Vyhlásenie kultúrnej obce k nominácii Erika Tomáša na post ministra kultúry

Vyslovujeme dôvodné obavy, že po ministrovi M. Maďaričovi by bola táto nominácia krokom späť v kvalite vedenia tohto rezortu, ktorý má prinášať do spoločnosti dôležité hodnotové impulzy a tiež formovať verejnú diskusiu, píše sa vo vyhlásení.

18.03.2018 17:26
debata (191)
Vyhlásenie v originálnom znení bez redakčných úprav, ktoré bolo zaslané redakcii Pravdy

Akokoľvek sa bude v nasledujúcom období spoločensko-politická situácia vyvíjať, ako zástupcovia kultúrnej obce žiadame predstaviteľov štátu, aby venovali náležitú pozornosť aj otázke nominácie na post ministra kultúry. Z verejne dostupných informácií sme zachytili informácie o možnej nominácii pána E. Tomáša na post ministra kultúry.

Kultúrna obec má záujem spolupracovať s verejnými činiteľmi, ktorí sú schopní viesť dialóg na odbornej úrovni, majú prirodzený rešpekt v kultúrnom prostredí a aj z manažérskeho hľadiska rozumejú procesom, ktoré majú riadiť a usmerňovať.

„Nomináciu pána E. Tomáša do funkcie ministra kultúry považujem za vážne zlyhanie akejkoľvek súdnosti a absenciu rešpektu voči tak nesmierne dôležitému a komplexnému rezortu akým je kultúra. Kompetentné osoby by sa už mali vážne zamyslieť nad dôsledkami svojich neuvážených rozhodnutí. Stačilo.“
Jana Kirschner

Rezort kultúry ovplyvňuje a formuje kultúrnu politiku našej spoločnosti ako aj smerovanie médií. Okrem verejných prejavov pána Erika Tomáša, v ktorých nezriedka absentovala slušnosť ako aj kultúra komunikácie, sme nezaznamenali hodnotové či odborné postoje smerom k poslaniu rezortu, ktoré by pre nominantov na personálne vedenie ministerstva mali byť príznačné.

Rezort kultúry dlhodobo vnímame ako podhodnotený a marginalizovaný oproti štandardom rozvinutých krajín EÚ a pre jeho rozvoj považujeme za mimoriadne nezodpovedné zveriť ho do rúk niekoho, kto na takúto funkciu nie je kvalifikovaný, ale iba stranícky nominovaný.

Vyslovujeme dôvodné obavy, že po ministrovi M. Maďaričovi by bola táto nominácia krokom späť v kvalite vedenia tohto rezortu, ktorý má prinášať do spoločnosti dôležité hodnotové impulzy a tiež formovať verejnú diskusiu.

Sme presvedčení, že prípadný nástup pána E.Tomáša do funkcie ministra kultúry môže priniesť viac problémov ako riešení, preto žiadame zodpovedných činiteľov, aby dôkladne zvážili personálne obsadenie funkcie ministra kultúry.

Vyhlásenie k 18. 3. 2018 podporili (v abecednom poradí):

Andrej Augustín, maliar; Martin Burlas, hudobný skladateľ; Monika Haasová, herečka; Ady Hajdu, herec; Maroš Hečko, hudobník, producent; Daniel Hevier, spisovateľ; Peter Hledík, hudobník; Michal Hvorecký, spisovateľ; Róbert Jakab, herec; Matúš Jakabčic, hudobník; Juraj Johanides, režisér; herec; Juraj Kemka, herec; Adriana Kemková, manažérka; Jana Kirschner, speváčka; Zuzana Kronerová, herečka; Marián Labuda, herec; Martin Leginus, dirigent; Marián Lejava, dirigent, hudobný skladateľ; Jozef Lupták, hudobník; Nikolaj Nikitin, hudobník; Soňa Norisová, herečka; Juraj Nvota, režisér; Marek Ormandík, maliar; Renata Ormandíková, výtvarníčka; Stanislav Palúch, hudobník; Táňa Pauhofová, herečka; Daniel Pastirčák, spisovateľ; Petra Polnišová, herečka; Anton Popovič, hudobník, dirigent; Robert Pospiš, hudobník; Alžbeta Rajterová, muzikologička; Rudo Sikora, výtvarník; Nora Skuta, hudobníčka; Miki Skuta, hudobník; Samo Smetana, hudobník; Marián Svetlík, hudobník; Anton Steinecker, hudobný skladateľ; Ivan Šiller, hudobník, pedagóg; Ronald Šebesta, hudobník; Eva Šušková, sopranistka; Emília Vášáryová, herečka; Peter Zagar, hudobný skladateľ;

Vyhlásenie je možné podporiť na charganet.sk.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #umelci #Ministerstvo kultúry #Erik Tomáš #vládna kríza 2018