Kiska: Vymenujem vládu, tá musí získať nielen dôveru v parlamente, ale aj u verejnosti

Prezident Andrej Kiska prijal v Prezidentskom paláci Petra Pellegriniho a postupne prijal nových kandidátov na ministrov. Potom oznámil, že vo štvrtok novú vládu vymenuje.

21.03.2018 08:59 , aktualizované: 19:23
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska počas vyhlásenia v ktorom povedal, že vymenuje Petra Pellegriniho novým predsedom vlády.
debata (931)

Vyjadrenie kandidátov na členov vlády a prezidenta

  • Peter Pellegrini, dezignovaný premiér: Nič nebráni tomu, aby prezident oznámil, kedy vymenuje vládu
  • Gábor Gál, kandidát na ministra spravodlivosti: Kováčik nie je otázkou dňa
  • Ľubica Laššáková, kandidátka na ministerku kultúry: Ospravedlňujem sa
  • Richard Raši, kandidát na podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu: Je dôležité, aby sa odhalilo, ak sa manipuluje s hlasmi vo voľbách
  • Tomáš Drucker, kandidát na ministra vnútra: Prioritou je diskusia o voľbe policajného prezidenta
  • Andrea Kalavská, kandidátka na ministerku zdravotníctva: Chcem dotiahnuť reformy do konca
  • Prezident Andrej Kiska: Zajtra pána Pellegriniho vymenujem za predsedu vlády
Prezident Andrej Kiska a navrhovaný minister...
Peter Pellegrini prišiel za prezidentom...
+11Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska a...

Situáciu sme sledovali minútu po minúte

19:33 Približne dvesto ľudí sa zhromaždilo na Hodžovom námestí v Bratislave pred Prezidentským palácom. Ich cieľom je reagovať na súčasnú vyhrotenú vnútropolitickú situáciu.

19:02 Pozrite si krátke profily ľudí, ktorí onedlho zasadnú do ministerských kresiel.

18:50 Prečítajte si autorský článok redaktorky Pravdy Kataríny Filovej Drucker tvrdí, že sa bude radiť. Redaktorka domáceho spravodajstva si posvietila aj na nomináciu Andrey Kalavskej.

18:28 Sme Rodina naďalej zastávajú stanovisko, že najlepším a najférovejším riešením sú predčasné voľby

18:23 Podľa sociológa Michala Vašečku všetky strany museli istým spôsobom ustúpiť zo svojich očakávaní. „Či už ide o stranu Smer-SD, prezidenta Andreja Kisku alebo koaličných partnerov. Nemusí ísť ešte o definitívne upokojenie situácie, pretože vláda ešte musí získať dôveru parlamentu. A v súčasnom rozpoložení si netrúfam predpovedať, ako sa môže skončiť hlasovanie,“ uviedol Vašečka.

Na otázku, či ešte niečo dokážu zmeniť verejné zhromaždenia odpovedal, že je to možné a tieto protesty môžu ovplyvniť práve hlasovanie jednotlivých poslancov. „Ťažko povedať v súčasnej situácii, či to môže alebo nemôže niečo zásadne zmeniť. Musíme si počkať na hlasovanie o dôvere a tam sa ukáže, či sú koaličné poslanecké kluby jednotné. Tiež si myslím, že sa týmito nomináciami personálne vyčerpal najmä vládny Smer,“ doplnil sociológ.

18:20 Zora Jaurová z mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko sa vyjadrila, že pravdepodobne nová ministerka kultúry „pani Laššáková ukazuje fatálnu nekompetenciu a nedostatočnú odbornú a manažérsku kvalifikáciu na riadenie ministerstva“.

17:57 Žilinský krajský predseda Smeru Ján Podmanický je rád, že prezident sa rozhodol ukončiť zbytočnú politickú krízu a uprednostnil riešenie, ktoré zabezpečí Slovensku stabilitu. Ako povedal Podmainický, prezident túto krízu sám do istej miery vyvolal predčasnými vyjadreniami, ktoré vnímal ako nátlak na poslancov Mosta-Híd, aby túto krízu pomohli vyvolať. „Rovnako som rád, že prezident rešpektuje, že sme parlamentnou a nie prezidentskou republikou, v ktorej sa vláda zodpovedá parlamentu,“ zdôraznil Podmanický.

17:39 Rozhodnutie prezidenta SR Andrej Kisku vymenovať vládu a aj nová vláda môžu podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára prispieť k upokojeniu situácie, čo Slovensko najviac potrebuje. „Vláda bude musieť konať tak, aby dôvera ľudí vo vládu i v ďalšie inštitúcie sa vracala," uviedol.

17:29 Ak by nová vláda Petra Pellegriniho mala ambíciu obnoviť dôveru ľudí v inštitúcie, bolo by podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej potrebné zmeniť ministrov v rezortoch, ktoré dlhodobo zlyhávajú, povedala Remišová. „Na ministerstve pôdohospodárstva sú zas podľa slov eurokomisára podozrenia na zneužitie eurofondov na kriminálne ciele. Minister obrany pripravuje najväčší nákup v histórii Slovenska, kde ideme s veľkými tajnosťami kupovať obrnené transportéry od firmy, ktorá čelila vo viacerých krajinách rozsiahlym korupčným škandálom práve v súvislosti s obrnenými transportérmi. Toto nie je vláda rekonštrukcie, ale postupnej deštrukcie dôvery občanov v pozitívnu zmenu," vyhlásila Remišová.

17:08 Dezignovaný predseda vlády SR Peter Pellegrini pôjde na jarné zasadnutie Európskej rady v Bruseli.

16:58 Opozičné hnutie Sme rodina prijíma rozhodnutie Andreja Kisku vymenovať vládu Petra Pellegriniho. Napriek tomu si stále myslí, že najlepším riešením súčasnej situácie sú predčasné voľby. Hnutie Borisa Kollára to uviedlo vo svojom stanovisku.

16:52 Strana Sloboda a solidarita na svojom profile na sociálnej sieti Facebook vyjadrila pochybnosti nad navrhovaným ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom, ktorý sa vyjadril, že odvolávanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nie je otázkou dňa.

16:15 Zajtra pána Pellegriniho vymenujem za predsedu vlády, uviedol prezident, ktorý zdôraznil, že nová vláda si nemusí získať podporu len v parlamente, ale musí získať aj dôveru verejnosti, čo bude veľmi ťažké.

„Pred troma týždňami som ako hlava štátu sľúbil, že som pripravený krajinu previezť cez krízu,“ povedal prezident Andrej Kiska s tým, že prvý návrh Petra Pellegriniho odmietol.

16:02 „Nerada odchádzam z rozohratého súboja, preto som tento post zobrala,“ uviedla navrhovaná ministerka Andrea Kalavská s tým, že jej prvými krokmi bude dotiahnuť do konca reformy, ktoré začal Tomáš Drucker. Na adresu Jozefa Ráža povedala, že si nevie predstaviť ministerstvo bez neho.

„Je mi to ľúto,“ povedala Kalavská na adresu svojho svokra, ktorý je pred súdom. Na spochybnenia zo strany Komory zdravotných sestier povedala, že jej to je ľúto a bude sa snažiť ešte viac, ako doteraz.

15:59 Český premiér v demisii Andrej Babiš je pripravený zastupovať SR na summite EÚ, pokiaľ prezident Kiska nevymenuje do štvrtka vládu.

