Prokurátor: Všetko nasvedčuje tomu, že Kuciaka a Kušnírovú zavraždili na objednávku

K vražde Jána Kuciaka Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018. Martinu Kušnírovú zabili krátkou zbraňou kalibru 9 milimetrov jednou strelou do hlavy, Jána Kuciaka dvoma strelami do srdca. Na mieste sa našli dve nábojnice, nič nezmizlo. Bola to s najväčšou pravdepodobnosťou vražda na objednávku, uviedol prokurátor, ktorého identitu požiadala ÚŠP nezverejňovať. Dodal, že zadokumentovali pohyb pravdepodobného páchateľa.

26.03.2018 13:54 , aktualizované: 18:46
úrad špeciálnej prokuratúry, Pezinok Foto: ,
Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry informuje o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Úrad požiadal o nezverejňovanie identity prokurátora.
debata (311)

Otázky vyvoláva prokurátorova veta o zadokumentovaní pohybu páchateľa. Z jeho slov nie je jasné, či to bolo vo vnútri domu alebo mimo neho. Podľa advokáta a bývalého policajného vyšetrovateľa Petra Vačoka vyšetrovatelia zrejme zaznamenali, akým spôsobom sa páchateľ dostal do domu a ako sa tam pohyboval. „Ťažko identifikovať, či išlo o pohyb páchateľa v dome alebo mimo neho,“ reagoval k tomu bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Žitný sa nazdáva, že ak by vraždil niekto blízky z okruhu obetí, tak by ho už polícia mala. „Mohli nájsť daktyloskopické stopy, biologické stopy, odpočúvania, výpisy telefonických hovorov ľudí, s ktorými sa stýkali. Polícia by teda mala mať pomerne jasné identifikačné súradnice, o koho by išlo. V prípade, že išlo o vraždu na objednávku, tak by to napovedalo tomu, že sa nepodarilo z okruhu blízkych ľudí nikoho stotožniť ako páchateľa. Nevidíme však do toho,“ dodal Žitný.

Zákon hovorí, že orgány činné v trestnom konaní musia informovať a majú aj oprávnenie utajiť určité skutočnosti, ktoré by zmarili alebo sťažili objasňovanie. "Orgán činný v trestnom konaní si splnil svoju povinnosť a informoval v rozsahu až nad rámec, keď hovoril o strelných poraneniach či kalibri,“ pripomenul Vačok a spresnil, že kaliber zbrane 9 mm je v našich podmienkach rozšírený.

V tlačovej správe prokuratúra uviedla, že keď políciu upovedomili rodinní príslušníci zavraždených, prišli na miesto, kde videli cez okno nehybné ležiace ženské telo a okamžite zalarmovali záchrannú službu, pretože sa im na prvý pohľad javilo, že môže ísť o otravu plynom, ktorú však neskôr po zistení strelných poranení dvojice vylúčili.

Prípad vyšetruje 10 vyšetrovateľov, okrem toho napríklad aj analytici a skupina zahraničnej spolupráce. Polícia vypočula viac ako 200 svedkov.

Na adresu obhliadajúceho lekára, ktorého kompetentnosť niektoré médiá spochybňovali, povedal, že pre účely trestného konania sú výsledky pitvy, ktorú vykonávali experti z ústavu súdneho lekárstva.

„Pokiaľ ide o niektoré ďalšie medializované pochybnosti o postupe vyšetrovania, v prípade zistenia konkrétnych pochybností budú prijaté relevantné zákonné opatrenia, o ktorých nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie,“ napísala prokuratúra v tlačovej správe.

Čižnárovo rozhodnutie

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v záujme vylúčenia akýchkoľvek podozrení, resp. údajných snáh zatajovať pred verejnosťou vývoj a postup v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, 22. marca splnomocnil dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, aby v prípustnej miere a po vzájomnej dohode s vyšetrovateľmi policajného zboru, osobne poskytoval verejnosti informácie.

Generálny prokurátor vtedy poznamenal, že sa začala intenzívna komunikácia s talianskymi orgánmi na precizovaní obsahu dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme, pričom nie sú vylúčené v blízkej budúcnosti pracovné stretnutia na pôde EUROJUSTU, na ktorých sa v záverečnej fáze môže osobne zúčastniť generálny prokurátor SR.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka