Delegácia z europarlamentu znova príde na Slovensko, myslí si poslanec Nagy

Delegácia poslancov, ktorú Európsky parlament (EP) vyslal na objasnenie situácie súvisiacej s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, príde na Slovensko pravdepodobne znova.

14.03.2018 10:35
SR politika prezident EP poslanci prijatie Kuciak Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska prijal delegáciu šiestich poslancov Európskeho parlamentu (EP) v Bratislave 8. marca 2018. Dôvodom návštevy je vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Na snímke druhý zľava prezident SR Andrej Kiska a sprava poslanec EP Ryszard Czarnecki (ECR, Poľsko), spolupredsedníčka delegácie EP Ingeborg Grässleová (EPP, Nemecko), spolupredseda delegácie EP Claude Moraes (S&D, Veľká Británia) a poslankyňa EP Sophia in't Veld (ALDE, Holandsko).
debata (4)

Europoslanci budú v rámci stredajšej rozpravy o ochrane novinárov v Štrasburgu požadovať ďalšie informácie a navrhnú aj otvorenie prípadov ďalších dvoch nezvestných slovenských novinárov, uviedol slovenský europoslanec József Nagy (EĽS/EPP).

„Predpokladám, že bude pokračovanie tejto delegácie,“ povedal Nagy a spresnil, že poslanci budú vyžadovať ďalšie „informácie a dokumenty, ktoré nemali v čase minulotýždňovej návštevy Slovenska k dispozícii“.

Nagy zároveň informoval, že európska frakcia ľudovcov, ktorej je zástupcom, chce počas rozpravy poukázať na potrebu lepšej ochrany „nielen novinárov, ale aj informátorov v prípadoch korupcie alebo kriminálnych činov“.

„Navrhneme aj otvorenie prípadov ďalších dvoch nezvestných slovenských novinárov,“ povedal Nagy, čím narážal na Paľa Rýpala a Miroslava Pejka. Plánujú aj vyzvať členské štáty, aby zvážili mieru trestov v prípade sporov týkajúcich sa ochrany osobnosti, „keďže vieme, že Slovensko má najvyšší trest až osem rokov v prípade dokázaného ohovárania, čo je vôbec najvyšší trest v Európskej únii“, dodal.

Šírenie dezinformácií

Súčasne uviedol, že rezolúcia súvisiaca s vraždou slovenského novinára, o ktorej sa bude v EP hlasovať v apríli, by mala požadovať dôsledné vyšetrenie tejto vraždy a jej pozadie.

Zdôraznil tiež, že cítia snahu o zneužitie tejto situácie z pozície ultraľavicových strán, najmä komunistov. „Už teraz navrhujú také opatrenia, ktoré by zabránili boju proti dezinformáciám, ktoré sú šírené najmä webmi zo zahraničia,“ vyhlásil Nagy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #zahraničná delegácia #vražda novinára Jána Kuciaka