Vadala zostáva za mrežami

Taliansky podnikateľ z Trebišova Antonino Vadala (42) si počká na vydanie do Talianska vo väzení. Rozhodol o tom včera košický krajský súd. Polícia zadržala podnikateľa ešte v utorok na základe európskeho zatykača. Talianski vyšetrovatelia ho vinia zo spolupráce s mafiou pri pašovaní drog.

15.03.2018 12:48 , aktualizované: 16:45
Antonino Vadala Foto: ,
Podnikateľ talianskeho pôvodu Antonino Vadala na súde v Košiciach.
debata (12)

„Sudca Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí vyhovel návrhu Krajskej prokuratúry v Košiciach a v zmysle zákona o európskom zatýkacom rozkaze rozhodol tak, že berie Antonina V. do predbežnej väzby,“ oznámila včera hovorkyňa košického krajského súdu Anna Pančurová.

Vadala, ktorého odviedli do košického ústavu na výkon väzby, môže proti rozhodnutiu podať do troch dní sťažnosť na Najvyššom súde. Včerajší verdikt súdu komentovať pre médiá odmietol. Vadala pri čakaní na rozhodnutie súdu novinárom len stručne povedal, že sa cíti nevinný. Jeho obhajca sudcovi ponúkol písomný sľub a peňažnú záruku. Obvinený bol ochotný zostať pod dohľadom probačného a mediačného úradníka. Sudca to odmietol.

Krajský súd v Košiciach na neverejnom zasadnutí...

Podnikateľ je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť v organizovanej zločineckej skupine. „Podľa obvinenia sa Antonino V. od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky,“ vysvetlil dôvody obvinenia hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko.

Európsky zatykač vydal minulý piatok súd v Benátkach. „Celý postup bol realizovaný v maximálnom utajení z dôvodu zabránenia úniku informácií a prípadného zmarenia tohto úkonu,“ upozornila následne hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Predbežná väzba, o ktorej včera rozhodoval košický krajský súd, sa uplatňuje len pri vydávaní osôb v rámci medzinárodnej justičnej spolupráce. Jej účelom je zabrániť obvinenému v úteku ešte pred vydaním do cudziny. Vydávanie osôb na trestné stíhanie do zahraničia štandardne zabezpečuje ministerstvo spravodlivosti, medzi členskými štátmi EÚ však na to stačí prokuratúra.

„Keďže ide o titul európskeho zatýkacieho rozkazu, ministerstvo spravodlivosti bude už len upovedomené o ďalších úkonoch. Činné budú a sú v tomto prípade Krajská prokuratúra Košice, resp. Krajský súd v Košiciach,“ povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla s tým, že na základe európskeho zatykača bolo vlani vydaných zo Slovenska 58 osôb. Predbežná väzba môže trvať najviac 40 dní odo dňa zadržania osoby. Dovtedy musí talianska strana oficiálne požiadať o jej vydanie na trestné stíhanie a doručiť originál talianskeho zatykača. „Krajská prokuratúra v Košiciach prostredníctvom slovenského národného zastúpenia v Eurojuste požiadala taliansku stranu o poskytnutie dodatočných informácií v zmysle zákona o európskom zatýkacom rozkaze,“ dodal Filičko.

V rámci medzinárodnej akcie zameranej na zadržanie pašerákov drog policajti prehľadali vytypované domy a byty v talianskych regiónoch Benátska, Kalábrie a Lombardie. V rukách polície skončilo dokopy 17 osôb, 11 z nich je vo väzbe, šiesti v domácom väzení. Jediným zadržaným na území Slovenska je práve Antonino Vadala. Jeho meno sa doteraz spomínalo v slovenskom kontexte skôr v súvislosti s údajnými podvodmi pri čerpaní eurofondov v poľnohospodár­stve, na ktoré vo svojom texte poukázal aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Vadala patrí ku skupine Talianov žijúcich v regióne Zemplína, ktorí sú podozriví z členstva v zločineckej organizácii 'Ndrangheta. Najväčšie zdroje jej príjmov pochádzajú z obchodu s kokaínom. Centrum tejto skupiny je v juhotalianskej Kalábrii. V poslednom článku Kuciak napísal, že mená členov Vadalovej rodiny sa v roku 2017 objavili v zatykači na 18 členov skupiny, ktorý mal pre 'Ndranghetu prepašovať do Európy stovky kilogramov kokaínu.

S touto mafiánskou skupinou však podnikateľ spojitosť odmietol a tvrdil, že známym kriminálnikom je jeho rodák a menovec, ktorý už navyše nežije. Prvého marca po razii v jeho a ďalších domoch zadržala polícia v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sedem osôb, ktoré po necelých dvoch dňoch prepustila.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Košice #Antionino Vadala