Kiska vymenoval Pellegriniho vládu, chce, aby obnovila dôveru ľudí v štát

Vládu Roberta Fica (Smer) vymenil vo štvrtok kabinet Petra Pellegriniho (Smer). Vláda potom, ako ju vymenoval prezident Andrej Kiska, schválila svoje programové vyhlásenie.

22.03.2018 08:25 , aktualizované: 22:29
pellegrini, vláda Foto: ,
Na snímke sú ministri Pellegriniho vlády.
debata (647)

Najdôležitejšie udalosti

Na snímke novovymenovaný predseda vlády SR...
Prezident Andrej Kiska vymenoval Petra...
+9Peter Pellegrini, ktorého vláda sa bude v...

Situáciu sme sledovali minútu po minúte

23:45 Róbert Ondrejcsák vo svojom statuse na Facebooku uviedol, že bude pokračovať na pozícii štátneho tajomníka ministerstva obrany.

21:56 Pellegrini po ukončení prvého pracovného bloku na summite EÚ v Bruseli: Akékoľvek rozhodnutie k útoku v Salisbury musí byť jednohlasné.

21:30 Novovymenovaný premiér Pellegrini zosumarizoval svoj prvý deň vo funcii vo videu na sociálnej sieti:

17:57 Podľa poslanca NR SR Ondreja Dostála z klubu SaS si nová vláda nezaslúži dôveru parlamentu ani občianskej verejnosti. Dostálova strana OKS oceňuje zodpovedný prístup prezidenta SR Andreja Kisku k riešeniu súčasnej politickej krízy a rešpektuje jeho rozhodnutie vymenovať vládu Petra Pellegriniho (Smer).

17:56 Za predčasné voľby je aj neparlamentné Progresívne Slovensko. „Aj po vymenovaní novej vlády zostávame presvedčení, že najlepším riešením situácie by boli predčasné voľby,“ uvádza strana, ktorá je sklamaná z pokračovania niektorých členov vlády. Poukazuje na ministrov obrany Petra Gajdoša (SNS) a šéfa rezortu práce Jána Richtera (Smer).

17:55 Ľudia si zaslúžia skutočnú zmenu a nie iba „face-lifting“. Takto na výmenu vlády reagovalo mimoparlamentné KDH, ktoré preferuje predčasné voľby. „Poctivé riešenie pre Slovensko sú predčasné voľby,“ uviedol predseda hnutia Alojz Hlina.

17:51 Nový minister spravodlivosti Gábor Gál poďakoval odchádzajúcej ministerke Lucii Žitňanskej za jej doterajšiu prácu a množstvo presadených opatrení. Medzi jeho priority patrí úprava policajnej inšpekcie a chce hovoriť s ministrom vnútra o vymenovaní nového policajného prezidenta. Minister sa vráti aj k diskusii o nových pravidlách voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, keďže sa má deväť miest na súde obsadzovať už podľa nových prísnejších pravidiel.

17:08 Je na poslancoch NR SR aby rozhodli, či vyjadria dôveru novej vláde. Sú kroky, ktoré sa majú diať na ulici a sú kroky, ktoré sa majú diať v parlamente," uvádzajú predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko vo videu na sociálnej sieti Facebook.

16:35 „Novú vládu považujeme za výsmech voči pozostalým po Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej,“ povedal líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič s tým, že jeho hnutie vládu v piatok v žiadnom prípade nepodporí.

16:23 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár splnomocnil dozorového prokurátora špeciálnej prokuratúry, aby po dohode s vyšetrovateľmi osobne poskytoval verejnosti informácie o vyšetrovaní vraždy novinára a jeho snúbenice.

15:35 SaS nevysloví dôveru vláde Petra Pellegriniho. Jej predseda Richard Sulík uviedol, že po tom, ako z vlády ‚vypadli‘ Lucia Žitňanská a Marek Maďarič, ktorí podľa neho mali vôľu meniť veci k lepšiemu, ‚nastala tma.‘ Sulík vyzval poslancov NR SR, aby v piatok nevyslovili dôveru vláde Petra Pellegriniho.

15:02 Exminister vnútra Robert Kaliňák odovzdal úrad svojmu nástupcovi Tomášovi Druckerovi. Podľa neho rezort vnútra urobil kus práce, ktorú je vidieť v štatistikách, v uliciach či službách občanom. K otázke pôsobenia policajného prezidenta Tibora Gašpara sa vyjadril, že podstatné sú výsledky, ktoré on má výborné. Hovoria jasnou rečou, skonštatoval Kaliňák.

14:06 Protesty v Bratislave preberajú vysokoškoláci, pokračujú aj v iných mestách. V hlavnom meste prebrali pochod vysokoškoláci z iniciatívy Nie je nám to jedno. Zhromaždenia zrušili napríklad aj Partizánske alebo Skalica. Naproti tomu Košice, ako aj väčšina iných miest protestné zhromaždenia nezrušili.

14:06 Nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská plánuje pokračovať v rozrobenej práci už bývalého šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera. Priznala, že od Druckera ešte nedostala rady, ako sa svojej funkcie uchopiť, „pretože všetko sa odohralo vo veľmi rýchlom slede udalostí“. „Ale mám vlastnú hlavu, budem robiť to, čo uznám za vhodné,“ povedala Kalavská. Vo funkcii by sa chcela bližšie pozrieť najmä na personálne vybavenie nemocníc, riešiť mieni aj dostavbu novej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Andrea Kalavská Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrea Kalavská Andrea Kalavská

14:03 Staronová šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a podpredsedníčka vlády SR Gabriela Matečná plánuje po svojom znovuvymenovaní do úradu dokončiť priority, ktoré začala po svojom nástupe na MPRV SR v roku 2016. „Prioritami budú pre nás zdravé potraviny, spokojný slovenský spotrebiteľ, to, že viera nie je vecou, a systémové opatrenia v podobe zelenej nafty pre poľnohospodárov. To (všetko) je niečo, musím povedať, sa aj trochu teším, že mi je cťou, dokončiť to,“ povedala.

14:00 Vláda Petra Pellegriniho, ktorú vo štvrtok vymenoval prezident SR Andrej Kiska, nedostane v Národnej rade SR dôveru opozičného OĽaNO. Podľa hnutia to nie je kabinet, ktorý obnoví dôveru ľudí v inštitúcie a štát. „Vláda, ktorú na príkaz Roberta Fica zostavil Peter Pellegrini, nebude mať v parlamente dôveru hnutia OĽaNO a neposunie Slovensko dopredu,“ uviedli lídri OĽaNO Igor Matovič a Veronika Remišová.

Veronika Remišová. Foto: SITA, Diana Černáková
remisova Veronika Remišová.

13:50 Konšpirácie o mimovládnych neziskových organizáciách, ktoré v ostatných dňoch komunikovali viacerí predstavitelia odchádzajúcej vlády Roberta Fica, rázne odmieta Rada vlády Slovenskej republiky pre mimovládne neziskové organizácie (rada vlády pre MNO). Urobila tak v dnes schválenom uznesení, o ktorom informoval podpredseda Rady vlády Slovenskej republiky pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac. Rada vlády pre MNO podporuje upokojenie politickej atmosféry.

12:57 Peter Pellegrini po zasadnutí novej vlády odletel do Bruselu, kde sa zúčastní summitu. Vráti sa ešte dnes večer.

12: 48 Novovymenovaná vláda Petra Pellegriniho (Smer) schválila vo štvrtok svoje programové vyhlásenie. Stotožnila sa pritom s programom doterajšej vlády Roberta Fica (Smer), ktorá skončila predčasne po vládnej kríze vyvolanej vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dokument schválila vláda s pripomienkami.

Na snímke nový predseda vlády Peter Pellegrini... Foto: TASR, Martin Baumann
Peter Pellegrini Na snímke nový predseda vlády Peter Pellegrini na rokovaní vlády.
Martin Petruško

12:55 Erik Tomáš nebude novému premiérovi Petrovi Pellegrinimu poskytovať služby mediálneho poradcu.

12:25 Košickým primátorom bude Rašiho doterajší námestník Martin Petruško, informovala o tom hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová. „Poverenie plnením úloh primátora mesta Košice prijímam s veľkou pokorou a rešpektom. Ako poverený námestník primátora chcem pokračovať v realizácii veľkých rozvojových projektov, ktoré budú slúžiť aj nasledujúcim generáciám Košičanov,“ vyhlásil Martin Petruško.

12:19 Toľko multifunkčných politikov v jednej vláde, komentovala strana Sloboda a solidarita niektorých členov novovymenovanej vlády Petra Pellegriniho na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Narážala na to, že Richard Raši, nový vicepremiér pre investície a informatizáciu bol predtým primátorom Košíc a tiež aj ministrom zdravotníctva, rovnako ako Tomáš Drucker (v statuse spomínaný ako Drucky), ktorý bude zastávať post ministra vnútra.

12:07 Na Úrade vlády sa začalo rokovanie, na ktorom by mali prijať nové programové vyhlásenie vlády. Nechali v ňom aj body týkajúce sa predsedníctva Slovenska v Rade EÚ

12:03 Nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská čelí po nástupe do funkcie kritike sestier i časti lekárov. Niektorí s ňou však majú i dobré skúsenosti. Najväčšia slovenská pacientska organizácia ju dopredu hodnotiť nechce a počká si na výsledky rokovaní s ňou. Kalavská kritiku registruje a odkázala, že sa bude snažiť pracovať ešte viac, na ministerstve doteraz pôsobila ako štátna tajomníčka.

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska,... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Kalavská, Kiska Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska, vľavo novovymenovaná ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru).

11:44 Prezident Andrej Kiska sa poďakoval exministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej za to, že povzbudila dôveru v inštitúcie justície. Lucia Žitňanská odišla z funkcie ministerky spravodlivosti. Stane sa z nej poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd.

Žitňanská zopakovala, že Pellegriniho vláde dôveru vysloví. Podľa nej bude minister Drucker chcieť naplniť očakávania, ktoré sú voči jeho osobe v súvislosti s vedením polície. Na otázku, či sa Lucia Žitňanská stotožňuje s názorom protestujúcich, ktorí vyslovili podozrenie, že rekonštrukcia vlády je len kozmetickou úpravou, povedala že ľuďom rozumie.

Prezident SR Andrej Kiska prijal bývalú... Foto: TASR, Michal Svítok
Kiska, Žitňanská Prezident SR Andrej Kiska prijal bývalú ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú 22. marca 2018 v Prezidentskom paláci v Bratislave.

11:39 Nový minister vnútra Tomáš Drucker sa chce s policajným prezidentom Tiborom Gašparom stretnúť v čo najkratšom čase. Povedal to po vymenovaní vlády Petra Pellegriniho s tým, že zatiaľ nevie, koho odvolá a koho ponechá vo funkcii.

11:17 Prezident Andrej Kiska prijme o 11:30 v Prezidentskom paláci bývalú ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú.

11:02 Pozrite si profil Petra Pellegriniho.

10:44 Peter Pellegrini uviedol, že vymenovanie jeho vlády prispeje k upokojeniu situácie na Slovensku a prispeje k stabilite. Vraždu považuje na útok za jeden z pilierov demokracie – útok na slobodu slova. Pellegrini ubezpečil, že jeho vláda urobí všetko pre to, aby bola vražda vyšetrená. Tiež uviedol, že Slovensko napriek jeho mediálnemu obrazu z posledného obdobia naďalej patrí medzi najúspešnejšie krajiny v stredoeurópskom regióne. Pellegrini povedal, že opozícia má podľa neho právo kritizovať vládu, no dúfa, že aj opozícia prispeje k upokojeniu situácie.

10:38 „Od ohavnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ubehol mesiac. Počas neho odznelo veľa slov,“ povedal prezident vo svojom príhovore po vymenovaní členov vlády s tým, že povedalo sa síce veľa slov, ale sprevádzalo ich málo činov. Andrej Kiska tiež pripomenul, že vláda bude musieť predovšetkým u občanov obnoviť dôveru v štát. Podľa prezidenta je najdôležitejšie, aby ľudia znovu verili polícií. Na výmene jej vedenia sa prezident dohodol s Tomášom Druckerom.

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska,... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Kiska, Drucker Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska, vľavo novovymenovaný minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru).

Členom novej vlády prezident zaželal veľa energie, odhodlania a síl pri službe verejnosti, ktorá bude v súčasnej atmosfére na Slovensku mimoriadne zložitá.

zväčšiť
Pellegriniho vláda, infografika

Kiska zdôraznil, že pri menovaní nových členov vlády sme preto, lebo boli zavraždení dvaja mladí ľudia. „Stojíme tu, lebo na nedôveru a rozhorčenie verejnosti nemožno reagovať krikom, aroganciou či ignorovaním všetkých podozrení, že organizovaný zločin siaha na najvyššie miesta Slovenskej politiky,“ zdôraznil.

10:38 Prezident vymenoval nových členov vlády. Znie hymna Slovenskej republiky.

10:37 Jednou z prvých úloh novovymenovaného predsedu vlády Petra Pellegriniho bude zastupovať Slovenskú republiku na marcovom summite EÚ. Do Bruselu by mal premiér na svoj prvý summit odletieť vo štvrtok popoludní, zdrží sa tu do večera. V piatok (23.3.) bude Slovensko na summite zastupovať český premiér v demisii Andrej Babiš. TASR po potvrdila hovorkyňa Úradu vlády SR Beatrice Szabóová.

10:27 Prezident vymenúva ministrov Pellegriniho vlády.

Na snímke novovymenovaní členovia vlády SR v... Foto: TASR, Michal Svítok
vláda, kiska Na snímke novovymenovaní členovia vlády SR v Prezidentskom paláci v Bratislave.

10:09 Andrej Kiska vymenoval Pellegriniho za premiéra.

10:05 Peter Pellegrini je už v Prezidentskom paláci.

09:54 Vláda SR na svojom štvrtkovom zasadnutí odvolala Andreu Kalavskú z funkcie štátnej tajomníčky Ministerstva zdravotníctva SR s okamžitou platnosťou. Spravila tak, aby uvoľnila Kalavskú na post ministerky zdravotníctva.

Na snímke zľava odchádzajúca ministerka... Foto: TASR, Martin Baumann
SR vláda 94. schôdza zasadnutie Na snímke zľava odchádzajúca ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, dezignovaný premiér Peter Pellegrini, odchádzajúci premiér SR Robert Fico, odchádzajúci minister vnútra SR Robert Kaliňák a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas 94. rokovania vlády SR.

Vláda SR pod vedením predsedu Roberta Fica (Smer-SD) sa zišla vo štvrtok na poslednej 94. schôdzi.

Na snímke vpravo odchádzajúci premiér SR Robert... Foto: TASR, Martin Baumann
Fico, pellegrini Na snímke vpravo odchádzajúci premiér SR Robert Fico a vľavo dezignovaný premiér Peter Pellegrini sa obíjmajú po skončení 94. rokovania vlády SR 22. marca 2018 v Bratislave.

09:43 Slušné Slovensko budú v piatok žiadať v Trnave, Skalici aj Piešťanoch.

09:14 Poslanec NR SR Martin Fedor (Most-Híd) má najväčšie očakávania spojené tak ako väčšina verejnosti s novým ministrom vnútra.

V porovnaní s odchádzajúcim kabinetom dôjde okrem postu premiéra k zmene vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú bude zastávať Richard Raši (Smer), ministrom vnútra bude Tomáš Drucker (nominant Smeru), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru), kultúry Ľubica Laššáková (Smer) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Na ostatných postoch zmeny nenastali.

Prvý Pellegriniho návrh na zloženie vlády prezident Kiska odmietol, druhý prijal, hoci s ním nie je spokojný na sto percent. Hlava štátu však zdôrazňuje, že vláde Petra Pellegriniho vyjadrila podporu väčšina poslancov a žiaden iný politik prezidenta o existencii inej parlamentnej väčšiny neinformoval. Prezident pripomína, že nová vláda musí získať dôveru parlamentu, ale aj verejnosti.

Sociológ Pavel Haulík nepokladá za šťastný krok, že prezident vôbec „rozohral hru“, keď prvý návrh Pellegriniho odmietol a vypýtal si nový. Kiska totiž odmietol za ministra vnútra Jozefa Ráža. „Výklad, ktorý si prezident odskúšal tým, že tú pôvodnú zostavu nevymenoval, bolo poslednou frčkou do nosa Robertovi Ficovi v súboji, ktorý v posledných týždňoch chvíľu viac a chvíľu menej intenzívne prebiehal. Inak si to neviem vysvetliť, prečo tá jedna zmena na poste ministra vnútra je teraz v poriadku,“ povedal Haulík. Ak sa podľa neho bude svojvoľne narábať s ústavou, respektíve s ústavnými zvyklosťami, „nepovedie to tam, kde by chcelo byť Slovensko z hľadiska fungovania parlamentnej demokracie“.

Na vyslovenie dôvery potrebuje vláda získať väčšinu hlasov zo 150-členného parlamentu. Pellegrini už pred časom doniesol Kiskovi podpisy 79 poslancov, ktorí sú pripravení ju podporiť. Predpokladá sa, že hlasov by mohlo byť aj viac, pretože spravidla s koaličnou väčšinou hlasujú aj traja nezaradení poslanci Peter Marček, Rastislav Holúbek a Martina Šimkovičová.

Výmenu vlády si vyžiadala vládna kríza, ktorá nastala po vražde novinára a jeho snúbenice a po ďalších okolnostiach vrátane informácií o údajných prepojeniach vládnych politikov na kalábrijskú mafiu, o čom písal Kuciak. Po vražde vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí žiadajúcich odchod Kaliňáka, následne aj Fica. V hre boli aj predčasné voľby, po ktorých volá opozícia, ale žiadal ich aj Most-Híd. Vládna strana zmenila názor, keď Fico oznámil, že podá demisiu, čo vyústilo do rekonštrukcie vlá­dy.

Udalosti, ktoré predchádzali vymenovaniu Pellegriniho vlády

  • 4. marec Prezident Andrej Kiska vyhlásil, že vidí dve riešenia súčasnej krízy: Rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby.
  • 6. marec Predseda parlamentu Andrej Danko vyzval najvyšších ústavných činiteľov na rokovanie.
  • 9. marec Kiska, Danko a Fico sa nedohodli na spoločnej deklarácii, ktorá by upokojila situáciu.
  • Zhromaždenia Za slušné Slovensko boli najväčšími od Novembra '89.
  • 12. marec Minister vnútra Robert Kaliňák rezignoval
  • „Republiková rada Mostu-Híd poveruje vedenie rokovať s koaličnými partnermi o možnostiach predčasných parlamentných volieb. Ak tieto rokovania budú neúspešné, strana Most-Híd vystúpi z vládnej koalície,“ citoval uznesenie rady predseda strany Béla Bugár.
  • 14. marec Robert Fico je ochotný vzdať sa funkcie premiéra, ak bude novú vládu zostavovať opäť Smer
  • Most-Híd zostáva súčasťou koalície.
  • Lucia Žitňanská nebude súčasťou novej vlády, odchádza z postu ministerky spravodlivosti.
  • 15. marec Smer vybral za nového premiéra Petra Pellegriniho. Ten prezidentovi priniesol podpisy 79 poslancov, ktorí podporia novú vládu.
  • Robert Fico a jeho vláda podali demisiu.
  • František Šebej (Most-Híd) sa vzdal mandátu poslanca.
  • 16. marec Ľudia v uliciach opäť pochodovali za Slušné Slovensko a predčasné voľby.
  • 19. marec Most-Híd posiela do Pellegriniho vlády Gábora Gála na post ministra spravodlivosti, rezort životného prostredia povedie naďalej László Sólymos, ktorý má byť aj podpredsedom vlády. Doprave má ďalej šéfovať Árpád Érsek.
  • Smer navrhol za ministra vnútra Jozefa Ráža mladšieho. Vo funkcii podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má Pellegriniho nahradiť primátor Košíc Richard Raši. Novou ministerkou kultúry má byť krajská šéfka Smeru v Banskej Bystrici Ľubica Laššáková. Ministrom financií má zostať Peter Kažimír, ktorý sa má zároveň stať vicepremiérom. Ostatné posty Smeru vo vláde majú ostať bez zmien.
  • Opozícia dosiahla dohodu o termíne predčasných volieb. Tri opozičné parlamentné strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a hnutie Sme rodina v zákone navrhujú, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky konali 8. septembra 2018.
  • Prezident Kiska prevzal návrh novej Pellegriniho vlády.
  • 20. marec Prezident Kiska oznámil, že nevymenuje novú vládu. Prekážajú mu tam viaceré mená.
  • Prezident ďalej uviedol, že Peter Pellegrini má čas vytvoriť návrh novej zostavy do piatku.
  • Pellegrini ustúpil Kiskovi. Na post ministra vnútra Smer nominuje terajšieho ministra zdravotníctva Tomáša Druckera.
  • Na post ministerky zdravotníctva navrhne Smer Andreu Kalavskú.
  • Opozícia začína rokovať o referende za predčasné voľby.
  • 21. marec Prezident sa stretol s novými ľuďmi v budúcej vláde. Uviedol, že ju vymenuje, aj keď s jej zložením nie je 100-percentne spokojný.

© Autorské práva vyhradené

647 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda