Málik ako policajný viceprezident skončil

Zmeny medzi najvyššími policajnými funkcionármi. Nominant SNS Jaroslav Málik skončil vo funkcii 1. viceprezidenta Prezídia Policajného zboru, bol v nej od júna 2016.

12.03.2018 10:21 , aktualizované: 20:10
jaroslav málik Foto: ,
Jaroslav Málik
debata (1)

Martin Wäldl, hovorca prezídia, potvrdil, že o prevedenie na úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Málik požiadal ešte vlani v decembri, aby sa mohol pripravovať na vyslanie do zahraničia. Odísť by mal do srbského Belehradu na post policajného pridelenca na veľvyslanectve. O jeho odchode sa hovorilo od polovice októbra. Dôvodom mali byť dlhodobo napäté vzťahy s policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

Málik predtým viedol odbor špecializovaných služieb. Ide o akúsi spravodajskú službu vnútri polície. Okrem policajtov odbor disponuje aj sieťou policajných agentov. Jeho viacerí príslušníci pôsobia v civile napríklad ako podnikatelia a snažia sa infiltrovať do rôznych záujmových skupín. Zákonná úprava o Policajnom zbore neobsahuje explicitné oprávnenie pre vznik a fungovanie takejto špecializovanej jednotky Policajného zboru, a teda ani žiadne mechanizmy kontroly. Málik si údajne spôsoby riadenia z tohto odboru preniesol aj do funkcie viceprezidenta.

Práve tento odbor byť mohol byť tým útvarom, ktorý žiadal taliansku políciu o informácie k pôsobeniu talianskej mafie na Slovensku. „Našli sme komunikáciu, ktorá bola s veľmi špecializovaným policajným útvarom a je z roku 2013. Išla cestou pridelenkyne v Ríme, ktorá otázku preložila do taliančiny a odstúpila na tamojší antimafiánsky útvar DIA,“ povedal minulý týždeň policajný šéf Tibor Gašpar. Pravda sa prezídia opýtala, či spomínaným špeciálnym úradom bol odbor špeciálnych služieb. Na naše otázky do uzávierky neodpovedali.

Poslankyňa opozičnej SaS Lucia Duriš Nicholsonová minulý týždeň v diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS uviedla, že v prípade dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice jej jeden z trojice policajných viceprezidentov potvrdil, že na popud policajného prezidenta neboli viceprezidenti informovaní o zisteniach z miesta činu. „Jeden z nich (sú traja – Jaroslav Málik, Ľubomír Ábel a Martin Krčmárik) iba potvrdil, že s ňou má nejaký informačný vzťah. Teda, že ju zásobuje vhodnými informáciami, ktoré ona používa v politickom boji. Ďuriš Nicholsonová to v diskusnej relácii iba potvrdila,“ napísala následne na svojom facebooku blogerka Júlia Mikolášiková, ktorá píše pod menom Piraňa.

Pravda oslovila policajné prezídium s ďalšou otázkou, či sa pri Málikovi objavili podozrenia z úniku informácií, odpoveď sme opäť nedostali.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Jaroslav Malík