Pri Šali našli ďalšie štyri otrávené orliaky morské

Ornitológovia zaznamenali na Slovensku ďalší prípad otravy vzácnych dravcov. Pri obci Neded (okr. Šaľa) objavili vďaka vnímavosti občanov štyroch uhynutých orliakov morských, ktoré boli pravdepodobne otrávené.

25.03.2018 17:30
debata (7)

Spoločenská hodnota chráneného orliaka morského je stanovená na 5990 eur. Ako informoval Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku, v roku 2017 na Slovensku zaznamenali hniezdenie len 21 párov orliaka morského, ktorý patrí medzi ohrozené druhy. „Jedného zo štyroch uhynutých orliakov morských sme spoznali podľa krúžku, v roku 2016 ho krúžkoval predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko v hniezde v priamej blízkosti nálezu otrávených orliakov. Ďalšie dva mŕtve orliaky tvorili s najväčšou pravdepodobnosťou pár z neďalekého hniezda,“ uviedol Veselovský.

Od roku 2012 otrávili na Slovensku 44 chránených vtákov, ktorých spoločenská hodnota dosahuje 120-tisíc eur. Otrávili troch orlov kráľovských, štyroch orliakov morských, orla skalného, tri haje červené a päť sokolov sťahovavých nielen zo Slovenska ale aj z Čiech, Rakúska, Maďarska a Poľska. Len v piatok Ochrana dravcov na Slovensku informovala o prípade otravy maďarskej orlice kráľovskej a ďalších dravcov pri obci Malý Cetín (okr. Nitra).

„Posledné štyri prípady otráv od decembra sa udiali pri obciach Diakovce, Lakšárska Nová Ves, Branč – Malý Cetín, Neded. Apelujeme, aby si verejnosť na Slovensku a zvlášť v týchto katastroch dávala veľký pozor a venčila psov iba na vôdzke. V lokalitách pri obciach Branč a Neded ešte prebiehajú kontroly. Ohlásené prípady preverujeme v spolupráci so štátnymi orgánmi, zároveň vykonávame aj preventívne terénne kontroly," uviedol Veselovský.

Odborníci aj polícia vyzvali verejnosť na pomoc pri odhaľovaní podobných prípadov. Uhynuté vtáky boli otrávené pravdepodobne vysoko rizikovou chemickou látkou, ktorá je nebezpečná aj pre ľudí. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov. V prípade, že nájdete uhynuté dravce alebo máte informáciu, ktorá by viedla k odhaleniu páchateľov, kontaktujte prosím políciu, štátnu ochranu prírody alebo Ochranu dravcov na Slovensku. Tieto informácie považujeme za veľmi efektívny spôsob prevencie a odradenia ďalších potenciálnych páchateľov," uzavrel Veselovský.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #ohrozený druh #orliak morský