Ľudia v uliciach opäť žiadali slušné Slovensko a predčasné voľby

Na bratislavskom námestí SNP stáli davy ľudí. Zišli sa na protestné zhromaždenie za Slušné Slovensko, tak ako v desiatkach ďalších slovenských aj svetových miest. Situáciu sme sledovali online.

16.03.2018 10:13 , aktualizované: 17.03.2018 09:23
Za slušné Slovensko v Bratislave Foto: ,
Počas hymny demonštranti svietili telefónmi.
debata (2102)

Zhrnutie:

  • Demonštrácie boli pokojné.
  • Dohromady na Slovensku protestovalo okolo 100-tisíc ľudí.
  • Na pódiách po celom Slovensku vystupovali umelci, novinári a rôzne osobnosti spoločenského života.
  • Ani dážď ľudí nezastavil, aby na demonštrácie prišli.
  • Najviac ľudí prišlo v Bratislave, podľa odhadov organizátorov okolo 65-tisíc.
  • Niekoľko desiatok ľudí prišlo po oficiálnej demonštrácii aj pred Úrad vlády. Protesty prebehli bez incidentov.
  • Demonštrácie budú pokračovať pravdepodobne aj budúci týždeň. Organizátori zatiaľ na sociálnej sieti nevytvorili nový event.

22:12 Organizátori poďakovali účastníkom demonštrácie.

20:55 Peter Pellegrini sa na sociálnej sieti Facebook poďakoval za pokojný priebeh protestov.

20:37 V Skalici sa na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí Slobody zišlo napriek nevľúdnemu počasiu približne 800 ľudí, čo je o 200 viac oproti zhromaždeniu v minulom týždni.

20:36 Na námestí Nytorv v centre Kodane sa o 18.00 hodine za slušné Slovensko zhromaždilo 150 až 200 ľudí, ktorí pokračovali smerom na Radničné námestie.

20:28 Ľudia v Prahe i Brne protestovali proti českej aj slovenskej vláde. V oboch mestách prišli stovky ľudí.

20:26 Piatkové verejné protestné zhromaždenie v centre Bratislavy malo pokojný a nerušený priebeh. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, ktoré pomáhalo s bezpečnosťou podujatia.

20:25 Okolo 120 Slovákov sa v piatok večer opäť stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí v blízkostí inštitúcií EÚ, aby na diaľku podporili protesty pod názvom Za slušné Slovensko a vyjadrili nespokojnosť s vývojom politickej situácie na Slovensku.

20:17 Dav pred Úradom vlády sa rozišiel skandujúc: „Ešte prídeme.“ Protest pre úradom vlády sa zaobišiel bez vážnejších incidentov, ľudia na bránu hodili len niekoľko vajec.

19:33 Na skupinku pred Úradom vlády dozerajú policajti.

19:31 K násilným incidentom pred Úradom vlády zatiaľ nedošlo. Namiesto minulotýždňového pokriku ‚Dosť bolo Fica!‘ ľudia skandujú ‚Dosť bolo Bélu!‘ a ‚Pellegrini preč!‘

19:29 Ľudia znova nechávajú svoje transparenty na bráne Úradu vlády a skandujú: „Béla je zradca!“

19:25 Skupinka ľudí (cca. 200) sa opäť, tak ako minulý piatok, presunula pred Úrad vlády. Skandujú: „Dosť bolo Smeru!“ Znie hymna, protestujúci ju spievajú a tlieskajú.
Na snímke celkový pohľad na dav ľudí počas...
Za slušné Slovensko - na bratislavskom Námestí...
+19Protestné zhromaždenia Za slušné Slovensko v...

19:07 V Žiline sa podľa odhadov TV Markíza zišlo okolo 9-tisíc ľudí. Agentúra SITA uvádza 6-tisíc.

18:56 Ľudia sa pomaly rozchádzajú.

18:54 Organizátori prosia ľudí, aby sa pokojne rozišli a už nikam nepochodovali, aby sa nenechali vyprovokovať. Zhromaždenie na Námestí SNP v Bratislave sa skončilo.

18:52 Hymnu Slovenskej republiky opäť spieva Juraj Benetin z Korben Dallas.

