Kultúrna obec ju vníma rozpačito (Profil Ľubice Laššákovej)

Nateraz je tvárou známou skôr z komunálnej a regionálnej politiky. Pôsobí ako mestská poslankyňa za Smer v zastupiteľstve Banskej Bystrice.

19.03.2018 19:00
debata (31)

Ľubica Laššáková (57)

To, že si vo farbách Smeru sadne do kresla ministerky kultúry, ktorého sa dobrovoľne vzdal Marek Maďarič, očakával len málokto. Profesijné skúsenosti z tejto oblasti Ľubica Laššáková síce má, no aj sama kultúrna obec zatiaľ jej novú misiu vníma rozpačito.

„O nominácii som sa definitívne dozvedela počas víkendu. Prijala som ju s pokorou, je to pre mňa veľká výzva. Myslím si, že idem do jedného z mála konsolidovaných ministerstiev,“ reagovala pre TASR. Vie, že vzhľadom na súčasné politické dianie bude pod tlakom, ale nevníma to ako problém, keďže vraj nikdy v inom ako hektickom prostredí ani nepracovala.

Ľubica Laššáková

Nateraz je tvárou známou skôr z komunálnej a regionálnej politiky. Pôsobí ako mestská poslankyňa za Smer v zastupiteľstve Banskej Bystrice. A je aj poslankyňou banskobystrického župného zastupiteľstva, vicežupankou a šéfkou poslaneckého klubu materskej strany.

V minulom volebnom období bola v krajskom parlamente súčasťou širokej opozície voči predsedovi samosprávneho kraja a extrémistovi Mariánovi Kotlebovi. Ako predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu dokonca stála na čele tohto odboja. Aj ona významne prispela k tomu, že kontroverzný extrémistický politik svoju pozíciu vo vlaňajších župných voľbách neobhájil. Spolu s poslaneckými kolegami sa napríklad ostro postavila proti tomu, že Kotleba odmietol podpísať prevzatie peňazí, ktoré ministerstvo kultúry pridelilo banskobystrickému Divadlu – Štúdiu tanca a Bábkovému divadlu na Rázcestí. Protestovali spolu aj proti prerušeniu divadelného predstavenia súboru Jána Chalupku v Brezne, ktoré sa Kotlebovi „nepáčilo“. Po svojej menovkyni a poslankyni parlamentu za Smer Jane Laššákovej, ktorú vlani v decembri prezident vymenoval za sudkyňu Ústavného súdu, nastúpila na stranícky post krajskej predsedníčky strany.

Absolvovala Filozofickú fakultu UK v Bratislave, katedru rozhlasovej a televíznej žurnalistiky. Pracovala v médiách, najprv na pozícii zástupkyne šéfredaktora odvetvového časopisu Slovcepa. Potom v rokoch 1988 až 2011 ako redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu. Neskôr zastávala aj pozíciu programovej a tlačovej manažérky PKO v Banskej Bystrici. Od júna 2012 bola štyri roky prednostkou Okresného úradu v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Ministerstvo kultúry #Ľubica Laššáková