Drucker potrebuje v otázke Gašpara a Sakovej čas

Tomáš Drucker, novovymenovaný minister vnútra, v relácii RTVS Sobotné dialógy opäť povedal, že v prípade Tibora Gašpara a Denisy Sakovej sa nechce unáhliť, potrebuje sa oboznámiť so skutočnosťami.

24.03.2018 12:51
debata (24)

Pripomenul, že nemá skúsenosti s rezortom vnútra. Vyjadril sa, že na tento účel si ako podklad vezme policajné štatistiky. Na otázku moderátora, či sú pre neho osoby Tibora Gašpara a Denisy Sakovej dôveryhodné, Drucker povedal, že v súčasnosti nevie zaujať stanovisko. Podľa neho je príliš skoro na vyvodzovanie konzekvencií.

Jeho protivník v diskusii Milan Krajniak z opozičného hnutia Sme rodina mu poradil, aby sa pri oboznamovaní s rezortom neopieral len o policajné štatistiky, ale o výpovede ľudí. Podľa neho je dôležité, aby Drucker vychádzal aj z informácií, na ktoré poukázal Ján Kuciak vo svojich článkoch.

„Ja som iba povedal, že človek na to musí mať vlastný názor z rôznych uhlov pohľadov,“ odpovedal Drucker s tým, že zatiaľ nemal čas rozprávať sa s ľuďmi.

V otázke zmeny spôsobu voľby policajného prezidenta Drucker uistil, že si vypýtal podklady od bývalého vedenia ministerstva vnútra. Drucker uviedol, že na túto tému debatoval aj s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a novovymenovaným ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Uviedol, že voľbu prezidenta policajného zboru treba pripraviť dobre, aby sa zabránilo vytvoreniu „štátu v štáte“ v otázkach personálneho obsadenia.

Milan Krajniak si naopak myslí, že legislatívne kroky nepomôžu, podľa neho by mal byť Tibor Gašpar odvolaný. Ak minister nekontroluje policajný zbor správne, treba vymeniť ministra, povedal Krajniak a varoval ministra Druckera pred zasahovaním do riadenia jeho nového rezortu. Ako príklad uviedol situáciu z čias, keď bol Drucker ešte ministrom zdravotníctva a vtedajší premiér Robert Fico telefonoval riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne, v ktorom vyzval Miroslava Kočana, aby stiahol „nezmyselný“ ozdravný plán poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #policajný prezident #Denisa Saková