Sestry nechcú Kalavskú. Jej rozhodnutia ovplyvňujú záujmové skupiny, tvrdí komora

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzýva Petra Pellegriniho, aby na post ministra zdravotníctva nenominoval štátnu tajomníčku Andreu Kalavskú.

21.03.2018 12:29
nemocnica, zdravotná sestra, pacient, lekár Foto:
Ilustračné foto.
debata (60)

Ako komora uviedla vo svojom stanovisku, Kalavská dlhodobo nemá dôveru sestier a pôrodných asistentiek. „Jej pôsobenie v pozícii štátnej tajomníčky nijako neprispelo ani k zlepšeniu stavu slovenského zdravotníctva a rovnako ani k postavenia sestier a pôrodných asistentiek,“ píše komora vo svojom vyhlásení.

Predstavitelia SKSaPA viackrát rokovali so štátnou tajomníčkou Andreou Kalavskou, no pod jej vedením sa opakovane utvrdili v tom, že jej rozhodnutia neovplyvňuje odborná a vecná argumentácia, ale politický vplyv a vplyv záujmových skupín. „Vo svojom rozhodovaní nepreukázala rešpekt a dôveru vo výsledky a najmä význam ošetrovateľskej starostlivosti v systéme, ktorú naďalej vníma ako jej podružnú a nie integrálnu, neoddeliteľnú súčasť,“ vysvetlila komora.

Ako nedostatočnú hodnotí komora komunikáciu Kalavskej s ministerskou sestrou, ktorou bola v tom čase Tatiana Hrindová. Jej zistenia, návrhy, pripomienky alebo podnety boli v drvivej väčšine prehliadané, odmietané alebo pozmenené. „Snahy ministerskej sestry o zlepšenie postavenia sestier, ošetrovateľského procesu a v konečnom dôsledku aj celého slovenského zdravotníctve boli zmarené indolenciou štátnej tajomníčky i samotného ministra,“ konštatuje komora.

Výhrady aj k Druckerovi

Post ministerskej sestry bol podľa nej len marketingovým ťahom súčasného ministra, ktorý bol prezentovaný ako vytvorenie komunikačného rámca so zástupcami sestier, avšak bez záujmu komunikovať zo strany ministerstva. Sestry a pôrodné asistentky nie sú spokojné ani s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom a dlhodobo vo verejnosti prezentovali svoje výhrady, avšak na tejto nominácii podľa nich vidieť, že zdravotníctvo v skutočnosti nie je prioritou budúcej vlády.

Zostavovateľ nového vládneho kabinetu Peter Pellegrini je ochotný zobrať z rezortu zdravotníctva krízového manažéra, ktorý mal pôvodne zachrániť zdravotníctvo, ktoré je v dlhodobej kríze. „Za pôsobenia súčasného ministra, ktorého členom tímu bola aj štátna tajomníčka Kalavská, sa nielenže postavenie sestier a pôrodných asistentiek nezlepšilo, ale práve naopak, vedie k neustálemu zhoršovaniu ich postavenia, vyčerpanosti, nezáujmu mladej generácie o výkon tejto dôležitej profesie sprevádzanej pokračujúcim odlivom nielen sestier, ale aj ostatných zdravotníckych pracovníkov do zahraničia,“ uvádza SKSaPA.

Odborná a morálna autorita

Stabilizácia situácie na ministerstve vnútra podľa sestier za žiadnych okolností nesmie byť na úkor odsúvania riešenia problémov na ministerstve zdravotníctva. „Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek očakáva, že nový minister zdravotníctva prinesie zásadné zmeny, ktorých výsledkom bude okamžité zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva, stabilizáciu jeho financovania, pozitívnu zmenu v postavení zdravotníckych pracovníkov osobitne sestier a pôrodných asistentiek,“ píše komora.

„Myslíme si, že nový minister zdravotníctva by mal byť v prvom rade odborná a morálna autorita, ktorá bude otvorená chápaniu všetkých zdravotníckych profesií, no doterajšie počiny a komunikácia s pani Andreou Kalavskou tomu nedáva žiadnu nádej,“ uzavrela SKSaPA.

Opakované zlyhania

Nomináciu Andrey Kalavskej odmieta aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA). Odbory žiadajú Pellegriniho, aby nominoval na ministra zdravotníctva zodpovedného odborníka. „Pani štátna tajomníčka Kalavská opakovane zlyhala po odbornej aj morálnej stránke. Našou ostatnou skúsenosťou je nedávny proces zrušenia sesterskej špecializácie „Ošetrovateľská starostlivosť o dospelých“ zo strany ministerstva na podnet Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR,“ reagovala predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká.

Podľa nej minister Drucker nebol o týchto krokoch informovaný, Kalavská napriek výhradám sestier vyšla v ústrety zamestnávateľskej organizácii. "Dnes tento stav ideme podľa prísľubu ministra naprávať zavedením novej špecializácie. Je otázne, ako proces dopadne, ak ministra, ktorý prisľúbil nápravu, má nahradiť štátna tajomníčka, ktorá podľahla vplyvu záujmových skupín,“ dodala Kavecká.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Slovenská komora sestier #MUDr. Andrea Kalavská #Pellegriniho vláda