Bratislava, Košice, Žilina, Banská Bystrica, Prešov. Protestovalo sa po celom Slovensku

Dohromady na Slovensku protestovali tisícky ľudí.

23.03.2018 19:25 , aktualizované: 20:01
debata (662)
Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné...
Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné...
+18Na snímke účastníci tichého pochodu študentov a...

Bratislava

Tisíce ľudí si v piatok uctili pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na pochode v Bratislave, ktorý zorganizovali vysokoškoláci. Tichý študentský pochod sa po zrušení zhromaždenia Za slušné Slovensko stal hlavnou protestnou akciou v hlavnom meste. Dav ľudí prešiel zo Šafárikovho námestia na Námestie SNP, kde študenti zapálili sviečky na pamiatku zavraždených mladých ľudí. Z veľkej časti zaplnené námestie zaspievalo slovenskú hymnu, po ktorej organizátori pochod ukončili.

V závere začali skandovať ľudia heslo „Voľby“, po opakovanej výzve organizátorov sa dav začal rozchádzať. Viac ako 1000 ľudí sa vydalo v tom čase smerom už k prázdnemu parlamentu. Poslanci ukončili už o 16.00 hodine schôdzu, na ktorej vyslovujú dôveru novej vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ľudia sa so zástavami a transparentmi zhromaždili pred budovou Národnej rady SR, ktorú strážili policajti. Znelo štrnganie kľúčov, heslá vyzývajúce na predčasné parlamentné voľby, výmenu vlády. Protest prebehol bez výtržností, po 18.00 h sa dav začal pomaly rozchádzať.

#niejenamtojedno Foto: TASR, Marko Erd
Nie je nám to jedno, demonštrácia, protest pochod safarikovo nam. - nam. snp #niejenamtojedno

Študentský pochod zorganizovala iniciatíva #niejenamtojedno, ktorá vznikla ako reakcia na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pôvodne chcela zoskupiť študentov v rámci ohláseného tohtotýždňového zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré však organizátori v Bratislave zrušili. Iniciatíva sa aj napriek tomu rozhodla, že študenti sa zídu a tichým a pokojným pochodom si uctia pamiatku zavraždených mladých ľudí. Akciu naplánovala bez rečníkov.

„Nemáme žiadne požiadavky, ani to nemalo žiadny iný politický rozmer,“ vysvetlil jeden z organizátorov Timotej Lauko. „Cítime to tak, že študenti by tu mali byť, mali by sa aktívne zapojiť, mali by poukázať na to, keď sa tu deje nejaké neprávosť,“ doplnil. Lauko si netrúfol odhadnúť účasť ľudí na pochode. „Myslím si, že tu nebolo až toľko ľudí ako predtým, ale zároveň si myslím, že aj napriek tomu tu bolo dosť ľudí,“ povedal.

Protest bol zrušený deň pred jeho uskutočnením a jednoducho nálada bola taká, že ešte bolo potrebné ukázať, že nám na tom záleží. Forma nepolitického pochodu sa mi zdá úplne ideálna, ozrejmila svoju účasť študentka Univerzity Komenského v Bratislave Dana Brunovská. Vysokoškolský učiteľ Miroslav Kollár bol rád, že pôvodne odvolaná manifestácia sa nakoniec uskutočnila. Zobrali ju do rúk vysokoškoláci a myslím si, že náš štát už nemusí mať strach o to, aký bude. Bude stále lepší, uviedol.
#niejenamtojedno
#niejenamtojedno
+13#niejenamtojedno
Organizátori bratislavského protestného zhromaždenia Za slušné Slovensko vysvetlili, že ich rozhodnutie zrušiť už ohlásený protest bolo slobodné a spoločensky zodpovedné. Na námestiach v Bratislave sa v marci spojil za jednu myšlienku historicky najväčší počet ľudí. Cítime za to zodpovednosť. Po menovaní novej vlády prezidentom sme však vnímali, že celá diskusia sa z námestí presúva do parlamentu, odôvodnili.

Odkázali tiež, že sa nevzdávajú a sú pripravení na pokračovanie činnosti v rôznych podobách. Organizátorom obdobných protestov v iných krajoch Slovenska sa ospravedlnili za komunikačné pochybenie. Tí napriek úvodnej kritike napokon vyjadrili podporu zrušeniu zhromaždenia v Bratislave. V hlavnom meste pôsobia politické tlaky, ktorým v regiónoch nemusíme čeliť, konštatovali.

