Premiér: Sviečková manifestácia bola jedným z našich najvýraznejších momentov

Sviečková manifestácia bola jedným z najvýraznejších momentov našej histórie, kedy sa ľudia pokojne a bez násilia prihlásili o svoje základné práva - slobodu vierovyznania a slobodu prejavu. Na sociálnej sieti to pri príležitosti 30. výročia tohto podujatia uviedol premiér Peter Pellegrini.

25.03.2018 16:20
debata (21)

„Som veľmi rád, že sme dnes v úplne inej situácii: žijeme v slobodnej a demokratickej krajine s jednou z najvyšších slobôd tlače na svete, kde sa právo vyjadriť svoj názor či prihlásiť sa k viere považuje za samozrejmosť,“ uviedol šéf kabinetu.

Podľa Pellegriniho by sme si mali v tento deň spomenúť na všetkých, ktorí tieto slobody nemali, ale napriek hrozbe vážnych problémov pre seba i svoje rodiny o ne dokázali zabojovať. „Za tú ich odvahu im chcem dnes všetkým veľmi pekne poďakovať,“ dodal premiér.

Slovensko si dnes pripomína tridsiate výročie Sviečkovej manifestácie, jedného z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody sa skončilo tvrdým policajným zásahom. Manifestáciu za náboženské slobody a ľudské práva zorganizovali ľudia z prenasledovaných katolíckych spoločenstiev. Požadovali vymenovanie katolíckych biskupov pre neobsadené slovenské diecézy, úplnú náboženskú slobodu a tiež dodržiavanie ľudských práv. Tým pôvodne náboženské podujatie získalo širší občiansky rozmer.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Sviečková manifestácia #Peter Pellegrini