Vymení Tibora Gašpara na čele polície viceprezident zboru Martin Krčmárik?

Časť policajtov by podľa informácií denníka Pravda vo funkcii policajného prezidenta rada videla súčasného viceprezidenta zboru Martina Krčmárika. Poukazujú na úspechy, ktoré dosiahol vo veľkých kauzách ako Budamar či pri daňových vratkách podnikateľa Ladislava Bašternáka.

20.03.2018 17:56
Martin Krčmárik Foto: ,
Súčasný viceprezident policajného zboru Martin Krčmárik (vpravo v popredí, na archívnej fotografii).
debata (24)
„Osobne vždy veľmi starostlivo zvažujem každý jeden návrh v súvislosti s mojím pôsobením v polícii, avšak až v prípade jeho predloženia oprávnenou osobou. A v takomto prípade je mojím záujmom a povinnosťou vyjadriť sa jednoznačne,“ odpovedal Krčmárik pre Pravdu na otázku, či by na takúto ponuku reflektoval.

Ako kandidát sa spomína aj súčasný šéf policajnej inšpekcie a bývalý viceprezident zboru Milan Lučanský. Bol súčasťou vyšetrovacieho tímu, ktorý dostal za mreže banskobystrického mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka. Na naše otázky Lučanský nereagoval.

Ďalším nominantom môže byť dlhoročný riaditeľ bratislavskej krajskej polície Csaba Faragó, ktorého má podporovať Most-Híd. Faragó nepovedal, či by prípadnú ponuku zvážil. Poukázal na to, že prezidentská funkcia je v súčasnosti obsadená. „Z uvedeného dôvodu vyjadrovať sa k obsadeniu predmetnej funkcie inou osobou je irelevantné,“ napísal. O možných kandidátoch na policajného šéfa informovala Pravda už v článku O Gašparovi rozhodne minister.

Krčmárik si rešpekt kolegov získal pri prípade okolo prepravnej spoločnosti Budamar, ktorý začala polícia vyšetrovať ešte v roku 2013. Podľa informácií policajného prezidenta Tibora Gašpara z decembrovej tlačovky sa policajti zaoberali viac ako 21 reťazcami DPH. Pri fiktívnych obchodoch s cukrom, kávou či olejom mal štát prísť o 22 miliónov eur. Obvinený je zatiaľ len Zsolt P., ktorého vyšetrovatelia vinia z krátenia dane a poistného vo výške 200-tisíc eur.

Krčmárik sa mal zaslúžiť aj za úspešné vyšetrovanie nadmerného odpočtu DPH Ladislava Bašternáka, ktorý začala jednotka finančnej polície NAKA riešiť v apríli 2016. Vlani v marci vzniesol vyšetrovateľ voči podnikateľovi obvinenie z neodvedenia dane a minulý mesiac prípad ukončili s návrhom na vznesenie obžaloby.

Odchod súčasného policajného prezidenta Gašpara žiadajú organizátori protivládnych protestov. Gašpar sa opakovane vyjadril, že pokiaľ minister vnútra rozhodne o jeho konci na tomto poste, rozhodnutie bude akceptovať a odíde.

Odchádzajúci minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) Gašpara bránil a povedal, že by mal na svojej pozícii jednoznačne zostať. Na jeho odvolanie nie je podľa Kaliňáka žiadny dôvod, pretože policajti v demokratických krajinách nevyvodzujú politickú zodpovednosť. „Policajti odchádzajú iba vtedy, keď porušia zákon,“ poznamenal odchádzajúci minister tento pondelok. Peter Pellegrini (Smer), ktorý bol prezidentom poverený zostavením vlády, v pondelok vyhlásil, že o tom, či a dokedy Gašpar zostane vo funkcii, rozhodne nový minister vnútra.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Martin Krčmárik #vládna kríza 2018 #prezident Policajného zboru SR