18:49 Organizátori vyzývajú na odchod štyroch poslancov z koalície, ktorí nebudú hlasovať za vládu Petra Pellegriniho.

18:46 Počas prejavu Františka Mikloška ľudia štrngajú kľúčmi. ‚Zvoní‘ celé námestie. „Chceme slušné Slovensko,“ skandujú demonštranti.

18:41 František Mikloško, bývalý disident: „Tu, na tomto námestí v novembri 1989 stáli desaťtisíce ľudí a dožadovali sa slušného života. Dnes na nás hľadia. A hľadia na nás aj Ján Kuciak a Martina Kušnírová, ktorí boli zavraždení. Revolúciu, ktorú začali rodičia, chcú a musia dokončiť ich deti. Máte právo byť hrdí. Pokojnými demonštráciami ste dosiahli, že podala demisiu vláda, ktorej ste už právom nedôverovali.“

18:35 Začiatkom týždňa som si položil otázku: ‚Dokedy Bože budeš skúšať tento ľud?‘ Po včerajšku ju musím spresniť: ‚Dokedy dovolíš, aby sa nám politici vysmievali?‘ Ani mne nejde z mysle ten úškrn. Ponížil pamiatku Jána a Martiny. No my si musíme zachovať slušnosť. Slušnosť neznamená pochopiť hierarchiu moci. Tak fungujú svorky predátorov s alfa samcami na čele, tak funguje mafia. Slušnosť znamená, že urobíme viac, než musíme," hovorí evanjelický kňaz Ondrej Prostredník.

18:29 V Košiciach je podľa odhadov vyše 10-tisíc ľudí, v Prešove 6-tisíc, v Nitre 4-tisíc, v Brne 2-tisíc. Na košickom zhromaždení vystúpila mama Martiny Kušnírovej, ktorá povedala, že neverí Tiborovi Gašparovi.

zväčšiť Za slušné Slovensko - Košičanov neodradil ani... Foto: TASR, František Iván
Za slušné Slovensko. Košice Za slušné Slovensko - Košičanov neodradil ani dážď.

18:28 Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti ESET: "Vediem skvelú slovenskú firmu, ale dnes večer som jedným z vás. Nie sme rovnakí, máme rôzne názory aj vieru, no vieme sa zhodnúť na tom, že chceme, aby túto krajinu viedli čestní ľudia, ktorí nám môžu byť vzorom. Nie ľudia, ktorí sa v noci budú budiť kvôli tomu, že niekto môže odhaliť ich úskok, ale ľudia, ktorí sa budú budiť, aby premýšľali, či správne vedú túto krajinu.

18:26 Z našich momentálnych informácií sme sa dozvedeli, že je nás ešte viac, ako minule, povedala organizátorka podujatia Karolína Farská.

18:21 „Bol som svedkom toho, ako si Robert Fico spravil z diplomacie cestovnú kanceláriu,“ hovorí bývalý diplomat Ondrej Gažovič, ktorý robí lektora a vedie tak študentov ku kritickému mysleniu. „Je ťažké viesť študentov ku kritickému mysleniu, keď vládni politici šíria nezmyselné konšpirácie. Bol to práve Ondrej Gažovič,“ kto upozornil na fakt, že Mária Trošková bola súčasťou delegácie u Angely Merkelovej.

18:18 „Zabili Janíčka,“ znelo v ľudovej piesni rozliehajúcej sa Námestím SNP. Ďalšiu ľudovú pieseň, Na Kráľovej holi, spievalo skupinovo celé námestie. Slová, viac ako symbolické: „Odkáže mojej materi,… Odkážte mojim kamarátom…“

18:12 „Ďakujeme,“ ozýva sa po emotívnom prejave herečky Zuzany Kronerovej Námestím SNP.

18:11 Musíme byť pevní a musí nás byť oveľa viac, hovorí herečka Zuzana Kronerová. „Využime preto túto chvíľu a skúsme spoločne dodať odvahu tím, ktorí tu nie sú. Myslím všetkých slušných ľudí, ktorí rovanko ako my cítia, že niečo tu nie je v poriadku. Tých, ktorí sú svedkami podvodov a korupcie, no ešte nenabrali odvahu povedať: ‚Dosť, v tomto s vami nejdem!‘ Myslím tým slušných ľudí zo štátnej správy, polície prokuratúry aj politickej scény bez ohľadu na stranícke tričká! teraz máte šancu, možno poslednú. Prestaňte sa báť! Poďte s nami! Ľúbim vás.“

18:07 Slová Viliama Csina k opozícii: „Dôveru si musíte zaslúžiť!“ Kto zaspí v demokracii, zobudí sa v totalite, povedal na záver Csino.

18:02 V prejavoch na pódiu aj v rozhovoroch v dave zaznieva slovo zrada. Odchod Kaliňáka a Fica ľudia na námestí nevnímajú ako rekonštrukciu vlády, ale len ako výmenu figúrok.

17:58 „Vážení páni Fico, Danko, Bugár, Gašpar, Kováčik a všetci tí ďalší. Vy ste ten dôvod, prečo tu dnes stojíme. Sklamali ste nás a podviedli ste nás. Tvrdili ste, že vy budete hrádzou proti extrémizmu a pritom ste nám za chrbtom kradli dane, napádali ste našich slabších občanov a novinárov. A pritom počas vašej vlády bol zavraždený mladý novinár a archeologička. Počas vašej vlády narástli preferencie extrémistom. Sme pre vás nič. Záchodoví pavúci. Špinavé protislovenské prostitútky. Vymieňate postavy, ale scéna zostáva tá istá. Hanbíme sa za vás pred celým svetom a aj sami pred sebou,“ hovorí režisér Vliliam Csino z Novej Cvernovky.

17:54 „Pán Pellegrini, povedali ste, že si vážite každého jedného človeka, ktorý príde protestovať na námestia. Máte pocit, že si vážime aj my vás? Nie, my vás považujeme za figúrku,“ povedal novinár a vysokoškolský pedagóg Martin Mojžiš.

17:52 „Ministerstvo vnútra nemôžu riadiť ľudia, ktorí pomáhali doterajšej vláde,“ povedal Juraj Šeliga. „Ministerstvo vnútra nemôže riadiť Smer,“ dodala za organizátorov Karolína Farská.

17:48 Odhadom je na Námestí SNP toľko ľudí, ako na minulotýždňovom zhromaždení. „Je vás tu toľko, ako v osemdesiatom deviatom,“ začal svoje vystúpenie herec Juraj Kemka z divadla Astorka. „A áno, ľudia sú aj na východnom Slovensku, pán premiér. Či expremiér, či čo ste to… Včera ste sa nám pri demisii vysmievali do tváre. Dobehli ste nás tak, ako sa snažili komunisti v osemdesiatom deviatom, keď komunistu na čele vlády nahradili iným komunistom. ten komunista sa volal Adamec a ľudia ho vypískali. Teraz sa Adamec volá Pellegrini.“

17:39 Na pódium prišiel hudobník Tono S. „Som Tono S. a za vystúpenie mi zaplatil Soros. Ale teraz vážne. Je to o ľuďoch, ktorí zomierajú. Je to o vás. Vytrvajte a nech je vás počuť, nech sa vás tí hore boja,“ povedal po rapovej vsuvke.

17:36 Krátko pred začiatkom ďalšieho protestného zhromaždenia v Bratislave priviezlo malé nákladné auto fúru hnoja pred hlavnú bránu Úradu vlády SR. Hnoj zatiaľ z korby nevyklopilo, naklonená je len do polovice. Polícia zasiahla a so šoférom hovorila. Nákladné auto má za sklom kabíny papierový transparent s nápisom Ak vláda padne, papaláši zostanú?

zväčšiť Pohľad na auto s nákladom odparkované pred... Foto: SITA, Dorota Smetanová
Nákladné auto, Úrad vlády SR Pohľad na auto s nákladom odparkované pred Úradom vlády SR a policajnú hliadku.

17:31 Chceme opäť veriť v svoj štát. Smrť Janka a Martiny, tony káuz, stovky poctivých ľudí, ktorých vyštvali z verejných funkcií. To predsa nie je len o dvoch Robertoch, tí sú len jednou hlavou hydry. Ešte začiatkom týždňa hydre hrozila strata kontroly, no na jeho konci nám ukázala len kozmetickú zmenu, hovorí Zuzana Wienk z Aliancie Fair play. „S priateľmi z neziskoviek, umelcami, priateľmi z neziskoviek a vedcami sme pripravili výzvu # chcemeverit.sk Chceme, aby nový minister vnútra nebol len sakom Roberta Kaliňáka.“ zaglosovala Zuzana Wienk.

17:22 Na pódium prišiel Richard Stanke a s ním herci SND a Divadla Astorka. „Robert Fico a celý jeho spolok, vravíme vám z plných pľúc: Stačilo!“ hovorí Stanke, „My chceme slušnú krajinu a slušnú vládu. Nám nestačí, že sa na vláde zhodnú traja páni namočení v tomto ‚prúsere‘ až po uši.“

„Guma, ktorú títo dvaja páni (Kaliňák a Fico) roky naťahovali, už praskla,“ vyhlásil, že ľudia chcú slušnú vládu a nie takú, akú ponúka súčasná koalícia. „Ich predstava o slušnosti sa od tej našej zásadne líši,“ uzavrel.

17:20 „Generálny štrajk!“ skandujú ľudia na Námestí SNP.

17:16 Keď som v stredu pozeral vyhlásenie k súčasnej politickej situácii, mal som pocit, že nám chcú zobrať aj nádej. Ani raz nepadlo slovo korupcia. Hovorili o tom, ako si popresúvali stoličky, kto bude sedieť v prvom rade a kto v druhom. Cynický výsmech do našich tvárí. Budeme brániť novinárov, budeme brániť mimovládne organizácie, budeme brániť všetkých, ktorí chcú slušnejšie Slovensko, hovorí Filip Vagač.

17:10 Na pódium prišli manželia Vagačoví, ktorí boli predstaviteľmi študentského hnutia v novembri 1989.

17:08 Ľudia prišli do ulíc, lebo od minulého týždňa sa veľa nezmenilo. Povedali to na úvod zhromaždenia organizátori Katarína Nagy Pázmány a Peter Nagy. „Vrah Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je stále neznámy, vláda síce podala demisiu, no v pozadí zostávajú rovnakí ľudia“. Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko sa podľa nich snažia udržať pri moci za každú cenu a chcú zamiesť pod koberec všetky korupčné kauzy, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Neustále zastrašovanie a pohŕdanie slušnými ľudmi len prehlbuje nedôveru ľudí v predstaviteľov vládnej koalície. Ľudia majú právo vybrať si nových zástupcov vo voľbách. „Premiéra vystriedala jeho bábka,“ vyhlásil Nagy.

17:06 Protest sa každú chvíľu začne. Ľudia skandujú „Dosť bolo Fica!“ a „Predčasné voľby!“ Námestím sa rozlieha skupinové štrnganie kľúčmi.

17:05 V rohu námestia stále horí mnoho kahancov a sviečok na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

16:57 Oproti minulému týždňu v dave pribudli plagáty s Bélom Bugárom. Ľudia tak zrejme reagujú na rozhodnutie Mosta-Híd neuprednostniť predčasné voľby a zotrvať v koalícií spolu so Smerom a SNS.

16:54 Aj tentokrát sú na proteste desiatky dobrovoľníkov, ktorí rozdávajú ľuďom informačné letáky a dohliadajú na bezpečnosť. Ak by ľudia zbadali niečo podozrivé, majú im to nahlásiť.

16:52 Pred začiatkom podujatia začala hrať ľudová kapela, aby ľuďom spríjemnila čakanie.

16:49 V dolnej časti Námestia SNP je opäť veľkoplošná obrazovka, aby mohli vidieť aj ľudia, ktorí budú stáť nižšie. Aj dnešný protest sledujú reportéri svetových médií.

16:37 Napriek tomu, že na bratislavské zhromaždenie sa na Facebooku prihlásilo približne rovnaké množstvo ľudí, ako na minulotýždňové zhromaždenie, polícia nevydávala špeciálne upozornenia. V uliciach však vidno množstvo policajtov v uniformách aj v civile, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť.

Protesty boli aj minulý týždeň

Minulý týždeň na zhromaždenia po celom Slovensku prišlo odhadom 120-tisíc ľudí, pričom v Bratislave prišlo na Námestie SNP 50– až 60-tisíc.

