Danko: Žitňanská hovorí o rekonštrukcii vlády až na úroveň premiéra

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) teraz nie je témou z hľadiska vzťahov v koalícii, otázkou však je, prečo hovorí o požiadavke rekonštrukcie vlády až na úroveň premiéra. Pred rokovaním predsedníctva SNS to novinárom povedal líder strany Andrej Danko.

12.03.2018 11:03
sns, slovenska narodna strana, danko Foto: ,
Šéf národniarov Andrej Danko.
debata (5)

„Ak niekto hovorí o výmene premiéra, nie je to rekonštrukcia, ale pád vlády a nové voľby,“ upozornil. Práve aktuálne predsedníctvo SNS má riešiť aj otázku, či národniari budú žiadať Žitňanskej odchod.

Podľa Danka dnešný deň urobí jasnú bodku, či je možná rekonštrukcia kabinetu, alebo bude potrebné baviť sa o predčasných voľbách. „Urobil som, čo som mohol pre zmierenie spoločnosti. Ale treba tiež hovoriť, čo bude ďalej. Ja si neviem predstaviť, aby napr. Boris Kollár (Sme rodina) raz bol predsedom vlády,“ povedal.

Danko sa podľa svojich slov nebráni ani debate o budúcnosti ministrov za SNS. „Všetci hovoria o rekonštrukcii vlády, ale nikto nevie povedať jej rozsah,“ dodal.

Popoludní pôjdu národniari za prezidentom Kiskom, ktorý si postupne volá všetky parlamentné strany, aby s nimi hovoril o riešení súčasnej krízovej situácie. Hlava štátu už načrtla dva možné scenáre, a to rozsiahlu rekonštrukciu vlády alebo predčasné parlamentné voľby.

Tieto vyhlásenia Kisku vyvolali nevôľu u premiéra Roberta Fica (Smer). Zmieriť oboch politikov sa pokúsil Andrej Danko rokovaním na Bratislavskom hrade. Jeho výsledkom mala byť spoločná deklarácia, k jednotnému textu však traja najvyšší ústavní činitelia nedospeli.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #Andrej Danko #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018