Poslanci vyjadrili vláde Petra Pellegriniho dôveru, za hlasovalo 81 poslancov

Diskusia o programovom vyhlásení sa skončila, poslanci vyjadrili vláde dôveru.

26.03.2018 08:30 , aktualizované: 23:24
SR NRSR schôdza 30. rokovanie BAX Foto: ,
Na snímke premiér SR Peter Pellegrini (SMER-SD) počas rokovania 30. schôdze Národnej rady SR o vyslovení dôvery vláde 26. marca 2018 v Bratislave.
debata (477)

Nová vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) má dôveru poslancov Národnej rady SR. Za jej Programové vyhlásenie, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 81 členov snemovne zo 144 prítomných.

Pellegriniho kabinet podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS aj Mosta-Híd. K podpore sa pridala aj trojica nezaradených členov snemovne Alena Bašistová, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Nezaradení poslanci Igor Janckulík a Peter Marček sa zdržali. Všetci ostatní boli proti.

Nová vláda schválila svoj program v rovnaký deň (22.3.), ako ju prezident Andrej Kiska vymenoval. Ide o takmer totožný dokument, aký pred dvoma rokmi prijala tretia vláda Roberta Fica (Smer). Sú v ňom teda aj neaktuálne resp. už splnené sľuby. Pellegrini to vysvetľoval potrebou šetriť čas a kontinuitou po predošlom kabinete.

Samotná rozprava o vládnom programe sa niesla v znamení opozičnej kritiky, keďže z koaličných poslancov sa do debaty okrem občasných faktických poznámok neprihlásil nikto. Pasivitu koalícia vysvetľovala jednak tým, že všetko k vládnemu programu povedali už pred dvoma rokmi a zároveň snahou „nestupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy“.

Opoziční poslanci hovorili o množstve káuz členov novej vlády, o požiadavkách ľudí na námestiach a o potrebe predčasných volieb, v ktorých vidia jediné poctivé riešenie súčasnej politickej krízy. Na druhej strane premiér, ktorý v pléne vystúpil ešte minulý týždeň, menovanie svojho kabinetu označil za míľnik, ktorý by mal opäť nastoliť stabilitu a obrátiť pozornosť na skutočné problémy ľudí.

Premiér: Už v utorok prídu jasné kroky v reakcii na kauzu agrodotácií na východe

Vláda SR chce od prvých dní pracovať pre občanov a už v utorok (27.3.) ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) predstaví jasné kroky, ktorými zareaguje na kauzu agrodotácií na východe Slovenska. Novinárom to po schválení vládneho programu povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

„Ministerka Matečná má moju plnú podporu. Nebudem jej brániť v akýchkoľvek akciách a aktivitách, ktoré bude chcieť vykonať,“ povedal premiér s tým, že podrobnosti sa verejnosť dozvie v utorok.

„Našou prvoradou úlohou je byť tu pre ľudí. Ja budem pracovať tak, aby sme pomáhali tým, ktorí pomoc potrebujú a trestali tých, ktorí sa budú snažiť systém zneužiť,“ uistil Pellegrini. Ak sa preukáže, že v rámci kauzy niekto spáchal trestný čin, podľa premiéra orgány činné v trestnom konaní budú musieť konať a je jedno, o koho ide, napr. aj o členov Smeru-SD.

Ako šéf nového kabinetu sa bude Pellegrini snažiť doviesť krajinu k štandardným parlamentným voľbám. „Neviem, ako vyhodnotia občania našu prácu, ale želám Slovensku, aby krajinu neviedli ľudia usvedčení z daňových podvodov, ľudia, ktorí odpočúvali alebo ľudia s prepojeniami na mafiu,“ odkázal.

Vláda zároveň už v stredu (28.3.) stanoví termíny výjazdových rokovaní. „Už začiatkom apríla vyrazíme do menej rozvinutých okresov,“ avizoval Pellegrini.

Krajniak želá Pellegrinimu, aby sa do dejín zapísal niečím dobrým

Opozičný poslanec Národnej rady SR z hnutia Sme rodina Milan Krajniak praje premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby sa do dejín zapísal niečím, čo pomôže ľuďom. „Chcem očakávať od Petra Pellegriniho niečo dobré,“ povedal Krajniak v rozprave k programovému vyhláseniu, ktorým žiada Pellegriniho vláda parlament o dôveru.

„Sú ľudia, ktorých vrcholným výkonom je nejakú funkciu zastávať, nesnažia sa nič meniť. Sú takí, ktorí sa vo funkcii zopsuli. Ale sú ľudia, ktorí do funkcie vyrastú. A tu je príbeh Petra Pellegriniho ešte stále otvoreným príbehom,“ uviedol. Krajniak zdôraznil, že dnes sa dajú veci meniť k lepšiemu a je na Pellegrinim, ako sa k tomu postaví, pretože on na to má moc.

Priznáva, že voči Pellegriniho doterajšej práci má síce výhrady, ale nemá informácie, že by on osobne niečo ukradol alebo zneužil moc na to, aby niekomu ublížil. „A to je dôležité,“ vyhlásil Krajniak, podľa ktorého by si Pellegrini mal strážiť, aby túto hranicu neprekročil. Niektorí opoziční poslanci Krajniakovi odkázali, že nie sú v prípade Pellegriniho a jeho vlády takí optimisti ako on. Opozícia neustále zdôrazňuje, že pri rekonštrukcii vlády netreba len vymeniť figúrky. „Najlepšie veci v našej civilizácii urobili polepšení hriešnici,“ odkázal im Krajniak.

Blahová: Smer nie je žiadna sociálna demokracia

V záujme celého Slovenska je, aby táto vláda skončila čo najskôr. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v diskusii k programovému vyhláseniu, s ktorým sa kabinet Petra Pellegriniho (Smer) uchádza o dôveru parlamentu.

„Smer nie je žiadna sociálna demokracia. Je to perfídna kleptokratická štruktúra a v záujme celého Slovenska je, aby táto vláda skončila čo najskôr,“ povedala v pléne Blahová. SaS podľa jej slov neverí, že minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer) bude bdieť nad nestranným vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírove.

Liberáli podľa jej slov tiež neveria, „že Drucker bude mať silu bojovať proti vlastným chlebodarcom“. Pochybujú aj o kompetentnosti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) a neveria, že pôda na Slovensku je dobre spravovaná. „A je perfídne, že Ján Richter po svojich kardinálnych prešľapoch zotrváva vo funkcii ministra práce,“ doplnila Blahová.

Beblavý žiada zmeny v programovom vyhlásení

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý považuje programové vyhlásenie, ktoré do Národnej rady SR predložil premiér Peter Pellegrini, za rovnaké ako bolo programové vyhlásenie vlády Roberta Fica a žiadnym spôsobom nereflektuje zásadne zmenenú spoločensko-politickú situáciu. Občania po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej už nie sú podľa Beblavého „ochotní znášať to, že na čele bezpečnostných zložiek štátu sú zdiskreditovaní ľudia a vláda chce dôveru parlamentu bez toho, aby dala jasné záväzky, čo spraví, aby prinavrátila základnú dôveru v štát“.

Miroslav Beblavý predložil s ďalšími nezaradenými poslancami pozmeňovací návrh k programovému vyhláseniu vlády Petra Pellegriniho. V ňom žiadajú zriadiť Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre dohľad nad vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Od vlády Slovenskej republiky žiadame, aby do 15. apríla 2018 predložila v skrátenom legislatívnom konaní Národnej rade Slovenskej republiky návrh legislatívnych zmien, ktoré zabezpečia otvorený, verejný a nespochybniteľný výber nového prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky a vytvorenie nezávislej kontroly fungovania Policajného zboru Slovenskej republiky s účasťou verejnosti a občianskej spoločnosti,“ uviedol.

Na snímke poslanec NR SR Miroslav Beblavý... Foto: TASR, Martin Baumann
SR NRSR schôdza 30. rokovanie Na snímke poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený) počas rokovania 30. schôdze Národnej rady SR o vyslovení dôvery vláde 26. marca 2018 v Bratislave.

Rovnako by mal špeciálny prokurátor v záujme obnovy dôvery v právny štát odstúpiť z funkcie. „Od vlády Slovenskej republiky žiadame, aby do 30. apríla 2018 predložila Národnej rade Slovenskej republiky aktualizáciu Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, ktorej obsahom bude návrh opatrení na obnovu právneho štátu,“ dodal.

Remišová: Potrebujeme dôveryhodnú políciu a súdy

Ako prvá vystúpila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Dôvera je podľa jej slov krehká vec, získava sa prácou bez morálnych kompromisov a za cenu vyvodenia politickej zodpovednosti. A vláda Petra Pellegriniho (Smer) si podľa Remišovej dôveru nezaslúži pre viaceré kauzy, ako Bašternák, Chovanec, Špirko, obrnené transportéry, Babindol či pre spravovanie eurofondov. Aktéri týchto káuz nenesú zodpovednosť a polícia nekoná, dodala.

„Po vražde novinára a jeho snúbenice nás zaplavil pocit smútku, beznádeje a pochybností, kde sa to Slovensko ocitlo. Istota, že novinár môže slobodne a bez obáv písať, sa rozplynula a v takýchto chvíľach potrebuje krajina človeka, ktorý ju cez takéto ťažké situácie prevedie. Potrebuje políciu a súdy, ktorým môže dôverovať a oprieť sa o nich,“ povedala Remišová.

Namiesto toho sa Slovensku podľa jej slov dostalo cynizmu, oportunizmu, konšpirácií či strašenia štátnym prevratom a dlažobnými kockami. „Umelo vyvolaný strach živila vládna moc. Vidíme, že strašenie prevratom bolo perfídnou fraškou, lebo všetko sa deje v medziach ústavy,“ upozornila.

Opozičná poslankyňa poukázala na to, že ľudia na námestiach neveria vláde. „Dnes prídu demonštrovať pred parlament. Na druhej strane sú politici, ktorí sa snažia udržať mašinériu moci za každú cenu,“ dodala.

Na snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová... Foto: TASR, Martin Baumann
SR NRSR schôdza 30. rokovanie Na snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová počas rokovania 30. schôdze Národnej rady SR o vyslovení dôvery vláde 26. marca 2018 v Bratislave.

Z radov koalície na vystúpenie Remišovej nereagoval nikto.

V piatok v pléne vystúpilo len pár zákonodarcov. Všetci však odôvodňovali, prečo novej vláde Petra Pellegriniho dôveru nevyslovia. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) poukázala na ministra práce Jána Richtera i na ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú.

Ďuriš Nicholsonovú neuspokojuje ani výmena Roberta Kaliňáka Tomášom Druckerom na poste ministra vnútra. Krízový manažér podľa nej rezortu absolútne nerozumie a nemôže tomu rozumieť nikto, kto prichádza zvonku.

477 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda