Elitný ústav opúšťajú zamestnanci

Špecializovaná nemocnica v kríze? Tvrdia to zamestnanci Národného onkologického ústavu v Bratislave, kde sa liečia vážne chorí z celého Slovenska. Za posledný rok odtiaľ odišlo okolo 60 zamestnancov z najdôležitejších oddelení, akými sú anesteziologicko-resuscitačné, chirurgické či klinickej onkológie. Noví lekári a hlavne sestry neprichádzajú. Pacienti preto dlhšie čakajú na operácie, niektorých presúvajú do iných zariadení. Vedenie ústavu hovorí, že ide o bežnú fluktuáciu. Situáciu začala riešiť ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorá je vo funkcii od štvrtka minulého týždňa.

26.03.2018 14:14 , aktualizované: 18:53
národný onkologický ústav v Bratislave Foto: ,
Národný onkologický ústav v Bratislave.
debata (11)

Škandál s nedostatkom personálu sa prevalil minulý týždeň po tom, čo primár oddelenia intenzívnej a akútnej medicíny (OIAM) Jaroslav Mikula na sociálnej sieti napísal ešte bývalému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. Oddelenie podľa primára kolabuje, pretože odchádzajú sestry. Vzdal sa funkcie a dal výpoveď. Nakoniec po rozhovore z Druckerom výpoveď stiahol.

O výpadku personálu denníku Pravda porozprávali zdravotníci, ktorí nechceli zverejniť svoje mená. „Kým na ARO pracuje len 50 – 60 percent personálu, na klinickej onkológii chýba 15 sestier. Problémy hrozia aj na chirurgii. Ako také oddelenia môžu fungovať?“ pýtajú sa.

Dôvodom odchodu sestier je to, že nemajú zaplatené všetky nadčasy a nové ústav neprijíma. Lekári na to upozornili vedenie listom. „Nedokážeme preberať komplikovaných pacientov z iných nemocníc, nezriedka v bezprostrednom ohrození života vznikom akútnej situácie,“ píšu v liste, ktorý má denník Pravda k dispozícii. Pripomínajú, že hoci počet operácií neklesá, pacienti musia čakať 1,5 až 2 mesiace. Ide pritom o veľké zákroky a pacienti prichádzajú o čas.

Podľa zdravotníkov sa situácia začala zhoršovať po tom, čo koncom roka 2016 do funkcie riaditeľa nastúpil Jozef Valocký, poslanec za stranu Smer, ktorý dovtedy viedol Fakultnú nemocnicu v Nitre. Valockého ekonomické výsledky sú podľa nich založené na tom, že znižuje personálne stavy. „Drží minimum ľudí, nadčasy neprepláca v plnej výške, a tak sa nečudujem, že vykazuje kladné hospodárenie, ale za akú cenu?“ kladie si otázku zdravotník. Pripomenul, že v onkologickom ústave zavádza podobné opatrenia, ako aj v nitrianskej nemocnici.

Nemocnica v Nitre v minulých rokoch síce vykazovala vyrovnané finančné hospodárenie a v rebríčku inštitútu INEKO sa pohybovala na popredných priečkach. Na druhej strane na verejnosť prenikli niektoré tragické prípady, keď podľa úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bola u pacientov zanedbaná starostlivosť.

Pacienti: Lekári bijú na poplach, je to alarmujúce

„Rozumieme tomu, že treba šetriť, ale na pacientoch a ešte k tomu onkologických mi pripadá dehonestujúce a zvrátené. Je pre mňa alarmujúca situácia, že lekári bijú na poplach, ak dochádza k úsporám na úkor pacientov, navyše vo vysoko špecializovanom ústave,“ reagovala prezidentka pacientskeho občianskeho združenia Amazonky Eva Bacigálová.

„Na onkológii sa liečim už sedem rokov a minulý rok sa mi stalo, že mi odložili operáciu, je to hrozný pocit, našťastie, som z Bratislavy, horšie to majú ľudia, ktorí musia cestovať,“ poznamenala pani Ľudmila (61) s tým, že dlho čaká aj na chemoterapiu. Dlhé hodiny na podanie liečby si musia odsedieť aj ďalší pacienti. Pani Zuzana (58) z Hlohovca zhodnotila, že pacienti sú na rôzne čakania zvyknutí. „Prispôsobili sme sa, čo nám iné ostáva? Chorý človek nemá energiu riešiť iné veci, len to, aby sa vyliečil, a tak prijímame takú situáciu, aká je,“ skonštatovala. Sestry sa podľa nej veľmi snažia, vidí, že toho majú veľa. „Vnímame, že je málo lôžok aj personálu, ak by sa situácia zmenila, pomohlo by to nielen chorým, ale aj zdravotníkom,“ povedala.

Minulý rok odišlo asi 60 zamestnancov

Hovorkyňa ústavu Martina Šoltésová priznala, že v minulom roku odišlo asi 60 zamestnancov. Zdravotná starostlivosť podľa nej nie je ohrozená. „Oproti minulým rokom sme zaznamenali najmä pokles administratívnych zamestnancov a sesterského personálu, ak by sme mali porovnať údaje o sestrách, tak môžem povedať, že v súčasnosti máme o 25 sestier menej,“ spresnila Šoltésová. V NOÚ pracuje 160 lekárov, 275 sestier, a takmer 100 sanitárov a zdravotníckych asistentov. Ústav má celkom 830 zamestnancov.

Odchod sestier hovorkyňa vysvetľuje tým, že niektoré odišli do dôchodku a ďalšie zas prijali ponuky iných zariadení. „Nedostatok sestier majú aj ďalšie nemocnice, snažíme sa personálne stavy doplniť,“ dodala.

Kalavská: Nie je to kritické

Ak je operácia pacienta presunutá na iný deň, tak je podľa Šoltésovej snaha, aby bola vykonaná čo najskôr. „Určite sú tvrdenia o tom, že je situácia kritická a pacienti nie sú ošetrovaní, liečení a operovaní, zavádzajúce,“ dodala.

„Nevidím to ako kritický stav, je to situácia, ktorá vyvstala. Chcem pomenovať problémy, prečo nastali a sme pripravení ich riešiť,“ zhodnotila ministerka Andrea Kalavská, ktorá sa stretla s vedením ústavu a neskôr aj so zamestnancami.

Kalavská si pozrela niektoré oddelenia, hlavne ARO. „Sme ochotní pomôcť ústavu, ako budeme môcť,“ poznamenala. V rámci kapitálových výdavkov sú pripravení prispieť ústavu na modernizáciu. „Urobím všetko, čo je v našich silách, aby pacienti boli adekvátne a dobre liečení, chcem stabilizovať lekárov, pretože ide o špičkových odborníkov a nemôžeme s nimi hazardovať,“ doplnila ministerka.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Národný onkologický ústav #MUDr. Andrea Kalavská