Kiska odmietol Pellegriniho vládu. Nové mená: Drucker a Kalavská

Dramatická situácia po vypuknutí politickej krízy sa nekončí. Prezident Andrej Kiska vyhlásil, že v zložení, ktoré mu Pellegrini navrhol, vládu nevymenuje. Pellegrini nový návrh prinesie v stredu. Namiesto Jozefa Ráža mladšieho navrhne Pellegrini Tomáša Druckera. Za ministerku zdravotníctva navrhuje Andreu Kalavskú.

20.03.2018 09:01 , aktualizované: 20:03
SR Kiska Za slušné slovensko prijatie Foto: ,
Na snímke uprostred prezident SR Andrej Kiska počas tlačového brífingu po stretnutí so zástupcami iniciatívy Za slušné Slovensko v Bratislave 20. marca 2018.
debata (1423)

Hlavné udalosti dňa

Situáciu po ohlásení rozhodnutia prezidenta sme sledovali minútu po minúte

19:43 Kto sú Drucker a Kalavská? Pozrite si, kto možno zasadne na ministerské kreslá vnútra a zdravotníctva.

19:23 Denník Pravda vám prináša alternatívy možného politického vývoja na Slovensku.

19:11 SaS nesúhlasí s nomináciou Druckera na ministra vnútra.

19:04 Prezident Kiska v stredu prijme nových kandidátov na ministrov, o 9:00 hod.

18:52 Most-Híd súhlasí so zmenou v nomináciách Smeru-SD do novej vlády. „Sme presvedčení, že vymenovaním novej vlády a následným vyslovením dôvery kabinetu v parlamente urobíme prvý krok k upokojeniu situácie v spoločnosti,“ povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

18:17 Vyjadrenie Tomáša Druckera: „Po viacerých rokovaniach designovaného predsedu vlády Petra Pellegriniho s rezidentom Andrejom Kiskom a opakovaného nášho spoločného rokovania som sa rozhodol prijať túto ponuku Petra Pellegriniho a strany Smer.

Toto rozhodnutie som urobil napriek môjmu želaniu zostať v rezorte zdravotníctva a pokračovať v zmenách, ktoré som naštartoval, ale urobil som tak v záujme zachovania štandardného ústavného a demokratického fungovania krajiny a to predovšetkým s cieľom pokúsiť sa upokojiť súčasnú situáciu.

Napriek inej voľbe, ako som si pôvodne želal, som presvedčený, že každý má povinnosť sa aspoň pokúsiť zlepšiť túto situáciu.Akékoľvek ďalšie rozhodnutia a názory budem schopný poskytnúť po rozhovore s pánom prezidentom a po menovaní.“

Peter Pellegrini a Tomáš Drucker na archívnej... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
programova konferencia strana Smer Pellegrini Drucker Peter Pellegrini a Tomáš Drucker na archívnej fotografii.

18:16 Vyjadrenie Andrey Kalavskej: „K ministerskej pozícii mám prirodzený rešpekt, ako doterajšia štátna tajomníčka som sa snažila podieľať na zmenách, ktoré by zlepšili stav zdravotníctva na Slovensku.“

Andrea Kalavská Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrea Kalavská Andrea Kalavská

18:15 Matovič: Drucker nie je človekom, ktorý dokáže vrátiť dôveru ľudí v políciu.

18:00 „Ministrom vnútra by mal byť človek, ktorý pozná, kto je kto v rezorte, čo má kto za sebou a kto má za ušami. A toto pán Drucker nepozná. Ale počkám si na jeho prvé kroky a budem konkrétnejší,“ povedal podpredseda Sme rodina a člen brannobezpečnos­tného výboru Milan Krajniak.

18:00 „Ja som presvedčený a dúfam, že Tomáš Drucker bude priechodný pre prezidenta,“ vyhlásil podpredseda NR SR a člen brannobezpečnos­tného výboru Andrej Hrnčiar (Most-Híd).

17:57 „Ministerstvo vnútra by mal riadiť človek, ktorý tomu rozumie. Je to však právo Smeru vymenovať koho chce a je právo prezidenta rozhodnúť, ako uzná za vhodné," vyhlásil podpredsedu poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

17:35 Kto je Andrea Kalavská? Podľa profilu na stránke ministerstva zdravotníctva absolvovala štúdium medicíny​ na Lekárskej fakulte UK v Bratislave. Titul PhD. v odbore verejné zdravotníctvo získala v roku 2005 na Trnavskej univerzite. Neskôr absolvovala špecializačné skúšky v odboroch vnútorné choroby a tropická medicína na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, docentúru a titul MHA získala na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce. Ako lekárka pôsobila v rámci projektov aj v krajinách ako Južný Sudán, Kambodža, Haiti či Kirgizsko. Pred nástupom do funkcie štátnej tajomníčky MZ SR pôsobila ako lekárka na Poliklinike cudzokrajných chorôb na Kramároch. Je vydatá a má jedno dieťa.

17:10 Namiesto Jozefa Ráža navrhne Pellegrini v novom návrhu na zloženie vlády Tomáša Druckera. Za ministerku zdravotníctva navrhuje Andreu Kalavskú.

17:09 Prezidentovi zajtra (v stredu) doručím nový návrh na vymenovanie členov vlády SR, uviedol Peter Pellegrini.

16:14 Vyhlásenie Petra Pellegriniho, povereného zostavením vlády, k aktuálnej situácii bude o 17:00.

16:12 Po minulotýždňovej demisii premiéra sa podľa poslanca NR SR Martina Fedora (Most-Híd) stal kľúčovým politickým hráčom prezident republiky. „Pre Slovensko je nesmierne dôležitý pokoj a stabilita. Robert Fico svojou demisiou vytvoril podmienky pre rokovania o novej vláde ako cesty k upokojeniu situácie. Názory a výhrady prezidenta ako aj verejnosti treba rešpektovať a počúvať,“ povedal Fedor.

Na snímke uprostred prezident SR Andrej Kiska...
Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska...
+7Na snímke prezident SR Andrej Kiska prijal...

16:10 Zakladajúci členovia Občianskeho fóra Košice 1989 a členovia Charty 2017 Košice v súvislosti s odhaľovanými kauzami okolo vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyzývajú slovenský parlament a verejnosť na odmietnutie každej vlády Petra Pellegriniho a jeho koaličných partnerov a na vyhlásenie nových volieb.

15:53 „Ak má byť dôsledne vyšetrená vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, je potrebné vyšetriť aj všetky kauzy, o ktorých Ján Kuciak písal. Je vylúčené, aby bol garantom vyšetrenia vraždy Robert Kaliňák, ale aj ‚kamoš‘ Roberta Kaliňáka,“ povedal Richard Sulík, líder SaS.

15:41 Smer nemôže kontrolovať ministerstvo vnútra, nový človek (minister vnútra) musí dať verejnosti záruku na to, že vražda novinára bude nezávislo vyšetrená, uviedol jeden z organizátorov protestov Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. Referendum zatiaľ iniciátori nechcú organizovať. Ďalšia organizátorka Karolína Farská zdôraznila, že organizátori sa dištancujú od falošných účtov na Facebooku a odmietajú spoluprácu s politickými stranami: „Sme absolútne občianski,“ dodala.

15:37 Prezident sa poďakoval organizátorom pochodov Za slušné Slovensko.

15:29 „Podľa súčasného znenia článku 111 ústavy prezident je viazaný návrhmi, ktoré mu pán Pellegrini predložil a mal menovať novú vládu v zložení, ako dostal návrh. Prezident nezodpovedá za zloženie vlády a vláda nepotrebuje na výkon svojich právomoci dôveru prezidenta, ale parlamentu,“ tvrdí ústavný právnik Eduard Bárány.

15:01 Vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky naďalej intenzívne pokračuje, informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, prvoradým je zistenie a zaistenie dôkazov slúžiacich na objasnenie veci a potrestanie páchateľa.

14:41 Obraciam sa na riaditeľa Verejnoprávnej televízie, aby RTVS usporiadal štúdio dialóg, podobne, ako to bolo v Novembri (1989), povedal Ján Budaj z hnutia OĽaNO. Podľa neho si Peter Pellegrini ďalšiu šancu na zloženie vlády nezaslúži.

14:29 Oceňujeme, že prezident sa rozhodol dôrazne bojovať za obnovu dôvery ľudí v štát, povedal Igor Matovič, líder hnutia OĽaNO. Podotkol, že na pondelňajšej tlačovej konferencii návrh vlády nepredstavoval Peter Pellegrini, ale Robert Fico. Matovič ponúkol pomoc malým stranám demokratickej opozície, ktorým hrozí, že sa nedostanú do parlamentu.

14:26 „Čakal som to. Teraz je to už na úrovni ‚kto z koho‘. Bojím sa, že ústavní právnici sa k tomu budú vyjadrovať tak či onak a situácii, ktorá v spoločnosti je, to veľmi nepomôže. Pán prezident toto môže robiť donekonečna, asi by bolo logickejšie, keby nám povedal, koho by chcel za ministra vnútra a budeme sa o tom baviť a budeme mu my hovoriť nie,“ vyjadril sa pre Pravdu ku kroku Andreja Kisku Dušan Jarjabek zo Smeru.

14:07 Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko sa dištancovali od výtržností, falošných profilov, vyhrážok, údajného platenia ľuďom, aby prišli na námestia, a iných aktivít, ktoré sa snažia iniciatívu Za slušné Slovensko zneužiť.

13:58 Rozhodnutie Andreja Kisku vo veci nevymenovania novej vlády Petra Pellegriniho rešpektuje a oceňuje aj KDH.

13:42 Rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať vládu v zložení, ktoré predstavil dezignovaný premiér Peter Pellegrini, je z politického hľadiska primerané a dalo sa očakávať. Tak zhodnotila krok hlavy štátu politologička Darina Malová. Podľa politológa Pavla Baboša sa prezident snaží naďalej využívať ústavné kompetencie, ktoré má na to, aby vyvíjal čo najväčší tlak na dezignovaného premiéra Petra Pellegriniho.

13:38 Podľa Facebooku sa aj najbližší piatok uskutočnia protesty Za slušné Slovensko. Ten bratislavský bude opäť na Námestí SNP.

13:31 V súvislosti s tým, že jednou z problematických nominácií mal byť Jozef Ráž mladší na post ministra vnútra, Béla Bugár zdôraznil, že jeho strana tohto človeka akceptovala. Nevie ani o tom, že by problémom pre prezidenta mali byť navrhovaní vicepremiér pre investície Richard Raši a zotrvanie Jána Richtera na poste ministra práce. „My nie sme z Marsu, žijeme v realite. Vy si myslíte, že prezident nám zavolal a povedal, že kto je problém? Nie. Dnes niečo povedal a budeme mať koaličné rokovanie. Ak dôjdeme k riešeniu, dáme vedieť,“ uistil.

13:13 Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár rešpektuje rozhodnutie Andreja Kisku nevymenovať vládu v zložení, ako ho navrhol dezignovaný premiér Peter Pellegrini. Za najsprávnejšie a najférovejšie riešenie vládnej krízy považuje naďalej predčasné voľby.

13:10 Krajská šéfka Smeru nominovaná na ministerku kultúry Ľubica Laššáková rešpektuje rozhodnutie Andreja Kisku nevymenovať novú vládu navrhnutú dezignovaným premiérom Petrom Pellegrinim.

13:04 Béla Bugár povedal, že sa stretnú s koaličnými partnermi. Koaličná rada bude v Bratislave. Na predčasné voľby líder Mosta-Híd nevidí dôvod a nemá informácie, že prezident chce úradnícku vládu.

12:59 Tlačovku na popoludnie ohlásilo hnutie OĽaNO (na 14:20) aj strana Sloboda a solidarita (na 15:30).

12:53 „Ak má nová vláda záujem obnoviť dôveru ľudí v štát a upokojiť rozhorčenú verejnosť, musíme mať na jej obsadenie prísne nároky,“ napísal na Facebooku Andrej Kiska.

12:51 Politológ Miroslav Kusý sa domnieva, že prezident Andrej Kiska má v tejto situácii navrch, pretože je konečnou inštanciou, ktorá rozhoduje o vymenovaní či nevymenovaní navrhovanej vládnej zostavy. Ako povedal Kusý, v konečnom dôsledku i tak musí vládu odobriť Národná rada.

12:46 Andrej Kiska sa postavil jasne na stranu občanov a dal najavo, že vlády Roberta Fica by mali skončiť. Uviedla to podpredsedníčka SaS Jana Kiššová v reakcii na rozhodnutie prezidenta nevymenovať vládu v zložení, aké navrhol dezignovaný premiér Peter Pellegrini.

12:42 Andrej Kiska sa rozhodnutím nevymenovať novú vládu zrejme inšpiroval udalosťami v Českej republike, tvrdí to ústavný právnik Ján Drgonec s tým, že v tejto súvislosti naráža na Andreja Babiša a jeho zostavovanie vlády.