Košice

Tisíce ľudí opäť prišli v piatok do centra Košíc vyjadriť svoju nespokojnosť s pomermi v štáte. Pochod a zhromaždenie na Hlavnej ulici pod názvom Košice za slušné Slovensko prebehlo pokojne a bez incidentov.

Účastníkov bolo menej ako uplynulé dva piatkové zhromaždenia, na pochod a zhromaždenie prišlo zhruba 5000 ľudí. Na pódiu vystúpili riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla, komik a scenárista Ján Gordulič, spoluzakladateľ košického Občianskeho fóra počas Nežnej revolúcie Štefan Lazorišák, zástupcovia učiteľov, študentov či hercov. V prejavoch zaznela nedôvera voči zostave novej slovenskej vlády, výzvy na občiansku a politickú angažovanosť a zapájanie sa do verejného života.
Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné... Foto: TASR, František Iván
SR Košice protesty Za slušné Slovensko KEX Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Košiciach 23. marca 2018.

„Považujeme toto zhromaždenie za veľmi dôležité, aby sme pripomenuli ľudom, že tým, že sme vyšli na námestia a do ulíc, podarila sa veľká zmena, aká sa pred mesiacom nikomu ani nesnívala odstúpili premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák,“ uviedol pre TASR jeden z organizátorov Ján Gálik. Napriek tomu označil zmeny na postoch v novej vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) len za kozmetické zmeny, ktoré nestačia. Požiadavky tak podľa neho ostávajú nezmenené dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a nová dôveryhodná vláda. „Do budúcna odkazujeme politikom, že ich budeme ďalej sledovať a pri akomkoľvek zaváhaní budú opäť námestia plné,“ dodal.

Organizátori v prečítanom vyhlásení oznámili založenie občianskej platformy Za slušné Slovensko. Pokračovať chcú v tlaku na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Počas veľkonočných sviatkov zhromaždenia plánované nie sú. Podujatie sa skončilo po dvoch hodinách spievanou slovenskou hymnou krátko po 19.00 h.

Prešov

Na zhromaždení Za slušné Slovensko na Hlavnej ulici v Prešove sa zišlo zhruba tritisíc ľudí. Išlo v poradí o piate stretnutie, na ktorom ľudia prišli vyjadriť svoj postoj k situácii, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, pochádzajúcej z neďalekých Gregoroviec. Oproti predchádzajúcim zhromaždeniam počet ľudí na prešovskom námestí mierne klesol. „Posledný týždeň bol veľmi ťažký. Tento boj za slušnú krajinu trvá už mesiac. Títo ľudia nie sú politici, nie sú aktivisti, majú rodiny a možno aj to prispieva, že ten boj sa naťahuje a politické špičky sa tomu boja postaviť čelom. Napriek tomu je tu niekoľko tisíc ľudí a my sme tomu radi,“ uviedol pre agentúru SITA za organizátorov Matúš Nakata.

Účastníci občianskeho zhromaždenia Postavme sa... Foto: SITA, Viktor Zamborský
ZHROMAŽDENIE: Za slušné Slovensko v Prešove Účastníci občianskeho zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko, organizované v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

S príhovormi vystúpili investigatívni novinári pochádzajúci z východu Slovenska Zuzana Petková a Arpád Soltész, ktorí so zavraždeným Jánom Kuciakom spolupracovali. „My naňho nikdy nezabudneme, aj preto sme vytvorili medzinárodný novinársky tím, ktorí ďalej pokračuje v jeho kauzách. Budeme sa usilovať robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo presne takou krajinou, akou by si ju želal Ján Kuciak. Aby bolo krajinou bez oligarchov a bez systémovej korupcie,“ uviedla Petková, na čo dav skandoval „nové voľby“. „Janovu prácu dokončíme a pôjdeme ďalej. Nezastavíme sa,“ dodal Soltész. Davu sa prihovoril aj Pavol Čekan, špičkový vedec dlhodobo pôsobiaci v USA, ktorý v minulom roku získal Cenu primátorky mesta Prešov. Ako uviedol, do svojho rodného mesta prišiel z Bratislavy, aby ľuďom povedal o tom, v akom stave našiel Slovensko po 20 rokoch, o vlastnej negatívnej skúsenosti s čerpaním eurofondov na Slovensku a aká je jeho predstava slušného Slovenska. „Myslím si, že najdôležitejšia vec je to, že si ľudia uvedomili, že o Slovensko treba zabojovať, že sme v situácii, keď hoci sa snažíme na uliciach, nevieme dospieť k predčasným voľbám, zmeny vo vláde sú kozmetické. Čo je ale dôležité, že ľudia vidia, že ak sa spoja, hlas ulice môže byť veľmi silný. A na to ľudia nesmú zabudnúť,“ povedal Čekan. Za umeleckú obec s krátkymi prejavmi a skladbami vystúpili aj Viki Olejárová, Slavo Gibarty z kapely Hrdza a z prešovského Pink Floyd revival Miroslav Merčiak. Prečítaný bol list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý sa na podujatí nemohol z vážnych rodinných dôvodov zúčastniť. Na záver odznelo spoločné vyhlásenie organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko.

Na prvom pietnom stretnutí sa 2. marca v Prešove zúčastnilo zhruba tri- až štyritisíc ľudí. Na ďalšom zhromaždení, na ktorom s prejavom vystúpila aj mama zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica, bolo podľa odhadov organizátorov prítomných sedem- až desaťtisíc ľudí. V nedeľu 11. marca sa v Prešove uskutočnil aj spomienkový Koncert pre Jána a Martinu, ktorý prilákal opäť vyše tritisíc účastníkov. Pred týždňom za daždivého počasia prišlo vyše 6 000 účastníkov. Tento týždeň sa organizátori z Prešova v akcii rozhodli pokračovať aj napriek tomu, že v hlavnom meste sa po ustanovení novej vlády organizátori rozhodli zhromaždenie neorganizovať a prevzali ho vysokoškolskí študenti. „O ďalšom postupe sa budeme baviť po dnešku. Momentálne je mi ťažké povedať nejaké konkrétne kroky, ktorými by sme mali začať ako občianska platforma. Určite ale máme v záujme zaujať jednotné stanovisko za celé Slovensko a všetkých organizátorov,“ dodal Nakata.

Banská Bystrica

Už štvrtý piatok po sebe sa v Banskej Bystrici uskutočnilo zhromaždenie Za slušné Slovensko, aby okolo 1500 ľudí vyjadrilo nesúhlas s udalosťami minulých dní a aktuálne aj so zložením novej vlády, ktorá sa v parlamente uchádza o dôveru. Teraz sa pre veľkonočné trhy na Námestí SNP obyvatelia sústredili na Námestí slobody. Kritika na poldruhahodinovom zhromaždení padala na hlavy aj nového premiéra Petra Pellegriniho a ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Obaja sú z Banskej Bystrice.

„Verejnosť žiada výraznú zmenu, ale k reflexii ani výraznej zmene nedošlo. Pán Pellegrini predložil veľmi problematické nominácie, ktorým verejnosť po udalostiach a zisteniach zavraždeného Jána Kuciaka nedôveruje. Sme presvedčení, že vražda Jána a jeho partnerky Martiny Kušnírovej a podozrenia, o ktorých Ján písal, môžu byť vyšetrené, len keď ministerstvo vnútra bude riadiť človek, ktorý je morálne bezúhonný a odborne, kariérne skúsený, vyvoláva bezpodmienečnú dôveru verejnosti a je hneď pripravený realizovať systémové zmeny,“ zdôvodnili konanie protestu organizátori z platformy Nie v našom meste.

Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné... Foto: TASR, Branislav Račko
SR B.Bystrica protesty Za slušné Slovensko BBX protesty tichý pochod Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí Slobody v Banskej Bystrici 23. marca 2018.

Stále trvajú na dvoch základných požiadavkách, a to dôkladnom a nezávislom vyšetrení vraždy novinára a jeho snúbenice za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrení všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal, ako aj na novej dôveryhodnej vláde. Na tribúnu postavili štyri stoličky, ktoré „čakajú na čestných poslancov NR SR z vládnej koalície, v ktorých sa ozve svedomie a povedia, že vypočujú hlas ulice a túto vládu nepodporia“.

Novinárka Ľuba Lesná zdôraznila: „My predsa nechceme ani koaličných, ale ani opozičných politikov, ktorí majú kontakty s mafiou. My chceme spravodlivé slušné Slovensko, kde sa rešpektuje zákon a kde sa zločiny budú odhaľovať a trestať, aj keby sa ich dopustili tí najvyšší politickí predstavitelia. To si napokon želali aj zavraždení Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová.“

Žilina

Iniciatívu Za slušné Slovensko, ktorá reaguje na situáciu na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, prišlo v piatok popoludní podporiť na Námestie Andreja Hlinku v Žiline niekoľko tisíc ľudí.

Podľa jedného z organizátorov žilinského zhromaždenia Mareka Richtera dôvody stretnutí pretrvávajú a ľudia si zaslúžia, aby mohli verejne ukázať svoj názor. „Je dôležité povedať, že vzniklo veľa rôznych snáh potopiť túto iniciatívu. A ukázať, že nie sme slušní, že nám nezáleží na dobrej krajine, v ktorej chceme všetci žiť. To je niečo, od čoho sa chceme dištancovať. Naozaj nikomu neplatíme za účasť. Nikoho nenabádame k tomu, aby bol neslušný, aby bol arogantný. Práve naopak. Veríme tomu, že za slušnú krajinu sa môžeme postaviť iba slušne,“ zdôraznil Richter.

Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné... Foto: TASR, Erika Ďurčová
SR Žilina protesty Za slušné Slovensko ZAX Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Hlinkovom námestí v Žiline dňa 23. marca 2018.

Na pódiu sa ľuďom prihovorili napríklad Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, kazateľ Daniel Pastirčák, herci Mestského divadla Žilina Ján Dobrík a Ivana Kubáčková či organizátorka bratislavských zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko Karolína Farská. „Je pre mňa dôležité vyjadriť ľuďom moju vďaku aj obdiv, že niekoľko týždňov po sebe ukázali na námestiach nielen v Žiline, ale po celom Slovensku, že Slovensko je naozaj dospelou demokratickou krajinou. Že je naozaj ochotné a schopné postaviť sa za základné piliere demokracie, ktoré boli ohrozené. To je pre mňa hlavný odkaz,“ povedala Farská.

„Spolu s tým, akú zmenu Slovensko zažilo. Zavraždili novinára kvôli jeho práci, čo sa nikdy predtým nestalo. To obrovsky zatriaslo celým Slovenskom. Ale zároveň vznikol obrovský tlak občanov, všetci sa spojili, spolupracovali, a to je naozaj úžasné. Som veľmi vďačná, že sa to tak stalo. Do budúcna musíme vytrvať. Ako občania máme silu nielen počas volieb, ale kedykoľvek, keď sa niečo takéto deje,“ dodala Farská.

Nitra

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa v piatok zišlo približne 2000 ľudí, aby už tretíkrát podporili iniciatívu Za slušné Slovensko. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili herci nitrianskych divadiel, občianski aktivisti i zástupcovia vedcov.

Rečníci opätovne požadovali dôkladné vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Zhodli sa tiež na tom, že súčasné zmeny v slovenskej vláde sú iba kozmetické a k upokojeniu politickej situácie nestačia. Mnohí z nich pokladajú za jediné riešenie predčasné voľby.

Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Nitra protesty Za slušné Slovensko NRX Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Nitre 23. marca 2018.

K účastníkom zhromaždenia sa prihovoril aj Jakub Prok, ktorý bol žiakom Jána Kuciaka na katedre žurnalistiky Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Po jeho smrti sme uvideli iný svet, svet v ktorom chápadlá mafie ohrozujú životy ľudí, svet, kde polícia a prokuratúra nechráni slušných občanov, ale mafiánske kreatúry. Ak z toho obviňujeme iba politikov, trpíme strašným sebaklamom. Štátna moc patrí občanom a my sme zodpovední za to, kto vládne. Máme tendenciu čakať na mesiáša a zabúdame, že politici sú odrazom nás všetkých. Jánovo posolstvo znie – začnime od seba! Slovensko potrebuje viac Jánov Kuciakov, snažme sa nimi stať, povedal Prok.

Na zhromaždení zazneli aj básne, čítal sa úryvok z knihy Júliusa Satinského a s krátkym hudobným vystúpením sa pridala aj skupina Jamestown. Medzi rečníkmi bol aj šéf Nových odborov v automobilke Jaguar Land Rover Peter Mrázik. Nech zabudnú na to, že sú naši páni, oni sú naši zamestnanci platení z našich daní. Po tom nekonečnom rade nevyšetrených káuz, v ktorých sa neustále opakujú tie isté mená, stratili legitimitu viesť tento štát, odkázal politikom.

Zástupca vedeckej a akademickej obce Peter Mederly vo svojom vystúpení prirovnal Slovensko k potápajúcej sa lodi, ktorá je zvnútra celkom hrdzavá. A zdroje určené všetkým, rozdáva lodivod iba svojim vyvoleným. Oni stále nepochopili, že nie sú vyvolení, a preto je rad na nás. Možno nastal čas na referendum o predčasných voľbách, skonštatoval Mederly za potlesku a súhlasného kriku zúčastnených ľudí.

Trnava

Vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a kroky na očistu verejného života požadovalo dnes od vlády po tichom pochode mestom asi päťsto ľudí pri Pamätníku nespravodlivo prenasledovaných v Trnave. Pochod z Trojičného námestia Hlavnou ulicou k pamätníku nahradil zhromaždenia Za slušné Slovensko, na ktorých bývala početnejšia účasť.

Medzi ďalšími požiadavkami účastníkov pochodu bolo odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika či vyšetrenie podozrení, ktoré zverejnil prokurátor Vasiľ Špirko. "Žiadame, aby polícia dostala dôveryhodné vedenie a aby bola zabezpečená jej nezávislosť. Polícia nesmie byť ovládaná politikmi. Slušní policajti a vyšetrovatelia musia mať možnosť vyšetrovať a stíhať aj vysokopostavených politikov, vrátane premiéra, ak sa títo dopustia korupcie,“ čítal požiadavky moderátor Tomáš Vravník.

Medzi účastníkmi dnešného pochodu bol aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, hlavný aktér trnavských mítingov z novembra 1989 Vladimír Oktavec a viacerí poslanci krajského či mestského parlamentu. Na zhromaždenia Za slušné Slovensko prišlo v predchádzajúcich týždňoch v Trnave vždy asi dvetisíc ľudí.

Zvolen

Asi 300 ľudí sa v piatok podvečer zišlo v Parku Ľ. Štúra vo Zvolene na zhromaždení s názvom Zvolen za lepšie Slovensko. Organizátori na začiatku zdôraznili, že nejde o politický míting, rečníci požadovali najmä skoré vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Okrem iných vystúpila na pódiu aj miestna občianska aktivistka Sanja Nikolov, ktorá priblížila cesta odporu obyvateľov Srbska v druhej polovici 90. rokov minulého storočia proti nacionalistickému režimu Slobodana Miloševiča, aj jej púť na Slovensko, ako do krajiny, ktorá vyznáva princípy demokracie. Ako však uviedla, udalosti posledného obdobia jej vieru v lepší život v krajine značne naštrbili.

Účastníci občianskeho zhromažždenia Postavme sa...

Hovoril tiež bývalý policajt Jozef Lutter, ktorý pred dvoma rokmi odišiel na vlastnú žiadosť z Policajného zboru po tom, ako sa podľa svojich slov už nemohol dívať na nemožnosť vyšetrovať niektoré kauzy nezávisle, bez politického nátlaku. Žiadal, aby sa polícia mohla úplne odpolitizovať a aby mohla riešiť nezávisle všetky kauzy.

Zhromaždenia sa asi po hodine skončilo s tým, že ak bude potrebné, občania sa zídu opäť.

Mestá postupne aktualizujeme.

Koľko ľudí sa na zhromaždeniach zúčastnilo?

Postupne dopĺňame.
Mesto Kde Počet
Košice Dolná brána, Hlavná ulica 5000
Banská Bystrica Námestie Slobody 1500
Nitra Svätoplukovo námestie 2000
Žilina Hlinkovo námestie Niekoľko tisíc
Trnava Trojičné námestie 500
Levice Námestie Hrdinov ?
Bratislava Šafárikovo námestie Tisíce ľudí
Piešťany Námestie Slobody ?
Pezinok Radničné námestie ?
Partizánske Námestie SNP ?
Banská Štiavnica Námestie Sv. Trojice ?
Považská Bystica ?
Kežmarok Hlavné námestie ?
Brezno Námestie Generála M. R. Štefánika ?
Michalovce Námestie Osloboditeľov ?
Ružomberok Park Š. Hýroša ?
Bardejov Radničné námestie ?
Revúca Námestie Slobody ?
Humenné Námestie Slobody ?
Žiar nad Hronom Námestie Matice Slovenskej ?
Spišská Nová Ves Hlavné námestie ?
Prievidza Námestie Slobody ?
Nové Zámky Hlavné námestie ?
Nové mesto nad Váhom Námestie Slobody ?
Zvolen Park Ľ. Štúra 300
Prešov Hlavná ulica 3000
662 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #protesty #Nie je nám to jedno