Kiska má navrch, situácia sa môže skončiť úradníckou vládou, hovorí politológ Kusý

Politológ Miroslav Kusý sa domnieva, že prezident Andrej Kiska má v tejto situácii navrch, pretože je konečnou inštanciou, ktorá rozhoduje o vymenovaní či nevymenovaní navrhovanej vládnej zostavy.

20.03.2018 12:55 , aktualizované: 13:45
pellegrini kiska Foto: ,
Podpredseda vlády Peter Pellgrini (vľavo) priniesol prezidentovi Andrejovi Kiskovi podpisy poslancov, ktorí podporujú novú vládu.
debata (140)

Ako povedal Kusý, v konečnom dôsledku i tak musí vládu odobriť Národná rada SR. „Prezident má rozhodne navrch, pretože od neho závisí, či vymenuje vládu. Po tom, čo povedal Andrej Kiska, bude musieť prísť Peter Pellegrini (Smer) s novým zoznamom mien, ktorý opätovne musí prejsť prezidentovým schválením,“ uviedol Kusý.

Ako dodal politológ, prezident môže poveriť zostavením vlády kohokoľvek, avšak mal by zohľadniť podporu parlamentu, v opačnom prípade by to bol zbytočný krok. Podľa Kusého môže situácia skončiť úradníckou vládou, ktorá by spravovala chod vládneho kabinetu do parlamentných volieb.

Prezident Andrej Kiska nevymenuje novú vládu v zložení, ako ju navrhol dezignovaný premiér Peter Pellegrini. Kiska to dnes oznámil novinárom s tým, že Pellegrini má do piatka navrhnúť novú zostavu nominantov na členov vlády.

Dezignovaný premiér Peter Pellegrini doručil v pondelok návrh novej vlády zloženej zo súčasných koaličných strán Smer, SNS, Most-Híd. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka mal nahradiť Jozef Ráž – úradník z ministerstva zdravotníctva.

Vicepremiéra pre informatizáciu a investície Pellegriniho mal nahradiť košický primátor Richard Raši. Na miesto Mareka Maďariča na rezorte kultúry mala ísť banskobystrická šéfka Smeru Ľubica Laššáková. Gábor Gál mal nahradiť Luciu Žitňanskú na poste šéfky rezortu justície.

Malová: Fico nebude spokojný

Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku nevymenovať vládu v zložení, ktoré predstavil dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer), je z politického hľadiska primerané a dalo sa očakávať. Tak zhodnotila krok hlavy štátu politologička Darina Malová.

Podľa Malovej totiž Kiska požaduje od počiatku buď predčasné voľby alebo zásadnú rekonštrukciu vlády. „Návrh, ktorý predložil Pellegrini, rozhodne nemožno vydávať za zásadnú rekonštrukciu vlády. Ostáva tam veľa ministrov, ktorých mená sa veľmi často spájajú s korupciou,“ zhodnotila.

Malová pritom podotkla, že predstavitelia všetkých troch vládnych strán sa vyjadrili, že právo prezidenta nevymenovať vládu v navrhnutom zložení akceptujú. Aj tak však očakáva, že sa po rozhodnutí ozve premiér v demisii Robert Fico (Smer), ktorý nebude spokojný.

„Zareaguje zrejme negatívne, ale v záujme upokojenia celospoločenskej atmosféry predpokladám, že strana Smer príde s ďalším návrhom,“ uviedla Malová. Podľa tej sa nedalo čakať, že politik formátu Roberta Fica príde so zásadnou rekonštrukciou vlády hneď na prvýkrát.

Malová je zároveň presvedčená, že so zmenou na svojich ministerských postoch by mala prísť aj strana SNS, konkrétne by mal byť podľa nej vymenený minister obrany Peter Gajdoš (SNS), okolo ktorého sú z jej pohľadu veľké pochybnosti.

Baboš: Kiska využíva kompetencie

Podľa politológa Pavla Baboša sa prezident snaží naďalej využívať ústavné kompetencie, ktoré má na to, aby vyvíjal čo najväčší tlak na dezignovaného premiéra Petra Pellegriniho. Baboš si myslí, že vládna koalícia sa snažila situáciu ohľadom novej vlády zvládnuť skôr, budú v piatok (23.3.) ďalšie protesty na námestiach.

Keďže Kiska dal Pellegrinimu čas práve do piatka, nová vláda i v prípade spokojnosti prezidenta už pravdepodobne nestihne získať ten istý deň dôveru v parlamente.

Kiska v prejave nepriamo naznačil, že sa mu nepozdáva nominácia Jozefa Ráža ml. z tímu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera na post ministra vnútra. „Dá sa to chápať, keďže sa o ňom píše ako o človeku, ktorý má kamarátsky vzťah s doterajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer),“ poznamenal v tejto súvislosti Baboš.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Miroslav Kusý #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda