Študenti majú za sebou prvý deň maturitného týždňa

Ticho, napätie a maximálne sústredenie sa. Viac ako 110 maturantov na Gymnáziu Bilíkova v bratislavskej Dúbravke prešlo prvou časťou skúšky dospelosti. Takmer štyri hodiny preukazovali svoje znalosti zo slovenského jazyka a literatúry. V stredu (14.3.) pokračujú s cudzím jazykom.

13.03.2018 16:45
maturita, maturity, stredná priemyselná škola,... Foto:
Maturantka zo Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Bratislave.
debata

“Pssst, píšu sa maturity, tichšie!“ upozorňuje pedagogický dozor na chodbe mladších utekajúcich žiakov. Celkovo 40 202 maturantov písalo v utorok externý test a slohovú prácu zo slovenčiny. „Bolo to menej náročné ako som očakával, ale boli tam otázky, ktoré ma potrápili, najmä ohľadom viacnásobných vetných členov,“ hodnotí maturant Martin. Študenti priznali, že najviac im dala zabrať gramatika. „Ako sa čas krátil, otázky boli ťažšie a ťažšie,“ smeje sa Tomáš.

Všetky témy a gramatické javy však na hodinách prebrali. Problémom sa tak pre mnohých študentov stal časový stres. „Tak som sa spočiatku sústredila na to, aby mala na sto percent správne odpovede, že som potom zistila, že nemám dostatok času na vyplnenie ostatných, takže som musela ku koncu riadne zrýchliť,“ dodáva Júlia.

Maturanti za sto minút museli zvládnuť 64 úloh z gramatiky a literatúry. „Najdôležitejšia kompetencia, ktorú písomná skúška overuje u žiakov je predovšetkým čítanie s porozumením,“ spresnila riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská. Žiaci podľa nej v testoch vypĺňajú informácie, ktoré sa mali počas štyroch rokoch na stredných školách naučiť.

Po krátkej obednej prestávke si maturanti opäť sadajú do lavíc. Viac ako dve hodiny sa zamýšľajú nad významom slobody, nad silou priateľstva či nad pretrvávajúcou ľudskou radosťou a závisťou v spoločnosti. Slovenčinárka dúbravského gymnázia Karin Svatošová oceňuje najmä žánrovú pestrosť a aktuálnosť tém. „Predpokladám, že žiaci budú preferovať rozprávanie o priateľstve či diskusný príspevok slobode. Veľa sme polemizovali o aktuálnych témach a myslím, že žiaci budú chcieť vyjadriť svoj názor,“ zamýšľa sa učiteľka.

„Okamžite mi padlo do oka rozprávanie o priateľstve, vykreslil som preto príbeh zo svojho života,“ opisuje maturant Jakub. Tibor zas dlho uvažoval nad diskusným príspevkom. „Nakoniec som si na to netrúfol, nebol som si istý či mám na takúto tému dosť vedomostí,“ uznal študent. O téme sa naopak odvážila písať spolužiačka Soňa. „Oprela som sa najmä o súčasnú spoločenskú a politickú situáciu,“ spresnila maturantka.

V stredu (14.3) čaká študentov test a sloh z vybraného cudzieho jazyka. Viac ako 36 300 študentov preukáže svoje vedomosti v angličtine. Testy sa budú písať aj z nemčiny, francúzštiny, španielčiny či taliančiny. Vo štvrtok (15.3) si viac ako 6 100 žiakov sadne k testu z matematiky. Maturitný týždeň uzavrie skúška z maďarského a ukrajinského jazyka pre žiakov týchto národnostných menšín. Výsledky písomných maturít by sa mali žiaci dozvedieť začiatkom mája.

Témy slohových prác

Maturitné slohové práce

  • „A načo je sloboda, ak nie na to, aby si sa angažoval?“ J. P. Sartre (Diskusný príspevok)
  • Spoločnosť sa mení, ale ľudská závisť a radosť zostávajú stále rovnaké (Úvaha)
  • Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám (Slávnostný príhovor pri príležitosti ukončenia stredoškolského štúdia)
  • Priateľ mi podal ruku v pravý čas (Rozprávanie)

Ukážka z testu

Ukážka z testových otázok

V ktorom z nasledujúcich slovných spojení sa nachádza epiteton?

  1. dlhá pasáž
  2. chlapčenských snov
  3. pod rozbitou lampou

D) záhadných diaľok

V ktorej vete nie je podmet vyjadrený zámenom?

  1. To je príšerné.
  2. Tu čosi nepasuje.
  3. Toto sa mi nezdá.

D) To som zvedavý.

Ruský jazyk patrí do rovnakej skupiny slovanských jazykov ako:

  1. bulharčina
  2. poľština
  3. chorvátčina

D) ukrajinčina

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dúbravka #literatúra #slovenský jazyk #maturitné skúšky