Gál: Most-Híd bude stále tlačiť na zmenu voľby policajného prezidenta

Gál jasne nepovedal, či by mal súčasný policajný prezident Tibor Gašpar skončiť vo funkcii.

17.03.2018 14:08
debata (20)

Most-Híd bude v budúcej vláde tlačiť na zmenu voľby policajného prezidenta v parlamente. Povedal to šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Gál jasne nepovedal, či by mal súčasný policajný prezident Tibor Gašpar skončiť vo funkcii. „Prospelo by však, aby ľudia, o ktorých má verejnosť pochybnosti, sami zvážili, či majú zotrvať,“ uviedol. Gál potvrdil, že jednou z dávnejších požiadaviek Mosta-Híd bolo, aby rezort vnútra nepatril pod Smer. „Lenže politika nie je o želaniach, ale o možnostiach,“ uviedol Gál. Je však presvedčený, že aj Smer má eminentný záujem o nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd si nemyslí, že strana, v ktorej pôsobí, urobila podvod na voličoch. V súčasnej politickej situácii im demisia premiéra prišla ako najlepšia možnosť s tým, že na predčasné voľby nebola v koalícii dostatočná politická vôľa, „ale Most-Híd sa ich nebál“. Rozhodnutie Mosta-Híd akceptovať demisiu Roberta Fica časom podľa neho bude môcť zhodnotiť aj verejnosť. Potvrdil, že medzi základnú požiadavku z regionálnych štruktúr nepatrila demisia Roberta Fica, ale „iba“ odchod Roberta Kaliňáka z ministra vnútra.

Gál obhajoval Petra Pellegriniho v roli budúceho premiéra. Myslí si, že bude autonómny s tým, že má možnosť sa „postaviť sa na zadné“. Odvolal sa pritom na situáciu, v ktorej bola Iveta Radičová. „Čiže, keď bola premiérkou, no zároveň nebola predsedníčkou strany,“ vysvetlil.

Gál nepotvrdil, či bude novým ministrom spravodlivosti, o nomináciách sa podľa neho ešte rozhoduje. Uviedol však, že nový šéf tohto rezortu bude tlačiť na zmenu voľby policajného prezidenta. O zmenách na postoch, ktorými strana disponuje, rozhodne podľa Gála každá strana. V rámci koalície sa potom o nomináciách bude diskutovať. Neodpovedal na otázku, či majú politické strany právo veta na iné strany.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Most-Híd #Tibor Gašpar #vládna kríza 2018