.00 mal tlačovú besedu minister vnútra Kaliňák – oznámil rezignáciu
  • o 14.00 prezident prijal predstaviteľov SNS
  • od 14.00 zasadá republiková rada strany Most-Híd
  • rokovalo predsedníctvo SNS
  • večer budú pokračovať rozhovory koaličných partnerov a následnes zrejme aj s Kiskom

Situácia u Bugára je vážna

V strane Most-Híd existujú skupiny, ktoré sú za ďalšie fungovanie v koalícii po personálnych zmenách v rezorte vnútra, iná skupina je skôr za odchod z koalície. Vplyv na takýto postoj mali aj vyjadrenia premiéra Fica o tom, že scenár, ktorý nastal po vražde novinára a jeho partnerky a viedol k tlaku na pád vlády a predčasné voľby, vznikal v zahraničí. V tejto súvislosti premiér spomenul amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Tieto Ficove vyjadrenia časť poslancov Mosta-Híd rozladili. Na druhej strane je časť poslancov Mosta-Híd, ktorí chcú pokračovať v koalícii. S tým podľa našich informácií počíta Smer v rámci alternatív ďalšieho politického vývoja.

Partnerstvo, ktoré dnes prechádza ťažkou... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Bugar, Fico, Partnerstvo, ktoré dnes prechádza ťažkou krízou: Béla Bugár a Robert Fico na archívnej snímke.

Hrnko na scéne

Cez víkend hladinu rozvíril podpredseda SNS Anton Hrnko. Ten pripustil, že na pondelňajšom rokovaní predsedníctva SNS sa môže objaviť požiadavka aj na odchod ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Dôvodom je, že presadzovala Istanbulský dohovor a čiastočnú dekriminalizáciu malého množstva drog. Snaha dosiahnuť odchod ministerky však môže ešte viac skomplikovať situáciu v koalícii, preto Smer nie je podľa našich zistení snahám národniarov v tejto veci naklonený.

Politológ Michal Horský považuje za šokujúce Hrnkove vyhlásenia o odstúpení Žitňanskej za to, že chcela riešiť problematiku postihovania drogovej trestnej činnosti, o čom sa píše aj vo vládnom programe. „Nedá sa to hodnotiť inak, iba ako vytĺkanie politického kapitálu z nebývalej krízy. Rovnako aj Béla Bugár ohlasuje tri možnosti riešenia situácie, ale občan očakáva jasnú alternatívu,“ uviedol Horský.

Horský o tlaku na Most-Híd

Podľa politológa Horského je Most-Híd vystavený nielen tlaku ulice, ale aj konkurenčnej strany SMK, ktorá po sérii volebných neúspechov môže mať teraz v prípade mimoriadnych volieb vstup do parlamentu na dosah. „Ak premárni SMK aj túto príležitosť, odíde do minulosti a stane sa beznádejne regionálnym politickým subjektom. Na druhej strane ak Most-Híd neudrží svoje pozície v parlamente, môže sa mu stať, že celá strana, ktorá bola uznávaným fenoménom v strednej Európe ohľadne spolupráce väčšiny s etnickou menšinou, sa rozpadne,“ zhodnotil politológ.

Ako ďalej Horský uviedol, „v kliešťach je aj samotný Smer, kedy sa už nemôže jednoznačne spoliehať na Bugára a ani na Hrnka, zrejme s tichým súhlasom predsedu SNS Andreja Danka“.

Politológ zdôraznil, že kríza sa zatiaľ nevrátila k prapodstate, a to je vražda dvoch mladých ľudí, k silnejšiemu hlasu orgánov činných v trestnom konaní, ako aj k tomu, že minister vnútra Kaliňák v záujme zmiernenia napätia bude nasledovať ministra kultúry a odstúpi.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Most-Híd #Smer #Robert Kaliňák #Andrej Danko #vražda novinára Jána Kuciaka #demisia Roberta Kaliňáka #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018