Jar sa blíži maličkými krokmi. Od nedele si pospíme o hodinu menej

V noci na nedeľu si posúvame ručičky hodiniek na letný čas - o 2.00 h na 3.00 h. Počasie však nebude ani len typicky jarné.

24.03.2018 06:00
počasie, turista, zima Foto: ,
Zimné oblečenie ešte neodkladajme, zíde sa.
debata (40)

Na našom území sa po prvý raz striedanie letného a zimného času zaviedlo v rokoch 1916 až 1918, potom platilo medzi rokmi 1940 až 1949. Po prestávke ho opäť zaviedli v roku 1979. Európsky parlament na februárovom plenárnom zasadnutí vyzval Európsku komisiu, aby striedanie času prehodnotila.

„Ešte by som neodkladal zimné oblečenie, pretože v noci a ráno bude mrznúť. Počas víkendových dní bude počasie vyzerať ako na jar, ale v noci ešte ako v zime. Len súvislú snehovú pokrývku nájdete už iba vo výškach nad tisíc metrov,“ hovorí klimatológ Pavol Faško a dodáva, že na juhozápadnom Slovensku bude fúkať silnejší juhovýchodný vietor. Na prácu v záhradách je priskoro, aj keď je už takmer koniec marca. Pôda je stále v spodných vrstvách zamrznutá. Ten, kto rád chodí na výlety do prírody, však už v lese zbadá príznaky jari.

Faško vraví, že kým vlaňajší marec bol druhým najteplejším v histórii meteorologických meraní, ten tohtoročný bude, naopak, patriť k štvorici najchladnejších marcov v tomto storočí.

„Bol to taký chladný marec so zápornou teplotnou odchýlkou. Pred niekoľkými dňami bolo najmä na východnom Slovensku, ale napríklad aj v Piešťanoch, veľmi mrazivo. V niektorých meteorologických staniciach sme 18., 19. a 20. marca zaznamenali rekordne nízke maximálne denné teploty,“ pokračuje klimatológ.

Padali až 66-ročné rekordy. V pondelok 19. marca boli prekonané rekordy z roku 1952 v Košiciach a Kamenici nad Cirochou. V Košiciach mali v nedeľu –3,6, v pondelok –1,5 a v utorok –1,7 stupňa. V Piešťanoch mráz nebol celý deň, ale aj tam sa teplota dostala tesne nad nulu.

V nedeľu mali +1, v pondelok +0,8 a v utorok +1,6 stupňa. „Ak sa vyskytne celodenný mráz v tomto období, je to pozoruhodné. Navyše mrzlo tri dni po sebe,“ dodal.

Podľa klimatológa sa nedá zatiaľ s istotou povedať, aké budú blížiace sa veľkonočné sviatky. „Určite však po príjemnom víkende, ktorý by mal byť bez zrážok, v dňoch pred sviatkami budú zrážky aj premenlivejšie počasie, ale bez silných mrazov,“ prezradil Faško.

Možno teda povedať, že jar nastúpi len veľmi pozvoľna. Pripraviť by sme sa však mali na hmly, ktoré budú aktuálne najmä cez víkend.

Ako bude

  • Sobota 24. marca – Polojasno až oblačno. Najvyššia denná teplota 6 až 11, nočná –1 až –6 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo –2 stupňov. Slabý vietor.
  • Nedeľa 25. marca – Jasno až polojasno. Cez deň postupne polooblačno až oblačno. Cez deň 5 až 10, v noci –1 až –6, v dolinách ojedinele okolo –8 stupňov.
  • Pondelok 26. marca – Prevažne veľká, v noci a zrána ešte miestami zmenšená oblačnosť. Cez deň ojedinele slabý dážď, od cca 1 000 metrov sneženie. Denná teplota 5 až 10, nočná teplota +2 až –3 stupne.
  • Utorok 27. marca – Oblačno až zamračené, miestami dážď alebo dážď so snehom, od stredných polôh sneženie. Ojedinele poľadovica. Cez deň 4 až 10, v noci +2 až –3 stupne.
  • Streda 28. marca – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď alebo prehánky, vo vyšších polohách sneženie. Ojedinele poľadovica. Veterno. Cez deň 5 až 11, v noci +3 až –3 stupne.
(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #predpoveď počasia #zmena času #chladné počasie