Začal sa maturitný týždeň, záujem o matematiku narástol

Maturitný týždeň (13.-16.3.) absolvuje 43 541 žiakov v 707 stredných školách, uviedla počas tlačovej konferencie pri príležitosti začiatku písomných maturít ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) na Súkromnej strednej odbornej škole na Exnárovej ulici v Bratislave. Zároveň pripomenula, že pre rezort školstva je stredné školstvo dôležité.

13.03.2018 12:31
SR Bratislava maturitný týždeň písomné začiatok... Foto: ,
Na snímke zľava riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová počas tlačovej konferencie na tému Začiatok riadneho termínu písomných maturít v Bratislave
debata (1)

„Študentov čaká postupne slovenčina, cudzí jazyk, matematika a v prípade chlapcov a dievčat maďarskej a ukrajinskej národnosti aj ich materinský jazyk,“ povedala Lubyová. Elektronickú maturitu tento rok absolvuje 2 100 študentov zo 101 škôl.

„Ponúkli sme maturitnú skúšku v generálnej skúške všetkým školám, ktoré majú dobré internetové a počítačové vybavenie. Pri testovaniach nechávame školám rozhodnutie, či chcú písať maturitné testy prostredníctvom elektronickej formy alebo klasickou papierovou formou,“ povedala riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská. Ministerka doplnila, že rezort školstva by bol rád, keby sa táto forma využívala viac.

Externý test a slohovú prácu zo slovenského jazyka a literatúry v utorok píše 40 202 maturantov. Z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra to isté čaká ich 1 840 rovesníkov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

V stredu (14.3.) budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Rast záujmu o matematiku

"Maturanti si podľa rezortu školstva najčastejšie vyberali anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti 36 328 žiakov. Nasleduje nemčina (3 397 žiakov), ruština (870), francúzština (33), španielčina (13) a najmenej žiakov bude maturovať z talianskeho jazyka (3),“ vymenovala šéfka rezortu školstva.

Vo štvrtok (15.3.) čaká 6 143 maturantov externý test z matematiky. „Tento rok sa nám prihlásilo o 25 percent viac ako vlani. Teší nás to, pretože podporujeme technické predmety,“ zhodnotila Lubyová. Maturitný týždeň uzavrie v piatok 16. marca test a slohová práca z vyučovacieho jazyka (maďarského a ukrajinského) pre žiakov škôl týchto národnostných menšín.

Výsledky v máji

„Najdôležitejšia kompetencia, ktorú písomná skúška overuje u žiakov je predovšetkým čítanie s porozumením,“ uviedla Kanovská. Žiaci podľa nej v testoch vypĺňajú informácie, ktoré sa mali počas štyroch rokoch na stredných školách naučiť. „Prvá časť maturitných skúšok prebiehala bez problémov, nezaznamenali sme žiadne problémy,“ dodala.

„Výsledky riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky si všetky školy môžu prevziať 2. mája elektronickou formou, v papierovej forme budú školám doručené 3. – 4. mája,“ povedala Lubyová. Náhradný termín písomných maturít je naplánovaný na 10. – 13. apríla. Opravný termín sa uskutoční od 4. do 7. septembra. Ústne maturity sa uskutočnia od 21. mája do 8. júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #maturitné skúšky #Martina Lubyová