15:39 Do prezidentského paláca dorazila navrhovaná ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

15:10 Začneme debatu aj s ostatnými silovými ministrami o tom, ako sa bude robiť výber a voľba prezidenta policajného zboru. To je teraz priorita, rovnako ako otázka policajnej inšpekcie, povedal Tomáš Drucker po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Policajného prezidenta však hneď odvolávať nechce. Tomáš Drucker zdôraznil, že nie je odborníkom z rezortu vnútra a preto sa bude musieť so situáciou oboznámiť. Na otázku o Róbertovi Krajmerovi ani o prípadnom novom kandidátovi na policajného prezidenta neodpovedal. Denisa Saková zatiaľ podľa jeho slov ostáva štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra, tak ako ostáva aj nominant SNS na ministerstve vnútra.

14:41 Odvysielaný program, i napriek trom sexistickým vetám Milana Kňažka, sa nijakým spôsobom nespreneveril svojmu verejnoprávnemu poslaniu. V súvislosti s podnetmi a sťažnosťami, ktoré prišli od divákov RTVS na odvysielanie galavečera ankety televíznych osobností OTO (17.3.), to na stredajšej Rade RTVS uviedol generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.

V priamom prenose zo slávnostného galavečera ankety televíznych osobností OTO na obrazovke RTVS sa vo svojom príhovore, pri uvedení do siene slávy, dotkol herec Milan Kňažko aktuálnej politicko-spoločenskej situácie. Vyjadril podporu občianskym zhromaždeniam a zároveň sa sarkasticky vyjadril na adresu rekonštrukcie vlá­dy.

14:33 Za prezidentom prišiel Tomáš Drucker, kandidát na ministra vnútra.

14:15 Raši povedal, že úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu je špecifický, no výborne nastavený. Z hľadiska eurofondov je podľa neho absolútne prioritnátran­sparentnosť a zjednodušenie procesov. Rád by získal dôveru verejnosti. „Chcel by som to, že nie som IT-čkár ani ekonóm využiť,“ povedal Richard Raši a dodal, že podľa neho by bol pozitívny krok napríklad to, ak by rodičia nemuseli nosiť na všetky úrady potvrdenie o návšteve školy dieťaťa.

Richard Raši hovoril aj o svojej sťažnosti na Ústavný súd v súvislosti s voľbami do VÚC: „Je na polícii, aby sa rozhodla. Je dôležité, aby sa odhalilo, ak sa manipuluje s hlasmi vo voľbách,“ povedal a dodal, že nerozmýšľal nad tým, že podanie na Ústavnom súde stiahne.

Raši tiež hovoril o komunikácii na sociálnej sieti, v ktorej mal odpovedať Antoninovi Vadalovi. Uviedol, že túto komunikáciu na jeho Facebooku vybavujú administrátori.

13:59 Za prezidentom prišiel Richard Raši, kandidát na podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

13:28 Andrej Danko tvrdí, že v súčasnej situácii je pripravený byť maximálne súčinný. „Teda ak prezident vymenuje novú vládu, som pripravený bezodkladne na druhý deň zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu na vyslovenie dôvery vláde,“ povedal v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

Šéf SNS sa nechcel vyjadrovať k osobe Tibora Gašpara vo funkcii policajného prezidenta. Tvrdí, že mu neprináleží hovoriť, či má, alebo nemá ostať vo svojej funkcii. „Nechcite zo mňa robiť kata,“ zdôraznil.

13:16 Politici SNS chcú nezmyselným útokom na poslankyňu Národnej rady (NR) SR zo Sme rodina Petru Krištúfkovú prekryť vlastné kauzy a prepojenia na mafiu. Povedal to predseda Sme rodina Boris Kollár. Krištúfková považuje snahu SNS za účelovú a praktiky národniarov za „nechutné“. Vidí za tým pokus o prekrytie vlastných škandálov. Zdôrazňuje, že je nevinná a nikdy nebola súčasťou mafiánskeho sveta. Zopakovala, že SNS neprináša nič nové, všetky obvinenia už Krištúfková podľa vlastných slov vysvetlila x-krát.

Boris Kollár so svojimi spolustraníčkami a... Foto: SITA, Marko Erd
Boris Kollár, Adriana Pčolinská, Petra Krištúfková Boris Kollár so svojimi spolustraníčkami a poslankyňami Adrianou Pčolinskou (v strede) a Petrou Krištúfkovou.

12:53 Zhromaždenie Za slušné Slovensko sa v piatok 23. marca o 17:00 z dôvodu veľkonočných trhov v Banskej Bystrici uskutoční na novom mieste, a to na Námestí slobody.

12:22 Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzýva Petra Pellegriniho, aby na post ministra zdravotníctva nenominoval štátnu tajomníčku Andreu Kalavskú. Ako komora uviedla vo svojom stanovisku, Kalavská dlhodobo nemá dôveru sestier a pôrodných asistentiek. „Jej pôsobenie v pozícii štátnej tajomníčky nijako neprispelo ani k zlepšeniu stavu slovenského zdravotníctva a rovnako ani k postavenia sestier a pôrodných asistentiek,“ píše komora vo svojom vyhlásení.

11:48 Ľubica Laššáková sa ospravedlnila za svoje medializované výroky o Georgeovi Sorosovi. Nazvala ich nešťastnou formuláciou a povedala, že nechce, aby sa jej meno spájalo s Marianom Kotlebom, proti ktorému celé roky bojovala. „Veľmi sa ospravedlňujem za tento výrok. Jednoducho, nemyslím si to,“ povedala.

Ohľadne verejnoprávnej RTVS povedala, že jednoznačne je za koncesionárske poplatky. Na otázku, či vidí ako cestu zoštátnenie RTVS, odpovedala, že je „za niečo medzi tým,“ no viac nechcela povedať. Rovnako reagovala na navrhovanú zmenu voľby generálneho riaditeľa RTVS.

Laššáková nevidí dôvod byť ako ministerka iná, než Maďarič, pretože on podľa nej nastavil rezort dobre. Jej prioritou je dokončenie veľkých rekonštrukcií, akou je napríklad Slovenská národná galéria, či hrad Krásna Hôrka. „Veľmi rada by som sa ale vybrala aj do regiónov, pretože tam sú stovky kultúrnych inštitúcií, ktoré potrebujú investície a rekonštrukcie,“ uviedla navrhovaná ministerka kultúry.

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska a... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Kiska, Ľubica Laššáková Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska a vľavo kandidátka na ministerku kultúry SR Lubica Laššáková (Smer) počas prijatia 21. marca 2018 v Bratislave.

11:43 Slovenská národná strana (SNS) navrhne odvolať na najbližšej parlamentnej schôdzi poslankyňu Petru Krištúfkovú (Sme rodina) z Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

11:32 Ako druhá spomedzi navrhovaných ministrov prišla k prezidentovi Ľubica Laššáková, ktorá má v novej vláde zastávať post ministerky kultúry.

11:25 Občiansky sektor reaguje na medializované názory Ľubice Laššákovej, kandidátky na ministerku kultúry, ktorá uviedla, že „tretí sektor je ‚príliš bohatý‘ a vyslovila ničím nepodložené obvinenie, že jeho zdroje pochádzajú zo ‚zaoceánskych peňazí‘“.

„Považujeme to za absurdný útok nielen na celú nezávislú kultúru, ale aj na stovky ľudí obetavo pracujúcich v občianskom sektore naprieč celým Slovenskom, často v zložitých podmienkach ako je nízke personálne ohodnotenie či nedostatok prostriedkov na rozvoj a rast ich organizácií,“ reaguje občiansky sektor.

11:14 Tomáš Drucker doteraz obhajoval akúkoľvek špinavosť Roberta Kaliňáka, povedal Igor Matovič na tlačovej konferencii. Vysvetlil, že pri kauze Bašternák Tomáš Drucker hovoril podľa svojich vlastných slov Kaliňákovi ‚Robo, vydrž.‘ OĽaNO začína rokovať so stranami o spustení referenda za predčasné voľby.

10:41 V prípade, ak prezident SR Andrej Kiska vymenuje do štvrtka novú vládu na čele s Petrom Pellegrinim (Smer), na summite Európskej únie nás bude reprezentovať on. Pokiaľ sa tak nestane, v hre je aj možnosť, že Slovensko nebude mať na summite premiéra.

09:52 „Bavili sme sa o voľbe a o kritériách voľby ústavných sudcov,“ povedal Gábor Gál navrhnutý na ministra spravodlivosti po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Odvolanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika tak, ako to žiadajú ľudia na pravidelných zhromaždeniach, podľa neho nie je aktuálne otázkou dňa.

„Tlak ulice je na všetko, najmä na predčasné voľby, a tie by neboli dobrým riešením. Pán Kováčik sa vyjadril na brannobezpečnostnom výbore, že nenaplní celé svoje funkčné obdobie. Je to na ňom. Určite sa budeme baviť aj s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom o tom, aké sú problémy. Špeciálneho prokurátora volí NR SR,“ upozornil Gál.

09:43 O jedenástej dopoludnia sa k rekonštrukcii vlády vyjadrí hnutie OĽaNO.

09:20 Myslím si, že Tomáš Drucker zvládne rezort vnútra. Ja osobne s ním mám skúsenosť. Nie je to jednoduché, je to obrovský rezort, ale pán Drucker je osoba, ktorá je politicky a manažérsky zdatná," povedal Peter Pellegrini po odovzdaní nového návrhu vlády prezidentovi a poprel, že vie o svokrovi navrhovanej ministerky zdravotníctva, ktorý má byť pred súdom.

09:09 Prezident Andrej Kiska prijal dezignovaného premiéra Petra Pellegriniho s novým návrhom na členov vlády.

Návrhy kandidátov na ministrov budúcej vlády v utorok prezident odmietol. Podľa informácií denníka Pravda Kiska nesúhlasil s tromi nomináciami – Richardom Rašim, Jánom Richterom a Jozefom Rážom ml., ktorý sa mal ujať rezortu vnútra. Pellegrini vyhovel prezidentovi len sčasti a vymenil nomináciu na ministra vnútra. Smer na post navrhol súčasného šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera. Jeho miesto má zaujať súčasná štátna tajomníčka tohto rezortu Andrea Kalavská.

Politológ Juraj Marušiak povedal, že nominanti Smeru môžu vyvolávať rôzne reakcie, aj keď nejde o ľudí, ktorí sú bezprostredne zapletení do nejakých škandálov. „Aspoň žiadne škandály zatiaľ nie sú známe. Druhá vec je, že je to všetko na veľmi tenkej hrane ústavnosti. Prezident sa snaží ovplyvňovať proces konštituovania vlády skôr prostredníctvom istých neformálnych metód nátlaku,“ povedal politológ.

Sociológa Pavla Haulíka utorňajší krok Kisku prekvapil. „Som presvedčený, že ten krok, ktorý urobil – keď povedal, že vládu nevymenuje – je niečo nepredstaviteľné. Slušne povedané, je to mimo ústavných zvyklostí. Keďže to urobil, tak je potom skutočne možné všetko. Aj to, že ani táto zmena nebude stačiť. Ale to je mimo akýchkoľvek logických úvah, to je o cieľoch a predstavách, čo vlastne chce dosiahnuť.“

Ak by nedošlo k dohode medzi Kiskom a Pellegrinim, na stole budú opäť predčasné voľby. Táto možnosť by prišla pravdepodobne na rad vo chvíli, keby Pellegrini prišiel o poverenie zostaviť budúcu vládu a prezident by koalícii pohrozil, že vymenuje vlastnú vládu, ktorú by zostavil jeho človek. Stalo by sa tak napriek tomu, že 79 poslancov, teda väčšina parlamentu chce podporiť Pellegriniho kabinet.

© Autorské práva vyhradené

931 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda