V roku 2009 Gál spoluzakladal stranu Most-Híd (Profil Gábora Gála)

Gál sa zviditeľnil v kauze vysokoškoláčky Hedvigy Malinovej (dnes Žákovej), keď 12. septembra 2006 vyhlásil, že dievča, ktoré sa necelý mesiac predtým cestou na skúšku malo stať obeťou nacionalistického útoku v Nitre, chce zastupovať ako právnik.

19.03.2018 19:00
Gábor Gál Foto: ,
Gábor Gál
debata (2)

Gábor Gál (43)

Takmer po 16 rokoch strávených v poslaneckých laviciach by mal zasadnúť vo vláde Petra Pellegriniho za stranu Most-Híd do kresla ministra spravodlivosti, ktoré opustila jeho predchodkyňa a spolustraníčka Lucia Žitňanská.

Rodák zo Šale vyštudoval Právnickú fakultu UK v Bratislave a od roku 1995 pracoval ako advokát. Do politiky, najprv komunálnej, vstúpil ešte ani nie 19-ročný, keď sa stal poslancom zastupiteľstva v obci Veľká Mača (práve v nej zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú – pozn. red.)

Do parlamentnej politiky sa Gábor Gál dostal v roku 2002, za druhej Dzurindovej vlády bol poslancom Strany maďarskej koalície (SMK). Za túto stranu ho zvolili za poslanca aj po predčasných voľbách 2006. Po rozkole z nej odišiel aj s niekoľkými ďalšími poslancami na čele s Bélom Bugárom. Spolu v roku 2009 založili stranu Most-Híd, už na občianskom, nie národnostnom princípe. Po voľbách 2010 sa za Most-Híd stal do tretice poslancom. Parlamentnú stoličku obhájil aj vo voľbách 2016, je aj šéfom poslaneckého klubu Mostu-Híd.

Gál sa zviditeľnil v kauze vysokoškoláčky Hedvigy Malinovej (dnes Žákovej), keď 12. septembra 2006 vyhlásil, že dievča, ktoré sa necelý mesiac predtým cestou na skúšku malo stať obeťou nacionalistického útoku v Nitre, chce zastupovať ako právnik. Obvinil políciu, že klame, keďže policajti deň predtým vyšetrovanie prípadu zastavili a premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej besede informovali, že mladá žena si incident vymyslela. V role Malinovej právnika vydržal iba deň, potom sa jej vzdal. SMK vyhlásila, že sa "nebude ďalej vyjadrovať k prípadu študentky, pretože celá záležitosť čoraz viac dostáva politický podtón“.

Na prelome milénií založil Gál Centrum právnych analýz pri nadácii Kalligram, ktoré publikovalo odborné príspevky najmä k problematike menšinových vzťahov. V rokoch 2008 až 2009 bol členom predstavenstva Nemocnice s poliklinikou Sv. Lukáša v Galante.

Pracoval aj na regionálnej úrovni. V krajských voľbách 2009 kandidoval na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja. So 17,69 percenta voličských hlasov skončil na druhom mieste, keď ho predbehol iba Tibor Mikuš.

Je ženatý a má dve deti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál #Most-Híd