Fico: Kiskovi som navrhol termíny predčasných volieb. Prezident takúto verziu popiera

Premiér v demisii mal v snahe vyriešiť vládnu krízu navrhnúť prezidentovi aj termíny predčasných volieb. Kiska túto verziu odmieta.

20.03.2018 10:26 , aktualizované: 13:15
Fico, Kiska, koláž Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska a premiér v demisii Robert Fico.
debata (28)

Predseda vlády v demisii Robert Fico prišiel na tlačovej konferencii, kde dezignovaný premiér Peter Pellegrini predstavil nádejných členov jeho vlády, so zaujímavou informáciou.

Fico povedal, že v čase vrcholiacej vládnej krízy prišiel v spoločnosti koaličných partnerov Andreja Danka a Bélu Bugára za prezidentom Andrejom Kiskom.

Navrhnúť mu mal tri alternatívy, ako krízu vyriešiť:

  • Predčasné voľby 7. júla,
  • predčasné voľby 29. septembra,
  • riešenie, ktoré bude znamenať pokračovanie štandardnej vlády.

Neskôr malo padnúť rozhodnutie, že sa prijíma tretí variant, povedal Fico. „Na druhý deň som doniesol pánovi prezidentovi demisiu, nielen moju, ale demisiu celej vlády“ tvrdil Fico za pritakávania Petra Pellegriniho.

Kiskov hovorca Roman Krpelan v reakcii, ktorú poskytol pre portál hnonline.sk, Ficovu verziu nepotvrdil.

„Žiadne alternatívy neboli predmetom diskusie, predsedovia koaličných strán prezidenta informovali, že vláda je pripravená podať demisiu, ale zároveň má koalícia stále väčšinu v Národnej rade a preto navrhne nového predsedu vlády,“ uvádza sa v reakcii.

Kiska by uvítal, keby sa Fico zdržal nekorektných vyjadrení, „ktoré neprispievajú k upokojeniu atmosféry na Slovensku a nechal Petra Pellegriniho rokovať samostatne.“

Most-Híd prostredníctvom svojej hovorkyne Kláry Debnár potvrdil tvrdenie Roberta Fica. „Robert Fico na spomínanom stretnutí prezidentovi Andrejovi Kiskovi navrhol tri možné riešenia vládnej krízy: dva termíny predčasných volieb a svoju demisiu, pričom sa on sám prikláňal k tej poslednej,“ uvádza sa v stanovisku.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda