Novým prvým policajným viceprezidentom bude Ľudovít Makó

Novým prvým viceprezidentom Policajného zboru SR bude súčasný riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Do funkcie má byť podľa informácií agentúry SITA vymenovaný vo štvrtok, uvedený do nej bude v pondelok 19. marca.

15.03.2018 13:13
debata (1)

Vo funkcii prvého viceprezidenta Policajného zboru SR v pondelok skončil Jaroslav Málik, Na pozícii bol nominantom vládnej SNS. Vo funkcii bol od júna 2016. Podľa informácií odchádza Málik pôsobiť ako policajný pridelenec na Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v srbskom Belehrade.

Málik v polícii pred funkciou viceprezidenta pôsobil ako riaditeľ Odboru špecializovaných služieb Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky. Odbor vyvíja činnosť, ktorou sa utajeným spôsobom získavajú, sústreďujú a vyhodnocujú informácie o trestných činoch a ich páchateľoch. Odbor okrem policajtov disponuje aj sieťou policajných agentov. Viacerí príslušníci odboru pôsobia v civile napríklad ako podnikatelia a snažia sa infiltrovať do rôznych záujmových skupín.

Ľudovít Makó, nový prvý viceprezident... Foto: financnasprava.sk
Ľudovít Makó, nový, prvý, viceprezident, Policajný zbor, SR Ľudovít Makó, nový prvý viceprezident Policajného zboru SR.

Utajený odbor vykonáva operatívnu činnosť. Zákonná úprava o policajnom zbore neobsahuje explicitné oprávnenie pre vznik a fungovanie takejto špecializovanej jednotky PZ a tak ani žiadne adekvátne mechanizmy kontroly. Jediné ustanovenie zákona je §39a, v ktorom sa hovorí o kriminálnom spravodajstve. Konštatuje sa v ňom, že “kriminálnym spravodajstvom sa na účely tohto zákona rozumie činnosť, ktorou sa utajeným spôsobom získavajú, sústreďujú a vyhodnocujú informácie o trestných činoch a ich páchateľoch a vytvárajú sa podmienky na použitie agenta."

Odbor pôsobí spôsobom spravodajskej služby vo vnútri polície. Málik si údajne spôsoby riadenia z tohto odboru preniesol aj do funkcie viceprezidenta. To sa podľa informácií agentúry SITA nepáčilo viacerým predstaviteľom ministerstva vnútra.

Na to, že pre odbor pracujú členovia podsvetia, upozornila pred niekoľkými rokmi kauza bytovej mafie, kde hlavný obžalovaný Jozef Drag tvrdil, že pre políciu bežne pracujú aj ľudia pohybujúci sa v podsvetí či páchajúci trestnú činnosť. Podľa dostupných informácií Drag pred súdom prezradil, že odovzdával informácie z kriminálneho podsvetia.

Málik sa stal viceprezidentom, aj keď údajne od Národného bezpečnostného útvaru nedostal bezpečnostnú previerku. V poslednom čase chodieval na otváranie diaľnic. Naposledy riadil dopravnú políciu pri pohrebe novinára Jána Kuciaka, aj keď táto činnosť spadá v polícii pod 2. viceprezidenta. Podľa informácií agentúry SITA z prostredia polície práve Málik poskytol opozičnej političke informáciu o nej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Policajný zbor SR #viceprezident #Ľudovít Makó