Vymeniť figúrky nestačí, dožadovali sa v Prešove a ďalších mestách

V desiatkach slovenských miest vyšli protestujúci do ulíc, aby sa na zhromaždeniach Za slušné Slovensko vyjadrili k aktuálnej politickej situácii.

16.03.2018 19:09 , aktualizované: 20:51
Za slušné Slovensko, Trenčín Foto: ,
Za slušné Slovensko - stovky ľudí sa zišli aj v Trenčíne.
debata (59)

V Prešove napriek dažďu prišli na námestie tisícky ľudí

Zhruba šesťtisíc ľudí sa podľa odhadov organizátorov zišlo napriek daždivému počasiu na zhromaždení Za slušné Slovensko s podtitulom „Toto nestačí!“, ktorý sa uskutočnil na Hlavnej ulici v Prešove. Ľudia na prešovské námestie prišli opäť vyjadriť svoj postoj k aktuálnej politickej situácii, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Stretli sme sa tu po týždni preto, že vývoj posledných dní ukazuje, že politické špičky odmietajú počúvať občanov, odmietajú počúvať ich názor. Myslím si, že budeme pokračovať, kým nepreberú zodpovednosť za stav krajiny,“ uviedol jeden zo spoluorganizátorov podujatia Matúš Nakata.

Davu sa prihovorilo viacero rečníkov, medzi nimi aj jeden z organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu – študent Tomáš Tabiš či občiansky aktivista Jozef Baran z OZ Lepší Prešov. „Janka a Martinu zabili, ale pravda, ktorú hľadali, tá sa zabiť nedá,“ povedal vo svojom prejave rímskokatolícky kňaz Peter Gombita. Za novinársku obec sa ľuďom prihovoril Michal Frank, za umelcov spevák skupiny Elevenhill Marián Ferenc a za hercov z Divadla Jonáša Záborského prečítala spoločné vyhlásenie Veronika Husovská. „My, umelci a ďalší zamestnanci Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa pripájame k požiadavke dôkladného a nezávislého vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vytvorenia dôveryhodnej vlády, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin,“ píše sa vo vyhlásení, v ktorom herci žiadajú aj vysporiadanie sa s korupciou, bezohľadnosťou moci a mafiánskymi praktikami.

Na snímke celkový pohľad na dav ľudí počas...
Za slušné Slovensko - na bratislavskom Námestí...
+19Protestné zhromaždenia Za slušné Slovensko v...

„Za posledný týždeň sa v našej spoločnosti udialo mnoho, ale to podstatné sa nestalo. Nestali sme sa slušným Slovenskom. Ani slušnejším. Na to nestačí potemkinovská demisia premiéra ani väčšina v parlamente. Na to sú potrebné slušné spôsoby, pokora a priznanie si viny. To očakávame od našich volených zástupcov,“ uviedla vo svojom príhovore Husovská. Pri rozprestretí fotky, na ktorej premiér Fico odchádza s úsmevom po podaní demisie, ľudia reagovali piskotom a pokrikmi „hanba“, „do basy“, či „Slovensko si nedáme“. V dave sa objavili aj viaceré transparenty ako „Vymeniť figúrky nestačí“, „Cítime sa ponížení a oklamaní“, „Na východe nič nie je, všetko ste rozkradli“ alebo „Neprší, to plače spravodlivosť“. Akcia sa zaobišla bez incidentov.

Aj Košičania požadujú predčasné voľby

Ani sychravé, daždivé počasie neodradilo Košičanov od účasti na v poradí už treťom zhromaždení Za slušné Slovensko. Prišlo naň približne 10– až 15-tisíc ľudí. Nastolili jednoznačnú požiadavku, aby sa uskutočnili predčasné parlamentné voľby a aby vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyšetroval medzinárodný tím. Viacerí požadovali, aby sa udiali zmeny na generálnej prokuratúre aj vo vedení polície. Mnohí potvrdili, že sa na Slovensku prestali cítiť bezpečne.

Medzi rečníkmi bola aj Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny. Povedala, že je veľmi sklamaná zo súčasnej situácie a je krajne nespokojná, že nie je vôbec informovaná o priebehu vyšetrovania, pričom vie len to, čo sa dozvie z médií. Doterajšie kroky polície i vlády považuje za výsmech spravodlivosti. „Tibor Gašpar (policajný prezident) si ‚serie do huby‘. Kde je medzinárodný tím vyšetrovateľov? Neverili im Janko ani Martinka, neverím im ani ja,“ povedala. Účastníci začali skandovať Gašpar odstúpiť.

Za slušné Slovensko - Košičanov neodradil ani... Foto: TASR, František Iván
Za slušné Slovensko. Košice Za slušné Slovensko - Košičanov neodradil ani dážď.

Jeden z organizátorov Za slušné Slovensko uviedol, že v súčasnej situácii odstúpenie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka nestačí, stále žiadajú nezávislé vyšetrenie vraždy, ale aj všetkých káuz, na ktoré Ján Kuciak poukázal. Ako uviedla riaditeľka mimovládnej organizácie Sosna Silvia Szaboová, ktorá je aj učiteľkou, učí deti pravdovravnosti a nebáť sa povedať svoj názor, no deti sa musia cítiť slobodné a bezpečné, musia byť presvedčené, že ich za ich názor nebude nik trestať. Žiaľ, toto podľa nej dnes na Slovensku neplatí. „Chceme predčasné parlamentné voľby. Neviem, aká vláda z nich vzíde, ale všetko bude lepšie ako staronová Ficová koaličná vláda,“ povedala Szaboová.

Medzi rečníkmi bol aj novinár Arpád Šoltés, ktorý povedal, že sa nenecháme zastrašiť, nenecháme sa podplatiť. Všetkých nás zabiť nemôžu. Dodal, že za bezpečnú a demokratickú krajinu môžeme považovať len takú, v ktorej sa takto cítia jej obyvatelia. Pripomenul aj hanlivé vyjadrenie Roberta Fica na adresu východniarov, že na východe nič nie a reagoval replikou, že je prekvapený, keď tu nič nie je, odkiaľ sa nabralo tak veľa ľudí.

Banská Bystrica: Nechceme bábky, chceme voľby

Chladné a daždivé počasie neodradilo Banskobystričanov, aby sa už tretí piatok zhromaždili na Námestí SNP. Približne tritisíc občanov sa pripojilo v Banskej Bystrici k zhromaždeniam Za slušné Slovensko. Na úvod si zhromaždení pripomenuli minútou ticha obete vraždy Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Počas príhovorov sa námestím ozývalo skandovanie „Predčasné voľby“ a „Dosť bolo Smeru“.

Transparenty „Charakter na najvyšších miestach neexistuje“, Charakter rozhoduje, ukáž ho“, „Nechceme bábky, chceme voľby“, „Nestačí“ a podobné zaplavili Námestie SNP v Banskej Bystrici. „Chceme ukázať našim politikom, že tie kozmetické úpravy, ktoré za týždeň spravili vo vláde a na vládnych postoch nám absolútne nestačia,“ uviedol za organizátorov Jerguš Ridzoň. „To nie je nová vláda. To je klon starej vlády. Ak by táto nová vláda, ktorá sa bude uchádzať o dôveru v parlamente, bola naozaj iná a mala nakročené na zmenu, už by sa aspoň niekto ospravedlnil, už by aspoň niekto povedal, čo bude robiť, aby tu bolo slušné Slovensko. Okrem toho ešte hrozí, že tá vláda bude mať aj krstného otca,“ prihovorila sa k účastníkom bývalá slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová.

zväčšiť Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v... Foto: TASR, Erika Krčová
SR Banská Bystrica zhromaždenie Za slušné Slovensko BB Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Banskej Bystrici 16. marca 2018.

Trnava: Odmietame dosadenie obyčajných bábok do vlády

Slušné Slovensko požadovalo v Trnave asi dvetisíc ľudí. Odmietli čiastkové zmeny vo vláde, ktoré označili za divadlo s dosadenými bábkami. Prihlásili sa tiež k výzve osobností spoločenského života na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, na obsadenie postu ministra vnútra osobou, ktorá požíva širokú dôveru spoločnosti a k ďalším požiadavkám.

