Silný vietor pokračuje aj v nedeľu, meteorológovia vydali viacero výstrah

"Pri snežení, veľmi nízkej teplote vzduchu a silnom vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje a na pocit bude veľmi chladno," upozorňujú meteorológovia.

18.03.2018 11:13 , aktualizované: 15:45
debata (4)

V nedeľu bude naďalej veľmi veterno, najmä na východe Slovenska. Na svojej facebookovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal viacero výstrah.

„Pri snežení, veľmi nízkej teplote vzduchu a silnom vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje a na pocit bude veľmi chladno,“ upozorňujú meteorológovia. Prejaví sa to najmä v Prešovskom a Košickom kraji, kde SHMÚ pred týmito javmi vydalo výstrahy. Vietor má začať slabnúť až vo večerných hodinách.

Situácia na cestách Košického kraja sa v súvislosti so snežením upokojila

Situácia na cestách Košického kraja sa v súvislosti so snežením upokojila. Stále tam však treba rátať s vetrom.

Fujavica v Košiciach. Foto: Boris Macko
IMG 20180318 084606 Fujavica v Košiciach.

Ako informovala prevádzková námestníčka Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zuzana Feješová, sneženie ustalo. „Vietor, ktorý je ešte všade dosť silný, nám nanáša sneh na tie úseky, kde sa stále tvoria záveje. Väčšinou ide o tie, ktoré sú nižšie položené ako okolitý terén,“ vysvetlila.

Mechanizmy sa na ne podľa jej slov vracajú cyklicky, aby ich udržali prejazdné. „Momentálne nemáme nikde väčší problém, žeby bol nejaký úsek neprejazdný, alebo žeby bola nejaká obec neprístupná,“ doplnila.

Fujavica v Košiciach. Foto: Boris Macko
IMG 20180318 103401 Fujavica v Košiciach.

Na komplikovanom úseku Turňa nad Bodvou – Hrhov ráno evidovali vietor o rýchlosti približne 80 kilometrov za hodinu. „Teraz sa to trochu upokojilo, nárazy sú okolo 50 kilometrov za hodinu,“ priblížila. Polícia tam podľa jej slov veľkým nákladným vozidlám, ktoré sú prázdne, sťahuje plachty, aby nedošlo k ich prevráteniu.

„Na úsekoch, kde je teplota nižšia ako mínus päť stupňov Celzia, už soľ menej zaberá, takže tam sa už snažíme sypať zmiešaným materiálom. Hlavne kde je ujazdený sneh, aby sme cesty udržali prejazdné,“ uzavrela.

V nedeľu k 15.00 h eviduje Východoslovenská distribučná (VSD) na svojom vymedzenom území približne 1250 odberných miest bez elektriny. „Ide o lokality Muráň, Nová Sedlica (okres Snina) a Gočaltovo (okres Rožňava). Obnovenie distribúcie elektriny sťažuje najmä silný vietor a neprejazdné cesty,“ informovala Andrea Vlková z VSD.

Doplnila, že vzhľadom na veľmi nepriaznivé počasie ide o relatívne veľmi nízky počet odberných miest bez elektriny. „Vo viacerých prípadoch bolo možné premanipulovať trasu zásobenia odberateľov,“ uzavrela.

V noci bol silný vietor

V noci zo soboty (17.3.) na nedeľu SHMÚ zaznamenal veľmi vysokú priemernú rýchlosť vetra, ktorá sa na Slovensku v nižších polohách bežne nevyskytuje. „Napríklad na stanici na košickom letisku chýbalo málo a mali by sme v tejto lokalite, ktorá je v nadmorskej výške len 230 metrov, víchricu,“ informujú meteorológovia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #SHMÚ #vietor #meteorológovia