Protest Za slušné Slovensko v Bratislave zrušili, štafetu preberajú vysokoškoláci

Piatkové zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave zrušili.

22.03.2018 13:34 , aktualizované: 16:08
Za slušné Slovensko v Bratislave Foto: ,
Preplnené Námestie SNP v Bratislave počas zhromaždenia Za slušné Slovensko.
debata (755)

„V pondelok uplynie mesiac od toho, ako sme sa dozvedeli, že Ján a Martina boli zavraždení. Po ich smrti boli publikované Jánove zistenia o prepojeniach vládnej strany SMER na organizovaný zločin a korupciu. Je prirodzené, že tieto udalosti narušili dôveru ľudí v úradujúcu vládu a žiadali si vyvodiť politické dôsledky,“ napíali organizátori, ktorí dodali, že tlak verejnosti donútil odstúpiť Roberta Fica z premiérskeho postu a Roberta Kaliňáka z kresla ministra vnútra.

„Dnes pán prezident Kiska vymenoval novú vládu. Preto sme sa rozhodli, že v piatok sa v Bratislave zhromaždenie ‚Za slušné Slovensko‘ neuskutoční. My nikam neodchádzame, budeme pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať. To, čo vládna strana spravila doteraz, je aboslútnym minimom. Dnešok preto nie je bodkou, ale dvojbodkou,“ napísali organizátori bratislavských zhromaždení Za slušné Slovensko Katarína Nagy Pazmány, Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga, Veronika Bruncková, Tatiana Sedláková, Jakub Kratochvíl.

Namiesto organizátorov bratislavských pochodov Za slušné Slovensko akciu v hlavnom meste prebrali vysokoškoláci z iniciatívy Nie je nám to jedno. Tí založili na sociálnej sieti Facebook udalosť, ku ktorej napísali: „Kroku organizátorov predísť polarizácii spoločnosti rozumieme, nakoľko po vymenovaní vlády majú ľudia rozdielne očakávania od ďalšieho postupu. Napriek tomu chceme vyjadriť úctu Jánovi a Martine aspoň symbolickým spôsobom.“

Zhromaždenia zrušili napríklad aj Partizánske alebo Skalica. Vyplýva to z informácií uvedených na sociálnej sieti Facebook. Naproti tomu Košice, ako aj väčšina iných miest protestné zhromaždenia nezrušili.

Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa konali už dvakrát – v piatok 8. a 15. marca. Minulý týždeň prišlo na bratislavské Námestie SNP približne 60-tisíc ľudí. Predstavitelia Za slušné Slovensko presadzujú dve hlavné požiadavky – prvou je vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vyšetrenie všetkých káuz, na ktorých Ján Kuciak pracoval a druhou je nová dôveryhodná vláda. Odmietajú spájanie s politikou.

755 debata chyba
Viac na túto tému: #pochod Postavme sa za slušné Slovensko