Protestné zhromaždenia Za slušné Slovensko v... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Za slušné Slovensko, Trnava Protestné zhromaždenia Za slušné Slovensko v Trnave.

K skandovaniu a potlesku priviedli účastníkov zhromaždenia slová Evy Marušíkovej a Andreja Farkaša. „Požadovali sme demisiu premiéra a tú sme dostali. Každý kto má oči však vidí, že je to len divadlo a preto sme tu dnes opäť. Dosadenie obyčajných bábok na post premiéra a ministra vnútra nám nemôže zatvoriť oči a zalepiť ústa. Musíme a budeme sa tu stretávať, kým vysmiaty Fico s Kaliňákom sedia v zákulisí a ťahajú za nitky,“ povedala Marušíková. Ľudia reagovalo skandovaním požiadaviek na koniec vlády Smeru. Aj keď počet ľudí na zhromaždení bol približne rovnaký ako pred týždňom, tentoraz bolo požiadavky Trnavčanov viac počuť. Nechýbalo skandovanie a štrnganie kľúčmi.

Zhromaždenie Za slušné Slovensko zorganizovala novinárka Lenka Vančová. Je podľa nej dôležité, aby ľudia mohli vyjadriť svoje pocity z toho, aká je situácia v krajine. Demisiu Roberta Fica označila za dôkaz toho, že protesty majú zmysel. „Mám dcéru, myslím na jej budúcnosť, myslím na to, či uspeje v tejto krajine, ak bude slušným a poctivým človekom, keď najvyšší predstavitelia nám ukazujú, že zlé veci sa môžu robiť beztrestne,“ dodala Vančová.

V Žiline volalo po predčasných voľbách vyše 6 000 ľudí

Napriek daždivému počasiu prišlo na Námestie Andreja Hlinku v Žiline viac ako šesťtisíc ľudí a volali po predčasných voľbách. „Žiadame predčasné voľby. Výmena figúrok vo vláde nám nestačí. Pán premiér, buďte pokojný, ani my nikam neodchádzame! Môžete sa snažiť umlčať prokurátora, môžete sa snažiť umlčať novinára, ale nás všetkých umlčať nemôžete,“ povedal na úvod jeden z organizátorov žilinského zhromaždenia Marek Richter.

Nespokojný dav Žilinčanov prišiel podporiť aj otec zavraždeného študenta Daniela Tupého. Vražda jeho syna nie je ani po 12 rokoch vyšetrená. „V našom prípade zmaril vyšetrovanie minister vnútra Vladimír Palko, keď podrobnosti z vyšetrovania prezradil parlamentu. V prípade Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pochybila polícia už v prvý deň. Hovoria, že treba nechať políciu pracovať. Len to nie! Ak nebude vymenené vedenie polície, nevyšetrí sa nič,“ povedal Daniel Tupý starší.

Hovorila aj sestra nezvestného novinára

Ľuďom na Hlinkovom námestí sa prihovorila aj sestra novinára Pavla Rýpala, ktorý pred desiatimi rokmi zmizol za nejasných okolností. „Paľo vedel o niečom veľkom. Prečo sa jeho zmiznutie dodnes nevyšetrilo? Ak mám záleží na tom, aby mladí zostali na Slovensku, musíme niečo zmeniť. Prišla som, pretože chcem, aby sa vyšetrilo zmiznutie môjho brata a vražda dvoch mladých ľudí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ povedala Iveta Rýpalová-Uhliariková. Na zhromaždení vystúpili aj herečka a speváčka Barbora Švidraňová či kazateľ Cirkvi bratskej Ján Máhrik.

Zhromaždenie v Žiline sa zaobišlo bez incidentov a zranení. Organizátori Marek Richter, Kristína Ďurišová a Michaela Chrzová zdôraznili, že ani jeden z nich nie je členom žiadnej politickej strany a zhromaždenie je apolitické.

Nitra: Kozmetické úpravy nestačia

Zhruba 3 000 ľudí sa zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre na zhromaždení Nitra za slušné Slovensko! Podujatie malo pokojný priebeh, ľudia vyjadrili svoju nespokojnosť s momentálnou situáciou v krajine transparentmi, odznakmi či potleskom. Na pódiu vystúpili osobnosti Nitry a okolitého regiónu, ako napríklad evanjelický farár Ivan Eľko, Vladimír Špánik zo združenia ZOMOS, Ľubica Lachká z Komory mimovládnych neziskových organizácii, fotograf František Kolář z Fotogalérie Trafačka, výrobca čokolády Lyra Karol Stýblo.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Nitra zhromaždenie Za slušné Slovensko Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Nitre 16. marca 2018.

„Nakradli miliardy a ešte stále disponujú veľkou mocou. Fico a Kaliňák odišli len preto, že ste na námestí stáli vy,“ prihovoril sa účastníkom zhromaždenia Korda. „Mnohých z vás aj mňa zasiahla zrada Bélu Bugára, ktoré umožnila týmto kreatúram ďalej vládnuť,“ pokračoval Korda, na čo sa z davu ozvalo hlasné „fuj“ a piskot určený Bugárovi. „Ubezpečujem vás, že mimovládne organizácie na Slovensku neslúžia žiadnym ambíciám nikoho,“ povedala na pódiu Ľubica Lachká z Komory mimovládnych neziskových organizácii. Ľudia si priniesli transparenty s nápismi ako „Slovensko treba dezinficovať“, „Fico do basy“ alebo „Tak troška komunista, tak troška birmovaný, doktor Bonaparte Fico, hanba mesta Topoľčany“.

Zhromaždenie zorganizovala už po druhý raz občianska iniciatíva Občania pre Nitru, ktorú vedie nitriansky aktivista Marek Hattas. Minulý piatok 9. marca prišiel pred nitriansky okresný úrad zhruba rovnaký počet ľudí, dnes ich neodradilo ani nepriaznivé počasie. Podľa Hattasa je tým, že občania sú odhodlaní vo svojom úsilí za slušné Slovensko pokračovať.

Podľa organizátorov zhromaždenia treba vymeniť policajného prezidenta Tibora Gašpara, vedenie Národnej kriminálnej agentúry a na poste ministra vnútra chcú vidieť niekoho, kto má morálny kredit. „Kozmetické úpravy“ vo vláde podľa nich nestačia. „Pomenili sa tu len nejaké figúrky na šachovnici, ale to je pre nás totálne neakceptovateľné. Máme veľké obavy, že Pellegrini ako premiér bude len bábka a taktiež máme problém s tým, aké hodnoty vyznáva a ako doteraz riadil funkcie, v ktorých bol,“ podčiarkol Hattas.

Poprad: Vládna moc sa iba preskupila

Po týždni vyšli opäť do ulíc stovky Popradčanov, aby sa pripojili k zhromaždeniam Postavme sa za slušné Slovensko. Ľudí neodradilo ani daždivé počasie a pred obchodným centrom na Námestí sv. Egídia sa ich zhromaždilo približne rovnako ako minulý piatok (9.3.). Popradčania však boli neporovnateľne hlučnejší, z davu sa často a hlasno ozývali pokriky žiadajúce predčasné voľby či väzenie pre zodpovedných za korupciu, ale aj vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Odchádzajúcemu premiérovi chvíľu po tom, ako odovzdal abdikačné listiny prezidentovi, hral na tvári úsmev. Pochopili sme. Vládna moc sa iba preskupila a nie je nádej, že by sa vzdala svojho spôsobu vládnutia. Možno navonok bude menej arogantná, ale očakávať nejakú zásadnú zmenu, je nereálne, a tak je to stále v našich rukách, povedal vo svojom príhovore miestny učiteľ Pavol Krupka.

Na pódiu okrem neho vystúpili aj dvaja stredoškolskí študenti Petra Lichá a Martin Jenčo. Počas príhovoru zdôraznili, že sa nechcú vracať do obdobia, keď sa ľudia nemuseli zaujímať o politiku ani o veci verejné. Aj napriek neochote niektorých rozlúčiť sa s mocou a funkciami, my im chceme dať svoje ‚zbohom‘. Nechceme ďalšie stovky absolventov stredných škôl, ktorí každoročne utečú do zahraničia. Chceme dôverovať vláde a chceme byť zaťažovaní politikou, povedala Lichá.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #pochod Postavme sa za slušné Slovensko #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda