Bývalého novinára Lukáša Milana odsúdili za ohováranie

Bývalý novinár Lukáš Milan bol trestným rozkazom sudcu odsúdený na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou a rovnako dlhý zákaz novinárskej činnosti. Obžaloba ho viní z trestného činu ohovárania, ktorého sa mal dopustiť v článku Košická chobotnica s podtitulom "Výpalník Paška?", ktorý vyšiel pred viac ako dvoma rokmi v týždenníku Plus 7 dní.

16.03.2018 17:40
Pavol Paška Foto: ,
Pavol Paška (na archívnej snímke) skončil ako šéf parlamentu po prevalení kauzy predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.
debata (27)

Vtedy ešte ako redaktor týždenníka Milan písal o bývalom predsedovi Národnej rady Pavlovi Paškovi (Smer). V článku sa mal opierať o nemenovaného podnikateľa v oblasti dopravy, ktorý chcel zostať v anonymite z obáv o stratu zákaziek a krachu. Paška podal na novinára trestné oznámenie za ohováranie. Milan, ktorý už v týždenníku nepracuje, s trestom nesúhlasí a podal proti rozkazu sudcu odpor.

Nejde o prvý prípad, keď súd odsúdil žurnalistu za ohováranie. Okresný súd Bratislava I v marci 2008 uznal bývalú novinárku týždenníka Moment Zitu Sujovú a bývalú redaktorku denníka Pravda Evu Koperovú vinnými z trestného činu ohovárania, uložil im sankcie 20-tisíc (asi 664 eur) a 40-tisíc korún slovenských ( 1328 eur). Ako náhradný trest vymeral obom trest odňatia slobody na 12 mesiacov.

Obe žurnalistky napísali články, ktoré boli publikované v roku 1999 v týždenníku Moment a v denníku Pravda. V nich upozorňovali na bývalého predsedu Okresného súdu v Žiline Pavla Polku. Trestné oznámenie podal Polka, pridali sa k nemu ďalšie tri osoby ako poškodení napadnutými článkami.

Odsúdenie novinára za ohováranie bolo vtedy na Slovensku raritou.

Rozsudok okresného súdu kritizovali viaceré mimovládne organizácie. Súd odsúdil novinárky napriek tomu, že sudca už získal za uverejnené informácie v napadnutých článkoch náhradu nemajetkovej ujmy v občianskoprávnom konaní s vydavateľstvom Perex, a. s., ktorý vydáva denník Pravda a v tom čase vydával týždenník Moment.

V októbri 2008 Krajský súd v Bratislave verdikt okresného súdu potvrdil, pričom však novinárkam zmiernil tresty. Sujovej vymeral pokutu 30tisíc korún (996 eur), pri Koperovej upustil od potrestania.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ohováranie #Paška #novinári #Pavol