12:34 Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž denniku Pravda povedal, že doteraz bol skalopevne presvedčený, že žije v parlamentnej demokracii a dôveru vláde vyslovuje parlament. „Pán prezident dramaticky prekračuje právomoci, ktoré mu určuje ústava,“ uviedol Číž.

12:33 „Samozrejme, plne rešpektujem rozhodnutie a názor pána prezidenta,“ povedal Jozef Ráž mladší.

12:28 Béla Bugár na rádiu Aktual naživo: „Práve teraz musíme byť jednotní. Ľudia nedokážu odhadnúť, čo sa stane po predčasných voľbách.“ Lucia Žitňanská by nemala odísť z parlamentu. Vo funkcii zostane aj štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

12:23 Podľa informácií denníka Pravda prezident odmietol troch navrhovaných členov vlády: Jozefa Ráža, Richarda Rašiho a Jána Richtera.

12:18 Dezignovaný premiér Peter Pellegrini bude mať pri výbere nových kandidátov na ministrov ťažkú úlohu, lebo nároky prezidenta Andreja Kisku je dosť ťažké naplniť, uviedol prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška, podľa ktorého je možné, že Smer sa rozhodne ísť cestou predčasných volieb.

12:17 Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko berie na vedomie a rešpektuje rozhodnutie Andreja Kisku nevymenovať novú vládu Petra Pellegriniho. Ako povedal Danko pre agentúru SITA, chce sa stretnúť s Pellegrinim a následne sa vyjadrí detailnejšie.

12:05 To je sila, čo nám zafúkalo z paláca, napísala na svojom Facebooku Lucia Nicholsonová zo strany SaS.

12:02 Toto je návrh vlády, ktorú prezident odmietol vymenovať:

Návrh členov novej vlády

  • Peter Pellegrini (Smer) – Premiér
  • Peter Kažimír (Smer) – Vicepremiér a minister financií
  • Gabriela Matečná (nom. SNS) – Ministerka pôdohospodárstva
  • László Sólymos (Most-Híd) – Podpredseda vlády a minister životného prostredia
  • Richard Raši (Smer) – Podpredseda vlády a minister pre informatizáciu a investície
  • Jozef Ráž (nom. Smer) Tomáš Drucker (nom. Smer) – Minister vnútra
  • Miroslav Lajčák (nom. Smer) – Minister zahraničných vecí
  • Peter Gajdoš (SNS) – Minister obrany
  • Peter Žiga (Smer) – Minister hospodárstva
  • Arpád Érsek (Most-Híd) –Minister dopravy
  • Ján Richter (Smer) –Minister práce rodiny a sociálnych vecí
  • Martina Lubyová (nom. SNS) –Ministerka školstva
  • Ľubica Laššáková (nom. Smer) – Ministerka kultúry
  • Gábor Gál (Most-Híd) – Minister spravodlivosti
  • Tomáš Drucker (nom. Smer) Andrea Kalavská (nom. Smer) – Minister zdravotníctva

12:00 „ĽUDIA : MAFIA, aktuálne 2 : 1,“ reagoval na svojom facebookovom profile Igor Matovič z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

11:59 „Posledné, čo teraz potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách, či na oslavách narodenín, alebo ďalšie špekulácie o personálnych prepojeniach. Ako hlava štátu to nepripustím,“ povedal prezident vo svojom vyhlásení k aktuálnej politickej situácii.

11:52 Kiska povedal, že sa nesúhlasí, aby v novej vláde boli ľudia so spornými personálnymi prepojeniami.

11:50 Ústavný právnik Eduard Bárány sa v utorkovom vydaní denníka Pravda vyjadril, že hlava štátu nemá stanovenú pevnú lehotu, dokedy sa musí k vymenovaniu vlády vyjadriť. „ Aj tu však vstupuje do hry povinnosť rozhodovaním zabezpečiť riadne fungovanie a činnosť ústavných orgánov,“ povedal Bárány. Podľa neho by mal prezident vyhovieť návrhu dezignovaného premiéra.

„Ide o celkový kontext, vláda potrebuje k svojmu fungovaniu dôveru parlamentu a nie prezidenta, čo je v súlade koncepciou parlamentnej demokracie. Slabou stránkou tejto situácie je, že neexistuje sankcia, ak bude prezident postupovať inak, a neexistuje ani náhradný mechanizmus. Jediná cesta je obrátiť sa na Ústavný súd, ale to je vzhľadom na časovú náročnosť v konkrétnej situácii dosť bezvýznamné,“ uviedol ústavný právnik.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda