Politológ Tóth: Odchod Kaliňáka je 'ako keď treba niečo vyhodiť z padajúceho balóna'

Odstúpenie ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer) je vyslovene vynúteným krokom, posledným pokusom o záchranu vlády. Myslí si to politológ Rastislav Tóth, ktorý pripomína, že Kaliňákova rezignácia mala prísť oveľa skôr.

12.03.2018 12:03 , aktualizované: 12:20
debata (40)

„Teraz to skôr pripomína situáciu, keď balón klesá a vy už naozaj potrebujete niečo vyhodiť, aby ste nepadli,“ opisuje Tóth.

Je presvedčený, že ak by ku Kaliňákovej demisii prišlo pred niekoľkými mesiacmi, dôvera vlády i premiéra Roberta Fica vo verejnosti by bola neporovnateľne vyššia. Tóth je presvedčený, že v tejto situácii, ani po Kaliňákovej rezignácii, sa z koalície nevytratí napätie. „Bude záležať na krokoch Mosta-Híd v budúcnosti, táto strana je totiž teraz tou, na ktorej závisí existencia vlády,“ pripomenul politológ. Ďalší vývoj a rokovania, no i tvrdosť postoja bugárovcov podľa neho určia, či bude za Kaliňákovou rezignáciou nasledovať ďalšie a či sa dotknú aj ministrov – nominantov iných strán.

Politológ Michal Horský.
Michal Horský, foto do ankety Politológ Michal Horský.

Horský: Kaliňák odstúpil neskoro, ale predsa

Robert Kaliňák dnes urobil to, čo mal urobiť už pred niekoľkými mesiacmi. „Neskoro, ale predsa,“ vyhlásil v reakcii na rezignáciu Kaliňáka pre agentúru SITA politológ Michal Horský. Počas výkonu Kaliňákovej funkcie sa podľa Horského stala udalosť, ktorá si v každej krajine s európskou kultúrou vyžaduje takýto postup.

Most-Híd bude podľa neho teraz žiadať aj odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Horský si nemyslí, že padnúť by teraz mala celá vláda, takýto krok by podľa neho neviedol k väčšej stabilite krajiny. Pripomenul, že Slovensku sa ekonomiky darí a zmena moci by teraz nebola pre krajinu to najlepšie.

Podľa Baránka nie je odchod Žitňanskej „horúci“

Politológ Ján Baránek takisto v otázke budúcnosti koalície prisudzuje dôležitosť ďalšiemu vývoju a postoju Mosta-Híd. „Kaliňákovým odstúpením je akoby formálne naplnená ich požiadavka s predpokladom, že nový minister či ministerka odvolajú aj policajného prezidenta. Ale ukáže sa, ako to bude v praxi a či toto bude v súčasnej situácii stačiť napríklad Lucii Žitňanskej, alebo Františkovi Šebejovi, či ďalším z klubu Most-Híd,“ upozornil.

Súhlasí s tým aj Darina Malová z katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave, ktorá si myslí, že v Moste-Híd pôjde o individuálne rozhodnutia. Pre niektorých to bude veľmi ťažké rozhodovanie, pretože viacerí riešia či vôbec budú spájať svoju politickú i osobnú budúcnosť s touto vládou," uviedla politologička.

Malová: Žitňanská nenesie ani vecnú ani politickú zodpovednosť

Či sa personálne výmeny môžu dotknúť aj Mosta-Híd, v súvislosti so vznesenou iniciatívou podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorý naznačil, že by národniari mohli požadovať odchod ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, si Baránek nemyslí, že je to až také „horúce“. Argumentuje tým že aj vo vnútri SNS ide o osamotený hlas podpredsedu Hrnka. „Vnímam to skôr ako jeho politický marketing, ako naznačenie, čo by mohla SNS žiadať. No nemyslím si, že by SNS chcela komplikovať situáciu takouto požiadavkou,“ uviedol Baránek.

Rovnako to vníma aj Malová. „Ministerka Žitňanská nenesie ani vecnú ani politickú zodpovednosť za stav súdnictva, ako ministerka sa snažila a snaží implementovať zmeny, ktoré by viedli k zlepšeniu súčasného stavu, čo potvrdzujú aj relevantné analýzy,“ pripomenula. Hrnkove vyhlásenia sú v jej očiach „robením ramien“ zo strany SNS a snahu udržať si pozíciu vo vládnej koalícii.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #demisia Roberta Kaliňáka