Bratislavské Námestie SNP počas Pochodu...
Bratislavské Námestie SNP počas Pochodu...
+21Bratislavské Námestie SNP počas Pochodu...

Zhromaždenie v Bratislave sa opäť bude konať na Námestí SNP. Okrem iných k zúčastneným prehovoria Zuzana Kronerová, František Mikloško, Filip Vagáč, Martin Mojžis, Ondrej Gažovič, Juraj Kemka. Minulý týždeň prehovorili emeritný arcibiskup Róbert Bezák či sestra Jána Kuciaka Mária.

„Vyzývame všetkých, ktorí sa zúčastnia na dnešných zhromaždeniach, aby prišli pokojne a rozhodne vyjadriť svoj občiansky postoj. Nenechajme sa nikým vyprovokovať. Prosíme všetkých, aby rešpektovali pokyny organizátorov a polície,“ uviedli organizátori pochodov. Zároveň prosia ľudí, aby si priniesli kľúče. Organizátori žiadajú predčasné voľby.

Tento týždeň sa takisto zhromaždenia konajú po celom Slovensku aj vo svete – v minimálne 34 slovenských mestách a 25 mestách v zahraničí. Okrem Bratislavy napríklad aj v Trnave, Bánovciach nad Bebravou, Komárne, Košiciach, Lučenci, Pezinku či Nitre, Rožnave alebo Veľkom Krtíši. V zahraničí sa zídu vo väčšine európskych hlavných miest, ale aj Brne, Malage, New Yorku, Sydney či Reykjavíku a Santiago de Chille.

Prehľadný zoznam podujatí:
Bratislava Kedy: 17:00 Kde: Námestie SNP
Bánovce nad Bebravou Kedy: 17:00 Kde: Námestie Ľ. Štúra
Banská Bystrica Kedy: 17:00 Kde: Námestie SNP
Brezno Kedy: 17:00 Kde: Námestie generála M. R. Štefánika
Dolný Kubín Kedy: 17:00 Kde: Námestie Pred Redutou
Humenné Kedy: 17:30 Kde: Námestie Slobody
Kežmarok Kedy: 17:00 Kde: Hlavné námestie 3
Komárno Kedy: 17:00 Kde: Námestie generála Klapku
Košice Kedy: 17:00 Kde: Štátna vedecká knižnica
Levice Kedy: 17:00 Kde: Námestie hrdinov
Levoča Kedy: 17:00 Kde: Severný park
Liptovský Mikuláš Kedy: 18:00 Kde: Námestie osloboditeľov
Lučenec Kedy: 17:00 Kde: Námestie republiky
Martin Kedy: 17:00 Kde: Divadelné námestie
Michalovce Kedy: 17:00 Kde: Námestie osloboditeľov
Námestovo Kedy: 17:00 Kde: Hviezdoslavovo námestie
Nitra Kedy: 17:00 Kde: Svätoplukovo námestie
Nové Zámky Kedy: 17:00 Kde: Hlavné námestie
Partizánske Kedy: 17:15 Kde: Námestie SNP
Piešťany Kedy: 17:00 Kde: Námestie Slobody
Poprad Kedy: 17:00 Kde: Námestie svätého Egídia
Považská Bystrica Kedy: 17:00 Kde: Cooltajner
Prešov Kedy: 17:00 Kde: Hlavná ulica
Prievidza Kedy: 17:00 Kde: Námestie slobody
Rimavská Sobota Kedy: 17:00 Kde: Hlavné námestie
Rožňava Kedy: 17:00 Kde: Námestie baníkov
Skalica Kedy: 17:00 Kde: Námestie slobody
Spišská Nová Ves Kedy: 17:00 Kde: Radničné námestie pred Redutou
Trnava Kedy: 17:00 Kde: Radnica, Hlavná ulica
Trenčín Kedy: 17:00 Kde: Štúrovo námestie
Veľký Krtíš Kedy: 17:00 Kde: Námestie A. H. Škultétyho
Žiar nad Hronom Kedy: 17:00 Kde: Námestie Matice Slovenskej
Žilina Kedy: 17:00 Kde: Námestie Andreja Hlinku

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #pochod Postavme sa za slušné Slovensko #vládna kríza 2018