Kto sú Drucker a Kalavská?

Pozrite si, kto možno zasadne na ministerské kreslá vnútra a zdravotníctva.

20.03.2018 19:39
programova konferencia strana Smer Pellegrini... Foto: ,
Peter Pellegrini a Tomáš Drucker
debata (20)

Tomáš Drucker (40) od 23. marca 2016 šéfuje ako nominant Smeru rezortu zdravotníctva. Vyštudoval aplikovanú informatiku a automatizáciu v priemysle na Slovenskej technickej univerzite, absolvoval však aj Právnickú fakultu Trnavskej univerzity. Po škole pracoval ako programátor, viedol niekoľko multimediálnych projektov, pracoval v konzultačnej spoločnosti. V rokoch 2006 až 2007 bol členom predstavenstva vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky, v rokoch 2010 až 2012 bol predsedom Dozornej rady v Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS). V roku 2012 sa stal generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Slovenskej pošty. O Druckerovi sa hovorí ako o ministrovi, do ktorého všetci vkladali veľké nádeje. Spočiatku sa zdalo, že bude vo svojom rezorte vládnuť tvrdou rukou, podával trestné oznámenia či rušil zmluvy za milióny. Odborníci mu však pod dvoch rokoch vyčítajú, že vo svojej práci robí príliš veľké kompromisy. Často sa mu vyčíta aj snaha udržať si dobrý imidž.

V súčasnosti isté pochybnosti vzbudzuje aj zavádzanie eHealthu, elektronického zdravotníckeho systému, ktorý sa zatiaľ nerozbehol naplno. Drucker však problémy označuje iba za menšie, ktoré sa vyriešia pomerne rýchlo.

Do kresla ministerky zdravotnícka si možno zasadne Andrea Kalavská (41), v súčasnosti štátna tajomníčka rezortu. Do funkcie ju nominoval Smer. Medicínu vyštudovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Pokračovala na Trnavskej univerzite, kde získala titul PhD. v odbore verejné zdravotníctvo. Špecializačné skúšky v odbore vnútorné choroby a tropická medicína absolvovala na Slovenskej zdravotníckej univerzite.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker a jeho... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Tomáš Drucker, Andrea Kalavská Minister zdravotníctva Tomáš Drucker a jeho štátna tajomníčka Andrea Kalavská na archívnej fotografii.

Prvé pracovné skúsenosti získala na Internej klinike Fakultnej nemocnice v Trnave, pôsobila aj v zahraničí v krajinách ako Južný Sudán, Kambodža, Haiti či Kirgizsko. Potom pracovala v nemocnici na Internej klinike na bratislavských Kramároch, ako aj na Poliklinike cudzokrajných chorôb. Zároveň učila na Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity a na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce.

Do funkcie štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva ju vláda vymenovala 14. apríla 2016. Do jej kompetencie patria dve sekcie – zdravia a odbor farmácie a liekovej politiky. Jej manžel Erich pôsobil vo farmaceutickej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #MUDr. Andrea Kalavská #Tomáš Drucker #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda