Ilčišin dostal za kauzu Transpetrol 11 rokov

Odsúdením východoslovenského podnikateľa Ignáca Ilčišina za podvod sa skončila jedna z najväčších slovenských ekonomických káuz. Ilčišin sa dlhé roky staval do pozície akcionára štátneho prepravcu ropy spoločnosti Transpetrol. Nároku na akcie ako náhradu za to, že štát mu v minulosti spôsobil škodu, sa Ilčišin roky nechcel vzdať.

22.03.2018 11:00
transpetrol, Foto: ,
Kauza okolo akcií Transpetrolu mala pôvod ešte v roku 1995.
debata (8)
Ignác Ilčišin.
Ignác Ilčišin, Transpetrol Ignác Ilčišin.

Napokon sa nekonečné právne naťahovačky skončili v stredu na Najvyššom súde. Ten zamietol odvolanie obžalovaného Ilčišina v prípade trestného činu podvodu a potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý obžalovaného v roku 2015 odsúdil na trest odňatia slobody v dĺžke trvania 11 rokov.

Podľa senátu Najvyššieho súdu (NS) SR sa obžalovaný Ignác Ilčišin dopustil skutkov, ktoré mu prokurátor kládol za vinu. Jeho vina bola podľa súdu preukázaná výpoveďami svedkov a ďalšími dôkazmi. Ilčišin sa od 8. marca tohto roku nachádza vo väzbe, na základe rozhodnutia NS SR.

Ešte v roku 2009 potvrdil Krajský súd v Žiline pre Ilčišina deväť rokov väzenia pre podvod súvisiaci s prevodom 34 percent akcií, ku ktorému malo dôjsť ešte v roku 1995. Podľa súdu predchádzal prevodu akcií strategického štátneho prepravcu ropy podvod. Vtedy sa špekulovalo, že ak bolo všetko spáchané trestnou činnosťou, mali by sa skončiť aj nadväzné civilné spory o vlastníctvo akcií, keďže nič by nemalo svoj právny základ. Ilčišin však napokon doplatil až na ďalšie kroky.

Celý prípad siaha ešte do čias, keď Slovensko čelilo vážnym ekonomickým kauzám. Či už išlo o veľkú privatizáciu spoločností ako Slovnaft či Nafta Gbely, alebo na pretrase boli aj Duckého zmenky v SPP.

Kauza okolo akcií Transpetrolu mala pôvod ešte v roku 1995. Vtedy Ilčišinovej firme vznikla voči daňovým úradom v dôsledku ich nesprávneho konania pohľadávka 43,2 milióna korún. Keďže štát pohľadávku odmietal splatiť, po verdikte vranovského súdu došlo neskôr v roku 1998 k exekúcii 34 percent akcií Transpetrolu. Malo ísť o kompenzáciu za pohľadávku, ktorú štát odmietol uznať. Štát akcie zhabal späť a odvtedy sa Ilčišin o podiel niekoľko rokov súdil. Podnikateľ v roku 2009 previedol práva na akcie Transpetrolu do Česka, kde mu súd umožnil exekúciu časti majetku Transpetrolu. Transpetrol mal následne zablokovaných na účtoch niekoľko miliónov eur. A práve tieto kroky sa napokon stali Ilčišinovi osudné.

Východoslovenskí právnici podľa súdov predstierali, že sú oprávnení konať v mene spoločnosti Transpetrol a uznávali pohľadávky voči štátnemu prepravcovi ropy. Ignác Ilčišin sa mal podľa agentúry TASR vydávať za predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti, Ján H. za člena predstavenstva. Dňa 4. júna 2009 mali uznať u súdnej exekútorky v Prahe v mene Transpetrolu neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam v celkovej výške 13,173 milióna eur vrátane zmluvných pokút. Pritom sa zaviazali, že Transpetrol ich zaplatí do 10. júna 2009. Dvojica zároveň súhlasila s priamou vykonateľnosťou exekučných zápisov, ak nebudú dlhy uhradené.

Ilčišin sa v minulosti vyjadroval, že konal v súlade s právom. Bol odhodlaný využiť na Slovensku všetky právne možnosti a následne sa obrátiť aj na Európsky súd pre ľudské práva.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Transpetrol #Ignác Iľčišin #kauza Transpetrol