Remišová Pellegriniho vládu nepovažuje za nový kabinet

Vládny Smer väčšie obete priniesť nemohol, išiel na hranicu možného. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Číž (Smer), ktorý tak v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike reagoval na politický vývoj po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a vymenovanie novej vlády Petra Pellegriniho.

25.03.2018 14:13
debata (72)

Číž priznal, že protesty v uplynulých dňoch a týždňoch boli na Slovensku veľké. „Je nesmierne dôležité, aby sme sa v nasledujúcich mesiacoch venovali posolstvám, ktoré tieto zhromaždenia prinášajú,“ skonštatoval. Podľa jeho slov je tu celý rad indícií a tvrdení, ktoré bude nutné analyzovať a vážne o nich debatovať. Predčasné voľby a snahu o revoltu odmieta. „Predčasné voľby indikujú jeden moment. Ak by existovali súčasné preferencie politických strán, tak sa funkčná vláda zostaviť nedá,“ povedal.

Vládu Pellegriniho nepovažuje Veronika Remišová z opozičného hnutia OĽaNO za nový kabinet, pretože sa hlási k bývalému premiérovi Robertovi Ficovi, vymenili sa len niektorí ministri a koalícia zostáva rovnaká.

„Dôkazom je aj nezmenené Programové vyhlásenie vlády, ktoré poslali do NR SR. Ani jedným slovom v ňom nereflektujú na to, čo sa na Slovensku stalo. Ľudia chcú obrodu a renesanciu krajiny,“ vyhlásila.

Nemyslí si, že táto nová vláda bude nástrojom na upokojenie situácie na Slovensku. Nového ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru) podľa jej slov čakajú neľahké úlohy, a to odpolitizovať a očistiť slovenskú políciu. Ako podotkla, policajný prezident Tibor Gašpar by vo svojej funkcii nemal zostať. Číž považuje, naopak, Gašpara za profesionála s vysokým kreditom. Politika opozície je podľa poslanca len zacieliť na nejakú osobu a zdiskreditovať ju. Drucker má u neho dôveru.

„Opozičné strany nemajú dostatok hlasov na to, aby legitímnym spôsobom vyvolali predčasné voľby, preto sa usilujú získať podporu ulice, a to je aj problém,“ povedal v relácii poslanec NR SR Jaroslav Paška (SNS). Remišová sa voči týmto slovám ohradila. Paška však priznal, že nespokojnosť v spoločnosti je generovaná dlhšie. „Dlhodobo nám niektoré inštitúcie zlyhávajú a kauzy, ktoré znepokojujú verejnosť, sú nevyšetrené,“ skonštatoval s tým, že na tento problém sa treba pozrieť. „Je naším záujmom, aby sme spoločnosť posunuli ďalej a priniesli riešenia,“ poznamenal.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Číž #Veronika Remišová #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda