Maďarič: Smeru neostane nič iné, len sa pridať k návrhu na predčasné voľby

Po tom, čo sa prakticky všetky parlamentné politické strany vyjadrili, že sú za predčasné voľby, Smeru neostane nič iné, len sa pridať. Uviedol to pre novinárov bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer).

13.03.2018 12:17
Marek Maďarič Foto: ,
Na snímke Marek Maďarič.
debata (109)

„Pretože tie predčasné voľby budú tak či tak. Otázka je len termín a to by sa mali politické strany dohodnúť,“ povedal s tým, že voľby sú pravdepodobne najkonsenzuálnejším a najmúdrejším riešením súčasnej situácie. Ak sa teda politické strany dohodnú, Maďarič podľa vlastných slov v parlamente zahlasuje za predčasné voľby.

Na otázku, či by stranu Smer mal do volieb viesť Robert Fico Maďarič skonštatoval, že je len radový člen Smeru a poslanec. „Ja si netrúfam dnes dávať nejaké odporúčania a rady,“ povedal s tým, že Fico je naďalej nositeľom najväčšej podpory v Smere. Na otázku, či by mal byť na kandidátke Robert Kaliňák odpovedal, že „o tom bude rozhodovať vedenie Smeru, ja som radový člen Smeru“.

Maďarič zároveň zdôraznil, že ak by sa určité rozhodnutia udiali v správnom čase, tak súčasná situácia mohla byť úplne iná a pokojnejšia. „Lebo si zase nemyslím, že by bolo úplne najhoršie, aby táto koalícia po určitých krokoch pokračovala,“ vyhlásil. „Keby sa nejaké zmeny, ktoré žiadal aj Most, udiali skôr a keby sa nevytiahla karta, na ktorú Most veľmi podráždene a asi aj oprávnene podráždene zareagoval, tak by situácia na Republikovej rade Mosta bola možno iná. A možno nebola, ale istá pravdepodobnosť by tu bola,“ dodal Maďarič.

Strana Most-Híd bude rokovať s koaličnými stranami o predčasných voľbách. Rozhodla o tom v pondelok republiková rada strany. Informoval o tom predseda strany Béla Bugár. „Republiková rada strany Most-Híd poveruje jej vedenie na čele s predsedom Bélom Bugárom rokovať s koaličnými partnermi o možnostiach predčasných volieb,“ povedal po viac ako osemhodinovom rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd Béla Bugár. Vyplýva to z prijatého uznesenia, v ktorom sa tiež píše, že v prípade neúspešných rokovaní Most vystúpi z koalície. „Premiér sa odmietol dohodnúť o predčasných voľbách, teraz budeme mať vôľu rokovať ešte s koaličnou SNS,“ dodal Bugár s tým, že podľa Mosta-Híd by súčasnú situáciu vyriešili iba predčasné voľby.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Marek Maďarič #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018