Pellegrini odovzdal prezidentovi zoznam členov vlády, Kiska sa vyjadrí v utorok

Dezignovaný premiér Peter Pellegrini odovzdal prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh členov vlády, prezident ho prevzal a vyjadri sa k nemu v utorok. V novej vláde by malo nastať niekoľko zmien: Vicepremiérom pre investície a informatizáciu bude Richard Raši, minister životného prostredia László Sólymos by mal zároveň byť podpredsedom vlády, novým ministrom vnútra by sa mal stať Jozef Ráž, generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva a ministerkou kultúry Ľubica Laššáková. Situáciu sme sledovali online.

19.03.2018 09:12 , aktualizované: 20.03.2018 06:00
Pellegrini, Kiska, Navrh,  vlada, Foto: ,
Peter Pellegrini prišiel prezidentovi Andrejovi Kiskovi predstaviť kandidátov na ministrov a ministerky.
debata (750)

Najdôležitejšie udalosti

Situáciu sme sledovali minútu po minúte

06:00 Čítajte rozhovor so sociológom Pavlom Haulíkom:

Ak budú pokračovať občianske zhromaždenia za predčasné voľby, možno očakávať, že by časť poslancov prehodnotila podporu novej vláde?

Samozrejme, to sa nedá vylúčiť. Záleží na tom, aké intenzívne budú tie aktivity, ale myslím, že momentálne je to nastavené tak, že opozícia bude musieť skôr siahnuť po iných prostriedkoch, a to je iniciovanie vyhlásenia petičnej akcie za vyhlásenie referenda. Nech si opozícia vyskúša, či má dostatočnú podporu na vyhlásenie predčasných volieb zo strany verejnosti. Nech to neinterpretuje len podľa počtu ľudí na námestiach. Ak sa chce opozícia pohybovať striktne v mantineloch parlamentarizmu a ústavnosti, tak si myslím, že bude musieť isť cestou referenda.

23:15: Tomáš Drucker uvádza, že ho Pellegrini oslovil s ponukou na post ministra vnútra.

20:00 „Ak to Peter Pellegrini myslí s kriesením dôvery v štát vážne, mal by iniciovať zmeny vo vedení Policajného zboru. Má síce pravdu, keď hovorí, že toto sú veci, ktoré by mali prebiehať v réžii nového vedenia ministerstva, na druhej strane však nemá inú možnosť, len dávať najavo, že ako prípadný premiér to od členov svojho kabinetu očakáva,“ píše Peter Javůrek v komentári Jedno ministerstvo.

19:25 Prezident Andrej Kiska odmieta Ficove tvrdenia, že mu premiér v demisii ponúkol tri možnosti, ako vyriešiť politickú krízu, píšu Hospodárske noviny. Fico sa na tlačovke vyjadril, že Kiskovi ponúkal aj predčasné voľby. Prezidentský palác tvrdí, že žiadne alternatívy neboli predmetom diskusie.

19:00 Kultúrna obec ju vníma rozpačito (Profil Ľubice Laššákovej).

Post župana v Košickom kraji mu unikol o 875 hlasov (Profil Richarda Rašiho).

Na poste ministra vnútra chce ísť Ráž svojou cestou (Profil Jozefa Ráža).

V roku 2009 Gál spoluzakladal stranu Most-Híd (Profil Gábora Gála).

18:01 Možná budúca ministerka kultúry Laššáková: Nomináciu vnímam s veľkou pokorou.

17:40 Dôležitejšie ako osoba ministra vnútra sú opatrenia, ktoré oddelia políciu od politického vedenia, myslí si Martin Fedor z Mostu-Híd.

17:24 SaS neverí, že by Jozef Ráž mladší dokázal zabezpečiť vyšetrenie dvojnásobnej vraždy.

16:54 Neviem, ale verím, že pán prezident má informácie, že Jožo Ráž ml. je mimoriadne blízkym človekom Roberta Kaliňáka, napísal na svojom profile na sociálnej sieti Facebook Igor Matovič, líder hnutia OĽaNO.

16:43 Prezident Andrej Kiska prevzal návrh na členov vlády a zajtra (v utorok) verejnosti oznámi svoj ďalší postup, informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

16:37 Opozícia dosiahla dohodu o termíne predčasných volieb. Tri opozičné parlamentné strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a hnutie Sme rodina v zákone navrhujú, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky konali 8. septembra 2018.

Andrej Danko na stretnutí s Petrom Pellegrinim.
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico...
+20Peter Pellegrini prišiel prezidentovi Andrejovi...

16:24 Bol to veľmi konštruktívny rozhovor, povedal Peter Pellegrini po odovzdaní zoznamu kandidátov a dodal, že o osobe Tibora Gašpara spolu nehovorili.

16:22 Peter Pellegrini na tlačovej konferencii predstavuje mená kandidátov na ministrov a ministerky: „Teraz je na pánovi prezidentovi, aby sa k tomuto návrhu, ktorý som mu dnes odovzdal, vyjadril. Všetci členovia z návrhu majú moju absolútnu, plnú dôveru,“ povedal Pellegrini.

Návrh členov novej vlády

  • Peter Pellegrini (Smer) – Premiér
  • Peter Kažimír (Smer) – Podpredseda vlády a minister financií
  • Gabriela Matečná (nom. SNS) – Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
  • László Sólymos (Most-Híd) – Podpredseda vlády a minister životného prostredia
  • Richard Raši (Smer) – Podpredseda vlády a minister pre investície a informatizáciu
  • Jozef Ráž (nom. Smer) – Minister vnútra
  • Miroslav Lajčák (nom. Smer) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí
  • Peter Gajdoš (SNS) – Minister obrany
  • Peter Žiga (Smer) – Minister hospodárstva
  • Arpád Érsek (Most-Híd) –Minister dopravy a výstavby
  • Ján Richter (Smer) –Minister práce, sociálnych vecí a rodiny
  • Martina Lubyová (nom. SNS) –Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu
  • Ľubica Laššáková (nom. Smer) – Ministerka kultúry
  • Gábor Gál (Most-Híd) – Minister spravodlivosti
  • Tomáš Drucker (nom. Smer) – Minister zdravotníctva

16:21 Ak sa Richard Raši stane podpredsedom vlády, voľby nového primátora Košíc nebudú.

15:59 Peter Pellegrini dorazil do Prezidentského paláca so zoznamom ministrov.

15:47 O 16:00 hodine pôjde Peter Pellegrini do Prezidentského paláca so zoznamom ministrov.

15:02 Jednou z prvých legislatívnych iniciatív by mal byť zákon o zmene voľby prezidenta Policajného zboru tak, aby sme zachovali jeho najväčšiu nezávislosť a tak, aby sme tento zákon mali už tento rok, povedal Peter Pellegrini.

14:57 „V tomto okamihu chcem byť v parlamente, aby som mohol vysloviť dôveru vláde. Potom prichádza druhá fáza môjho života. Chcem sa ako predseda strany venovať strane,“ uviedol Robert Fico.

14:50 Richarda Rašiho Smer navrhuje za podpredsedu vlády pre informatizácie a investícií, za ministra vnútra Jozefa Ráža mladšieho a za ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. Jozef Ráž mladší je súčasný generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva a syn hudobníka Joža Ráža. Ján Richter napriek mediálnym špekuláciám ostáva ministrom práce.

14:48 Celé prítomné predsedníctvo súhlasilo s tým, že Peter Pellegrini môže ísť za prezidentom so zoznamom ministrov, uviedol Robert Fico s tým, že Peter Pellegrini má byť predsedom novej vlády.

14:00 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár poslal do Talianska návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tí­mu.

13:51 Neverím, že nová vláda prinesie zmenu k lepšiemu, po ktorej ľudia na Slovensku túžia, uviedla na svojom profile na sociálnej sieti Facebook Veronika Remišová z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

13:42 Na najbližší piatok sú podľa Facebooku ohlásené demonštrácie v Košiciach, vo Viedni a v Prahe.

12:20 Osemčlenná skupina poslancov Európskeho parlamentu (EP) z politickej skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) v pondelok informovala, že písomne vyzvala Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na vyšetrenie údajných podvodov a zlého hospodárenia s eurofondami v rámci poľnohospodárskych dotácií na Slovensku.

12:32 Budúci minister vnútra by nemusel vzísť z členov Smeru. Hovoril o tom predseda Mosta-Híd Béla Bugár po predsedníctve strany a stretnutí s dezignovaným premiérom Petrom Pellegrinim (Smer).

12:19 Predsedníctvo najsilnejšej koaličnej strany Smer zasadlo v pondelok napoludnie.

Na snímke vpravo predseda strany Smer Robert... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava Smer Fico centrála strana Na snímke vpravo predseda strany Smer Robert Fico prichádza do centrály strany v Bratislave 19. marca 2018.

12:16 Policajný prezident Tibor Gašpar by mal jednoznačne ostať vo svojej funkcii. Pred pondelkovým rokovaním predsedníctva Smeru to povedal minister vnútra v demisii Robert Kaliňák s tým, že ak by on ostal ministrom, Gašpara by nevymenil.

11:46 „Hovorili sme aj o možnosti pokračovania súčasného prezidenta policajného zboru, Tibora Gašpara,“ uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár, „Ja mám na toto svoj názor, no musím povedať, že je to vecou budúceho ministra vnútra.“

11:41 „Nevidíme iné riešenie, ako pokúsiť sa zostaviť novú vládu,“ povedal Peter Pellegrini po stretnutí s predstaviteľmi Mosta-Híd a dodal, že sa budú zaoberať aj ich požiadavkami na zmeny v oblasti polície.

11:41 Na post ministra spravodlivosti nominujeme Gábora Gála. Podpredsedom vlády by mal byť minister životného prostredia László Sólymos, uviedol Béla Bugár po rokovaní s Petrom Pellegrinim.

Gábor Gál. Foto: TASR, Martin Baumann
Gábor Gál Gábor Gál.

11:31 Do hry o kreslo ministra vnútra sa podľa informácií denníka Pravda dostalo aj meno Tomáša Boreca, ktorý dnes stojí na čele Slovenskej advokátskej komory.

Tomáš Borec. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Tomas Borec Tomáš Borec.

11:26 Most-Híd na svojom facebookovom profile znova pripomenul, že jeho prioritou je nový spôsob voľby policajného prezidenta a nezávislá policajná inšpekcia.

11:21 Problémom Slovenska je podľa bývalej slovenskej diplomatky Martiny Hrvolovej okrem iného znížená angažovanosť obyvateľov na verejnom živote. Myslí si, že je to dôsledkom aj toho, že ľudia prestávajú veriť v to, že demokracia je tým správnym systémom.

Andrej Danko na stretnutí s Petrom Pellegrinim.
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico...
+20Peter Pellegrini prišiel prezidentovi Andrejovi...

11:11 Iná alternatíva, ktorá bude znamenať pre Slovensko stabilitu neexistuje, uviedol Andrej Danko na svojom profile na sociálnej sieti Facebook ohľadne vlády Petra Pellegriniho.

10:27 Most-Híd rozhoduje o nomináciách na ministrov, zmena by mala byť len v justícii. Lucia Žitňanská už v novej vláde nechce byť, nahradiť by ju mal doterajší predseda poslaneckého klubu Gábor Gál. László Sólymos by mal zostať šéfom envirorezortu a dopravu by mal ďalej riadiť Árpád Érsek. Žitňanská ani Érsek sa pred rokovaním predsedníctva nevyjadrovali. Sólymos naznačil, že Gálova nominácia by mala byť jedinou zmenou v novej vláde.

10:04 Mimoriadna schôdza Národnej rady SR o skrátení volebného obdobia iniciovaná opozíciou nebude skôr ako o 15 dní, potvrdila Jana Kiššová (SaS) s tým, že poslanci chcú dodržať Rokovací poriadok NR SR.

10:03 Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko požiadali prezidenta Andreja Kisku o stretnutie.

10:02 Ak mi prezident odoberie povolenie na zostavenie vlády, budem to vnímať minimálne divne, povedal Peter Pellegrini a dodal, že sa bude snažiť zostaviť takú vládu, ktorá by nepolarizovala spoločnosť.

9:54 Robíme všetko preto, aby aj na stoličke ministra vnútra sedel človek, ktorý by nepolarizoval spoločnosť a s ktorým by súhlasil aj prezident, uviedol Peter Pellegrini.

9:51 „Nie je dôvod meniť programové vyhlásenie vlády v momente, keď sa nachádzame v polčase vládnutia,“ uviedol budúci premiér Peter Pellegrini. A vyjadril nádej, že po rokovaní so stranou Most-Híd a po rokovaní predsedníctva strany Smer budú môcť predstaviť novú vládu prezidentovi.

9:50 Všetci ministri za SNS by mali zostať na svojich postoch, uviedol Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej národnej strany.

9:47 Andrej Danko po stretnutí s Petrom Pellegrinim povedal: Vyjadríme podporu vláde Petra Pellegriniho. „Pokiaľ bude zachované programové vyhlásenie, na ktorom sme sa zhodli, SNS nemá problém.“

SNS nevymení svojich ministrov, uviedol líder... Foto: Pravda, Ivan Majerský
stretnutie, Danko, Pellegrini, rokovanie, vlada, SNS nevymení svojich ministrov, uviedol líder národniarov Andrej Danko.

9:42 Andrej Danko nepripúšťa možnosť predčasných volieb. „Keď získaš mandát v NR SR, máš právo podporiť vládu. Toto je parlamentná demokracia,“ povedal Danko.

9:31 Od 9:00 je Peter Pellegrini na stretnutí so SNS. Na mieste sú aj ministerka školstva Martina Lubyová a minister obrany Peter Gajdoš (obaja SNS). O 11:00 hodine by sa Pellegrini mal stretnúť s predstaviteľmi strany Most-Híd. Následne by o 12:00 malo začať rokovanie predsedníctva Smeru, po ktorom chcú podľa nepotvrdených informácií predstaviť mená prezidentovi.

Líder SNS Andrej Danko dorazil na stretnutie s... Foto: Pravda, Ivan Majerský
stretnutie, Danko, Pellegrini, Líder SNS Andrej Danko dorazil na stretnutie s budúcim premiérom Petrom Pellegrinim.

Čo sa dialo do pondelka?

Andrej Kiska Petrovi Pellegrinimu v sobotu cez sociálnu sieť odkázal, že chce vládu, ktorá nebude polarizovať Slovensko a ktorej budú môcť občania veriť, v opačnom prípade je „pripravený dôsledne využiť všetky ústavné právomoci hlavy štátu“. Pellegrini odpovedal ubezpečením, že rovnaký kabinet si praje aj on.

Najviac otáznikov stále koluje o kandidátovi na ministra vnútra. Pôvodne sa spomínala štátna tajomníčka z tohto rezortu Denisa Saková, podľa novších informácií by mala skôr získať uvoľnený post vicepremiéra pre investície, na ktorom aktuálne pôsobí Pellegrini. Zoznam možných šéfov rezortu vnútra sa v posledných dňoch predĺžil, hovorí sa o predsedovi poslaneckého klubu Smeru Martinovi Glváčovi, štátnom tajomníkovi na ministerstve obrany Mariánovi Saloňovi aj o prezidentovi finančnej správy Františkovi Imreczem.

Peter Pellegrini v nedeľu v diskusnej relácii televízie Markíza avizoval, že ministrom vnútra by nemal byť dlhoročný straník, avšak mal by byť v rezorte zorientovaný.

Na svojho šéfa čaká aj ministerstvo kultúry. Bývalý minister Marek Maďarič (Smer) podal demisiu ešte začiatkom marca. Ako jeho nástupca sa často spomína poslanec parlamentu za Smer a Ficov mediálny poradca Erik Tomáš (Smer). V hre má byť aj Dušan Jarjabek (Smer), aktuálny predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Jarjabek však pre agentúru SITA zdôraznil, že nemá ministerské ambície a chce sa venovať svojej profesii, ktorou je spev.

Pravdepodobné zloženie vlády

  • Premiér: Peter Pellegrini
  • Podpredsedníčka vlády pre investície: Denisa Saková (?)
  • Minister spravodlivosti a vicepremiér: Gábor Gál (?)
  • Minister/ka vnútra a vicepremiér/ka: Denisa Saková/Richard Raši/ František Imrecze/ Marián Saloň (?)
  • Minister financií: Peter Kažimír
  • Minister zahraničných veci: Miroslav Lajčák
  • Minister obrany: Peter Gajdoš
  • Minister práce: Ján Richter/Branislav Ondruš/Richard Raši (?)
  • Minister životného prostredia: László Sólymos
  • Ministerka školstva: Martina Lubyová
  • Minister hospodárstva: Peter Žiga
  • Minister dopravy: Árpád Érsek
  • Minister kultúry: Erik Tomáš (?)
  • Minister zdravotníctva: Tomáš Drucker

SNS svojich ministrov meniť nechce. Budúci premiér v nedeľu potvrdil, že s takýmto rozhodnutím národniarov by nemal problém.

Uvoľnenú stoličku po Lucii Žitňanskej na ministerstve spravodlivosti preberie Gábor Gál (Most-Híd). Predseda Mostu-Híd Béla Bugár včera priznal, že Gála na toto miesto podporuje. On sám to zatiaľ nekomentoval.

Nová vláda ponesie podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára novú zodpovednosť. „Musíme pokračovať v dobrom, čo sme začali. Musíme sa snažiť vrátiť dôveru ľudí v štátne inštitúcie. Myslím si, že nová vláda príde do parlamentu veľmi rýchlo s programovým vyhlásením. Ak noví ministri nebudú mať zásadné pripomienky, súčasné programové vyhlásenie bude len doplnené,“ povedal Bugár.

© Autorské práva vyhradené

750 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda