Kultúrna obec nechce Laššákovú za ministerku, ona sľubuje debatu

Vyše 900 osobností kultúrnej obce si neželá mať za ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú (Smer).

26.03.2018 12:37 , aktualizované: 15:12
debata (47)

Na tomto poste chcú vidieť osobu, „ktorá sa svojou kvalifikovanosťou bude môcť uchádzať o dôveru verejnosti“, píše sa v ich výzve.

Laššáková o výhradách osobností vie, takisto registruje žiadosť o jej odstúpenie z funkcie. So signatármi výzvy sa chce preto v najbližších dňoch stretnúť. „V záujme konštruktívneho dialógu je tak pripravená urobiť po veľkonočných sviatkoch,“ povedala Simona Lukáčová z referátu styku s médiami na ministerstve kultúry.

„Kultúra je vždy na chvoste politického záujmu. Nominácia na tento post to opäť potvrdila… Prestaňte predstierať, že veci meníte, len aby sa ulica upokojila. Ona je pokojná. Dokážte kvalifikovanou nomináciou na post ministra kultúry, že ste pochopili, o čo ide,“ odkázali signatári novému premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer). Žiadajú, „aby na tento post navrhol kvalifikovanú osobnosť“.

Celý text výzvy možno nájsť na webe kulturnyreparat.sk. Signatári tejto výzvy pôsobia v kultúre v celom spektre jej oblastí. Iniciátormi sú Barbara Janišová Feglová, Juraj Janiš, Ivan Gaža, Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská a Katarína Štrbová Bieliková.

Signatári výzvy zdôrazňujú, že pôsobia v kultúre v celom spektre jej oblastí a nie je im ľahostajná. Medzi stovkami signatátov sú výtvarníci, divadelníci, filmári, hudobníci, architekti, dizajnéri a ďalšie umelecké profesie. Podpísaní sú napríklad divadelný režisér Marián Amsler, knižný vydavateľ Koloman Kertész Bagala, výtvarník Jozef Gertli Danglár, fotograf Peter Župník či dizajnérka Lea Fekete. Pod výzvu sa pridali desiatky známych hercov všetkých generácii, ako sú Juraj Kemka, Alexander Bárta, Zuzana Fialová, Vladimír Černý, Marián Geišberg, Emil Horváth, Kamila Magálová, Milan Kňažko, Zuzana Kocúriková, Robert Roth, Anna Šišková alebo Emília Vášáryová.

Ľubica Laššáková prišla na ministerstvo kultúry z postu krajskej predsedníčky Smer-SD v Banskej Bystrici. Vyštudovaná novinárka vyše 20 rokov pôsobila ako redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu a kultúrnej sfére sa venovala od roku 2012 v Banskej Bystrici. Kultúrna obec ju takmer nepozná. Pár dní pred nástupom do funkcie uviedla 20. marca v rozhovore pre Denník N medzi iným, že tretí sektor je ‚príliš bohatý‘ a že jeho zdroje pochádzajú zo ‚zaoceánskych peňazí‘ a narážala na možný vplyv Georgea Sorosa. Na stretnutí s prezidentom 21. marca pred menovaním uviedla, že ju jej slová mrzia.

Na margo koncesionárskych poplatkov pre médiá neskôr uviedla, že „ako bývalá rozhlasáčka si myslí, že sú potrebné“ a uviedla, že bude uvažovať, či je lepší súčasný model fungovania verejnej rádiotelevízie, alebo zoštátnenie. Správne by podľa nej bolo „možno niečo medzitým“. Do funkcie nastúpila 22. marca po tom, ako predošlý minister kultúry Marek Maďarič v reakcii na vraždu investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej 28. februára oznámil, že podáva demisiu. Laššáková sa ministerkou stala po demisii vlády Roberta Fica a jej následnej rekonštrukcii pod vedením Petra Pellegriniho.

Proti výzve sa postavila multižánrová speváčka Jana Orlická, sólistka Diabolských huslí Jána Berkyho Mrenicu ml., ktorá oceňuje na Laššákovej jej absolútne pragmatický prístup k riešeniu krízových situácií. „Keby som sa zahľadela emotívnejšie do jej kvalít, tak u mňa si získala Jednoznačný Kredit v čase, keď pán Kotleba "lynčoval“ Bábkové divadlo na Rázcestí a Štúdio tanca v Banskej Bystrici a nepodpísal oficiálne získané dotácie," uvádza v svojom stanovisku Orlická, ktorá zdôrazňuje aj to, že Laššákovú veľmi dobre pozná regionálna kultúrna politika. „Umenie, kultúra a kreatívne odvetvia nekončia v Pezinku. A je načase optiku výrazne rozšíriť,“ apeluje Orlická.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #Pellegriniho vláda #Ľubica Laššáková